Linkuri accesibilitate

Podcastul Reporterii | Despre un recensământ care va spune și „câți suntem”, și cum suntem, numai că la anul


Recensământul populației și locuințelor a reușit să-i surprindă pe unii, pe alții să-i bine dispună, iar pe alții să-i irite. În noul episod din Reporterii, vorbim despre cum a decurs până acum acest eveniment care se ține o dată la zece ani și care intră astăzi în a treia săptămână.

Despre un recensământ care va spune și „câți suntem”, și cum suntem, numai că la anul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:02 0:00

Întrebările de tipul unde ați fost la miezul nopții de 7-8 aprilie sau cât de mult ați muncit săptămâna trecută, din ce vă este construită casa și unde aveți baia, ce naționalitate aveți și unde au plecat vecinii de le-a rămas casa părăsită par la prima vedere bizare.

Dar aceste întrebări din chestionarul recensământului sunt gândite să dea guvernului o idee despre „câți suntem”, vorba lui Oleg Cara, directorul Biroului Național de Statistică, adică să arate câți locuitori reali are R. Moldova, cine sunt aceștia ca venituri, educație, etnie, unde locuiesc și în ce condiții își duc traiul și așa mai departe.

În teorie (și în promisiunile premierului Dorin Recean), recensământul trebuie să ajute guvernul să-și formuleze politicile de dezvoltare pe baza datelor colectate.

Aceasta nu înseamnă că recenzorul trebuie să vină acasă la om și să-l întrebe oare ce politică trebuie să aibă guvernul în domeniul infrastructurii. Recenzorul îl întreabă pe om altceva - dacă merge zilnic la lucru în altă localitate decât cea în care locuiește. Iar dacă mulți oameni într-o anumită zonă spun că da, atunci este clar că îmbunătățirea drumurilor și transportului public în acea zonă este necesară și poate chiar stringentă.

Recensământul a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie, iar Biroul Național de Statistică spune că îi va lua până în decembrie 2025 să sistematizeze și proceseze datele. Abia atunci va da publicității un tablou complet. Cine poate spune ce guvern va fi la putere atunci în R. Moldova și dacă răspunsurile oamenilor la recensământ vor influența pe bune politicile guvernului?

Dar recensământul este și o ocazie rară pentru oricine să ia o pauză de gândire și să reflecte asupra propriei situații, să se întrebe cine este, ce viață și-a construit și în ce condiții își duce traiul, de cine și de ce este înconjurat și cum vrea să-și vadă viitorul. Dacă nu influențează politica guvernului, aceste reflecții pot ajuta fiecare om să vadă limpede ce are de făcut la locul lui pentru a-și îmbunătăți viața proprie și viața celor din jur.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast și pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG