Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Cine și cum poate torpila referendumul pro-UE din toamnă?


Imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană” la care au participat, potrivit organizatorilor, zeci de mii de persoane. Chișinău, 21 mai 2023.
Imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană” la care au participat, potrivit organizatorilor, zeci de mii de persoane. Chișinău, 21 mai 2023.

Forțele politice pro-ruse vor depune „eforturi considerabile” ca să-și convingă electoratul să boicoteze referendumul constituțional pro-UE, crede analistul Nicolae Negru. El spune în podcastul „Dincolo de știri” că acesta ar fi cel mai mare risc pentru plebiscitul din toamnă.

Cine și cum poate torpila referendumul pro-UE din toamnă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:00 0:00

„Rusia ar vrea ca acest referendum să nu aibă loc, [sau] să fie amânat”, spune Nicolae Negru, explicând că dacă acest plebiscit pro-UE va fi validat, atunci „toate narativele Kremlinului, prin interpușii forțelor politice de la Chișinău, își pierd sensul”.

Curtea Constituțională de la Chișinău a avizat pozitiv, pe 16 aprilie, inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, privind desfășurarea unui plebiscit privind integrarea europeană a R. Moldova pe 20 octombrie. Tot atunci ar urma să aibă loc și alegerile prezidențiale, după cum a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, însă o decizie a legislativului abia urmează să fie luată.

Analistul politic Igor Boțan, un alt invitat al podcastului, consideră decizia Curții Constituționale „impecabilă” și spune că acum mingea este pe terenul Parlamentului, căruia îi rămâne să hotărască data exactă a scrutinului și procedurile legale ulterioare deciziei Curții.

Curtea Constituțională a trebuit să răspundă la două întrebări esențiale – dacă propunerile venite din partea fracțiunii PAS din Parlament „aduc atingere drepturilor omului, precum și suveranității și independenței Republicii Moldova”. Pentru ambele situații Curtea a spus „Nu”, și că „o eventuală accedere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu va submina supremația Constituției, în sistemul de drept național”.

Totodată, Parlamentul nu va trebui să reconfirme rezultatele referendumului constituțional, întrucât acesta este „expresia voinței poporului, care e deținător al suveranității”, consideră analistul Igor Boțan.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 18 aprilie:

  • Patru partide extraparlamentare au creat un bloc politic și propun celorlalți politicieni din R. Moldova să semneze un pact pentru Europa.
  • R. Moldova a cerut tranșant, la APCE, prin vocea ministrului de Externe, Mihai Popșoi, ca Rusia să-și retragă trupele militare din stânga Nistrului.
  • Cele două Mitropolii: cea a Basarabiei și a Chișinăului și Întregii Moldove, îndeamnă enoriașii să participe la recensământ.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube. Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG