Linkuri accesibilitate

Opoziția din Moldova cere eliminarea monopolurilor la mere și nuci


„Stop ACUM monopolurilor la mere și nuci!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

„Stop ACUM monopolurilor la mere și nuci!”

Din peste 600.000 de tone de mere produse în acest an, la export au ajuns mai puțin de 20 la sută.

Partidul Acţiune şi Solidaritate și Partidul Platforma DA, care s-au unit în blocul ACUM, au protestat luni la Guvern împotriva pretinselor monopoluri la exportul de mere şi nuci. Potrivit lor, fermierii sunt nevoiţi să vândă la preţ mizer nucile, pentru că o companie a familiei premierului Pavel Filip ar fi monopolizat piaţa. Şi exportul de mere ar fi monopolizat de câteva companii, motiv din care mulţi agricultori şi-au abandonat roada în noroi, la marginea livezilor.

Opoziţia încearcă să readucă în atenția opiniei publice problemele cu care se confruntă în ultima vreme fermierii. Or, soluționarea acestora figurează pe poziția a doua, după majorările salariale, din programul economic al viitorului bloc electoral.

Opoziţia consideră că sectorul agricol este ignorat cu desăvârșire, politicile de sprijinire a fermierilor rămân doar pe hârtie, iar accesul pe piețele externe e principala problemă cu care se confruntă producătorii agricoli.

Pe piaţa merelor şi nucilor, în special, situaţia este dezastruoasă, anume acest calificativ folosește opoziția exact invers decât prezintă lucrurile guvernarea. Producătorii şi-au vândut în acest an producţia la preţuri mizere, impuse prin înțelegeri de cartel, după ce a fost redus la tăcere, consideră opoziția, Consiliul Concurenței. Pe-deasupra, lipsește şi un program de motivare a consumatorilor să procure produse autohtone, a spus membrul PAS, Radu Marian.

Radu Marian
Radu Marian

În acest an recolta de mere a ajuns la o cotă record în întreaga regiune, performanţă înregistrată şi în R. Moldova. Numai că, dacă în statele europene guverne au intervenit cu diverse măsuri de sprijin a fermierilor, în R. Moldova acestea au lipsit cu desăvârșire.

Din peste 600 de mii de tone de fructe produse în acest an, la export au ajuns mai puțin de 20 la sută.

Pe piaţa internă, politica preţurilor e dictată de întreprinderile de procesare, a spus vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari:

„Doar în Republica Moldova se întâmplă paradoxul când recolta bogată conduce la defrișarea livezilor de măr. Sutele de tone de fructe, aruncate în grămezi la marginea livezilor și lăsate să înghețe, simbolizează așa-zisa grijă a actualei guvernări față de agricultorii noștri.”

Recent Ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, a explicat că grămezile de mere la marginea livezilor surprinse au fost astfel depozitate de fermierii şi urmau să ajungă la fabricile de suc.

Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Cât privește producătorii și colectorii de nuci, opoziţia susţine că aceştia s-au confruntat în acest an cu prăbușirea nejustificată și coordonată a prețurilor de achiziții. Preţul miezului de nucă e de aproape trei ori mai mic decât în ţara vecină, Ucraina, a mai spus Slusari:

„Unui asemenea decalaj dintre prețurile de achiziție și de vânzare a miezului de nucă se explică simplu: există un acord de cartel, inițiat, cel mai probabil, de anturajul actualului prim-ministru Pavel Filip. În urma acestuia au fost afectate substanțial veniturile miilor de locuitorilor din zonele noastre rurale”.

Nu este prima dată când opoziţia îl acuză pe premierul Filip că familia sa ar fi monopolizat piaţa exportului de nuci. Premierul a respins anterior aceste acuzaţii spunând că socrul fiicei sale are o companie ce se ocupa de uscarea fructelor, numai că cota acesteia pe piață nu depășește 20 la sută. Premierul a recunoscut totuși că există o problemă la exporturi de nuci, dar a spus că este una mai veche şi ar fi cauzată de unele companii ce activează la limita legii.

Blocul încă neformalizat ACUM le promite între altele fermierilor să elimine înţelegerea de cartel pe piaţă, să faciliteze exportul şi să promoveze produsul autohton. Opoziția continuă să lanseze promisiunile electorale, în pofida unui avertisment lansat în ajun de Partidul Democrat de guvernământ că ar încălca legea pentru că ar desfăşura nepermis agitaţia electorală, acuzaţie respinsă de lideri ai opoziţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG