Linkuri accesibilitate

Anularea embargourilor rusești: intenție sinceră sau manevră preelectorală?


Poză simbol
Poză simbol

Igor Dodon vorbeşte de cîteva zile de despre înţelegerile la care ar fi ajuns în recenta sa vizită la Moscova

Cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, Federaţia Rusă vrea să renunţe la embargouri pentru unele produse moldoveneşti - în special fructe şi legume - embargouri impuse cu patru ani în urmă ca pedeapsă pentru apropierea prea mare a R. Moldova de UE. Preşedintele Igor Dodon a făcut anunţul la revenirea dintr-o nouă vizită oficială la Moscova, unde s-a întâlnit cu liderul rus, Vladimir Putin. Începe o nouă eră în relaţia comercială moldo-rusă sau este vorba despre simple manevre preelectorale?

Anularea embargourilor - intenție sinceră sau manevră preelectorală?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00
Link direct


De câteva zile, în interviurile din presa rusă, dar şi comentariile plasate pe reţele sociale, Igor Dodon vorbeşte despre înţelegerile la care ar fi ajuns în recenta sa vizită la Moscova ca despre „un gest de deschidere” din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin, adresat lui personal, întrucât ar fi singurul actor politic la Chişinău care poartă discuţii cu Kremlinul, spre deosebire de coaliţia de guvernare ce ar refuza acest dialog:

„La rugămintea mea, Dl. preşedinte al Federaţiei Ruse a acceptat ca pentru aceste cinci categorii de produse, începând cu 1 ianuarie 2019, să fie anulate taxele vamale la importuri”, a adăugat astăzi Igor Dodon, într-o conferinţă de presă ţinută la Chişinău, în care a ascuţit şi mai mult retorica, spunând că dacă după alegerile parlamentare din februarie actuala configuraţie politică se menţine, nu exclude că embargourile ar putea să revină în punctul de unde au plecat:

Igor Dodon
Igor Dodon

„Pentru a se lua o decizie sistemică, pentru o perioadă nu de şase luni, ci mai mare, trebuie să aibă loc negocieri la nivel de guvern. Noi sperăm foarte mult că la expirarea acestor şase luni, în R. Moldova va fi alt guvern care va duce negocieri cu Federația Rusă şi va lua decizii, pentru că această decizie este una excepţională, luată la rugămintea preşedintelui.

Dacă rămâne acelaşi guvern şi aceeaşi majoritate parlamentară, nu exclud că după 6 luni, taxele ar putea să revină...
Igor Dodon

Dacă rămâne acelaşi guvern şi aceeaşi majoritate parlamentară, care nu vor să discute cu nimeni, nu vor să aibă relaţii bune şi cu Estul, şi cu Vestul, eu nu exclud că după 6 luni, taxele ar putea să revină”, a mai spus Dodon, care, însă, în fraza următoare, a adăugat că un secretar de stat din Ministerul de externe de la Chişinău va pleca în această săptămână la Moscova, în vederea reluării dialogului inter-guvernamental, informaţie neconfirmată deocamdată de diplomaţia moldoveană.

Printre înţelegerile la care Igor Dodon spune că ar fi ajuns săptămâna trecută în timpul întrevederii cu Vladimir Putin, ar fi cea ca Federaţia Rusă să nu mai perceapă, începând cu luna ianuarie, taxe de import la fructele, legumele, conservele şi vinurile moldoveneşti. Preşedintele vorbeşte despre aceste categorii ca despre produse pe care mai că s-ar ţine economia moldoveană şi scoate în prim plan merele, despre care spune că, după ce în urmă cu patru ani au fost respinse de Rusia, aşa şi nu au reuşit să ajungă pe alte pieţe, spre deosebire de vinuri, de pildă, care se descurcă relativ bine pe piaţa europeană.

Socoteala preşedintelui arată că cheltuiala de export a merelor în Rusia ar urma să se reducă cu în jur de doi lei pe kg, ceea ce le va face mai competitive, prin urmare se poate miza pe o creştere substanțială a volumelor.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, împărtăşeşte în general optimismul preşedintelui, dar spune că, deși e o decizie mai mult decât necesară într-un an cu recolte record la mere nu doar în R. Moldova, ci peste tot în lume, ea ar trebui să fie însoţită şi de altele câteva şi anume:

Iurie Fală
Iurie Fală

„Concomitent ar trebui eliminate listele, pentru că partea rusă aprobă un fel de liste ale companiilor care au dreptul să facă exporturi către Federaţia Rusă. Şi mai este un element cu care ne confruntăm de vreo trei ani: faptul că nu putem exporta către Kazahstan sau Kîrghistan, pentru că Federaţia Rusă a impus interdicţii la tranzitarea fructelor prin Ucraina către ţări din Uniunea Vamală şi noi suntem nevoiţi să facem devamarea în Federaţia Rusă, cu re-exportarea ulterioară către Kazahstan. Dar cu siguranţă este un pas pozitiv şi noi îl aşteptăm”, spune Iurie Fala.

Deocamdată, însă, Igor Dodon vorbeşte doar de o extindere a numărului de exportatori din liste, nu şi pe anularea lor.

Vitalie Andrievski, analistul de la Chişinău care a anticipat cu câteva săptămâni un alt anunţ făcut de Igor Dodon urmare a vizitei la Moscova, cel legat de migranţi – şeful statului afirmă că Rusia va continua să-i amnistieze pe cei care au încălcat regulile de şedere în Rusia, estimativ vreo 180 de mii de persoane - nu se îndoieşte, la fel ca majoritatea analiştilor, de natura electorală a acestor „concesii ruseşti”.

Rusia recunoaşte, practic, prin această decizie, că ceea ce a sperat atunci când a introdus restricţiile şi anume că va distruge economic R. Moldova, nu s-a întâmplat.

Totodată, admite analistul, la mijloc ar mai putea fi o explicaţie:

„Rusia şi Igor Dodon parcă ar testa R. Moldova: dacă va vota „corect” la alegeri, adică pentru socialişti, va continua să o sprijine, dacă nu va vota corect, atunci va relua embargourile. Dar, în afară de aceasta, Rusia recunoaşte, practic, prin această decizie, că ceea ce a sperat atunci când a introdus restricţiile şi anume că va distruge economic R. Moldova, nu s-a întâmplat. Deci, Rusia aparent face acum o concesie, dar în realitate pur şi simplu ea şi-a dat seama că dacă va continua cu presiunile, nu va obţine decât o ruptura totală a raporturilor cu R. Moldova, ceea ce nu este în interesul ei, mai ales dacă vrea să-şi menţină influenţa în zonă.”

Andrievski mai crede că coaliţia guvernamentală nu ar avea nici o problemă să intervină în dialogul preşedinţiei moldovene cu Rusia fără a-şi atrage suspiciunea că l-ar ajută pe Igor Dodon: întrucât nu ar fi făcut vreo cedare în faţa Rusiei, nici în legătură cu UE, nici în legătură cu trupele ruse din Transnistria, spune Andrievski, puterea de la Chişinău poate spune acum că nu are nimic împotriva relaţiei cu Rusia, doar dacă această relaţie nu va fi însoţită şi de încercări de presiune politică.

Unul din efectele sancţiunilor impuse, acum patru ani, de Rusia, a fost reducerea aproape triplă a exporturilor moldovene pe piaţa rusă, şi reorientarea lor accelerată spre piaţa UE. În cazul unor produse, însă, cum sunt merele, piaţa rusească a continuat să rămână decisivă, acolo ajungând 90 la sută din exporturi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG