Linkuri accesibilitate

O poveste cu un ti-GRU: cum serviciile secrete ale armatei ruse au ajuns la fel de puternice ca FSB


Vladimir Putin în vizită la GRU (Imagine de arhivă)
Vladimir Putin în vizită la GRU (Imagine de arhivă)

Rusia are o lege care permite FSB să conducă asasinate în străinătate încă din 2006, anul în care a fost ucis la Londra fostul agent Aleksandr Litvinenko.

Rusia este o țară condusă de un fost agent KGB, Vladimir Putin, și în care, cum am mai arătat, Internetul este strict supravegheat, dar care a creat agenții și structuri extrem de capabile în folosirea și perturbarea Internetului. Una din cele mai eficace este GRU, care părea o agenție inutilă în urmă cu câțiva ani, chiar și în cadrul Rusiei.

Numele acestor servicii secrete ale armatei ruse (Главное разведывательное управление Генерального штаба, Direcția Generală de Informații a Statului Major) a ajuns în atenția publicului luna aceasta, după ce în SUA procurorul însărcinat cu anchetarea legăturilor lui Donald Trump cu Rusia, Robert Mueller, a inculpat în absență 12 ofițeri ai GRU pentru piratarea computerelor birourilor de campanie ale lui Hillary Clinton.

Directorul FBI Robert Muller
Directorul FBI Robert Muller

​La fel, GRU e bănuit a fi implicat în otrăvirea a patru persoane în Marea Britanie, inclusiv a fostului ofițer GRU Sergei Skripal, care a supraviețuit, și a unei femei care a murit.

La fel, agenției militare rusești îi este atribuită doborârea în 2014 a avionului de pasageri de la Malaysia Airlines deasupra Ucrainei, accident care a făcut 300 de morți. Tot din GRU provin mulți dintre mercenarii ruși care luptă în Siria și Africa, iar luna trecută, trei jurnaliști ruși care anchetau asupra prezenței GRU în Republica Centrafricană au fost asasinați acolo.

O anchetă tocmai publicată pe site-ul american The Daily Beast amintește că șeful GRU, Igor Korobov, a fost invitat în ianuarie la Washington, împreună cu Serghei Narîșkin, șeful serviciilor externe de informații (SVR), și Aleksandr Bortnikov, patronul FSB.

Steven Hall, un fost director al antenei CIA din Moscova, a spus într-un interviu cu Europa Liberă că pentru ruși este întotdeauna „o mare victorie politică” atunci când spionii lor se întâlnesc ochi în ochi cu cei americani, pentru că asta îi pune pe picior de egalitate.

Korobov, șeful GRU, se află acum pe lista sancțiunilor SUA, însă acasă el a devenit un erou. În 2017, probabil ca o răsplată pentru faptul că a reușit să facă să fie ales Donald Trump, Korobov a fost promovat general, iar Putin i-a acordat medalia de Erou al Federației Ruse.

Pentru ruși este întotdeauna „o mare victorie politică” atunci când spionii lor se întâlnesc ochi în ochi cu cei americani...

Cu toate astea, în 2010 se vorbea de închiderea GRU și de trecerea unităților sale de elită Spețnaz în cadrul armatei propriu-zise.

Multe lucruri erau în defavoarea sa. În timpul scurtului conflict cu Georgia, în august 2008, GRU nu anunțase conducerea armatei că trupele georgiene primiseră rachete sol-aer din Ucraina. Apoi, prin rețelele sale de informatori, GRU mai reprezenta și un rival în chestiunea corupției pentru interesele FSB și SVR.

Apoi, șefii FSB și SVR sunt membri, împreună cu Putin, în Consiliul Național de Securitate, în vreme ce șeful GRU se află sub ordinele marelui stat major.

Totul s-a schimbat odată cu numirea lui Igor Sergun în fruntea GRU în 2011. Haosul din Ucraina s-a dovedit mană cerească pentru GRU, care s-a arătat extrem de eficace atât în ocuparea Crimeei, cât și a Ucrainei de est, Donbasul. „Războiul hibrid” este o invenție a GRU, care știe să lucreze cu gangsteri, seniori ai războiului și șefi locali pe teren, lucruri pe care FSB-ul nu ar putea să le facă.

Igor Sergun, fostul director al serviciului de informații rusesc GRU
Igor Sergun, fostul director al serviciului de informații rusesc GRU

Tot din GRU provin și membri de elită ai companiei private de mercenari Wagner, care, după ce a fost foarte activă în Ucraina, și-a mutat operațiunile în Siria.

Sergun, șeful anterior al GRU, a murit în circumstanțe misterioase, una din versiuni fiind că a murit in Liban. Korobov a fost numit în fruntea GRU grație sprijinului ministrului apărării Serghei Șoigu, reprezentantul aripii dure a apropiaților lui Putin și care ar fi gata să împingă Rusia la o confruntare cu Occidentul.​Ancheta asupra doborârii avionului din Malaezia deasupra Ucrainei, dusă de experți din Olanda și Australia, a dovedit că racheta care a doborât avionul a fost trasă de brigada antiaeriană rusă nr. 53, bazată la Kursk.

Rusia are o lege care permite FSB să conducă asasinate în străinătate încă din 2006...

​Grupul independent de anchetă Bellingcat a dovedit la rândul său că ordinul de doborâre a avionului a fost dat de generalul GRU Oleg Ivannikov, care conducea mai multe divizii în Donețk, printre care și unele ale grupului Wagner.Tot compania Wagner mai e implicată și în Africa Centrală, unde, în vreme ce ajută trupele guvernamentale, tratează și cu rebelii din junglă, ba chiar păzește unele mine de aur și de diamant.

La întrebarea legitimă: cum au aflat Mueller și FBI-ul de implicarea celor 12 ofițeri GRU în procesul electoral american, unul din răspunsuri ar fi prezența unor informatori în FSB, rivalul GRU.

Sigur, o amintește The Daily Beast, informatori au existat și în GRU, precum acel general Oleg Penkovski, care a dezvăluit prezența rachetelor nucleare în Cuba și care a fost executat pentru înaltă trădare în 1963.

La fel, Serghei Skripal, cel care a scăpat dintr-o tentativă de asasinare prin otrăvire, a fost un trădător condamnat, livrat Angliei 2010, într-un schimb de spioni.

Rusia are o lege care permite FSB să conducă asasinate în străinătate încă din 2006, anul în care a fost ucis la Londra fostul agent Litvinenko.

La urma urmei, Putin însuși este un fost agent KGB (astăzi FSB), un om pentru care, cum a spus-o văduva lui Litvinenko, „totul are o notă personală”.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG