Linkuri accesibilitate

Netanyahu leagă sfârșitul războiului cu Hamas de controlul graniței


Imagine realizată în sudul Israelului, de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza, arată vehicule care se deplasează de-a lungul graniței la 3 ianuarie 2024. (Foto: JACK GUEZ / AFP)
Imagine realizată în sudul Israelului, de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza, arată vehicule care se deplasează de-a lungul graniței la 3 ianuarie 2024. (Foto: JACK GUEZ / AFP)

Israelul nu va putea pune capăt războiului cu gruparea Hamas, recunoscută ca teroristă în Statele Unite și Uniunea Europeană, dacă nu va controla granița Fâșiei Gaza cu Egiptul. Acesta este singurul mod de demilitarizare a regiunii.

Acest lucru a fost declarat de premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie The Times of Israel.

Potrivit premierului, Hamas poate fi distrus, dar jihadiștii vor veni din nou în Gaza prin granița neprotejată.

Ieri, The Wall Street Journal a raportat că Israelul a informat Egiptul despre planurile de a prelua controlul asupra așa-numitului coridor Philadelphia, granița de 14 kilometri dintre Fâșia Gaza și Egipt. Potrivit ziarului, decizia finală nu a fost încă luată și depinde în mare măsură de negocierile cu Cairo.

Anterior, autoritățile egiptene au avertizat Israelul împotriva operațiunilor militare pe coridor.

Astăzi, 14 ianuarie, se împlinesc exact 100 de zile de la atacul Hamas asupra sudului Israelului. Pe 7 octombrie anul trecut, peste 1.200 de persoane au fost ucise de jihadiști. Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost luate ostatici și duși în Fâșia Gaza. Dintre aceștia, au fost eliberați 105. Conform ultimelor date ale autorităților israeliene, 136 de persoane rămân ostatice. Soarta lor este necunoscută.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, atacurile israeliene din fâșie au ucis peste 23.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii. Nu există o confirmare a acestor cifre.

Pe 11 ianuarie, Curtea Internațională de Justiție a început audierile pentru acuzațiile de genocid împotriva Israelului. Procesul a fost intentat în decembrie de reprezentanții Republicii Africa de Sud.

Africa de Sud încearcă să demonstreze că acțiunile Israelului depășesc autoapărarea și poartă semne de genocid. În special, reclamanții remarcă numărul mare de morți al palestinienilor, strămutarea forțată, întreruperea aprovizionării cu alimente și controlul nașterii din cauza asediului spitalelor. Africa de Sud intenționează să solicite instanței un ordin provizoriu care să oblige Israelul să înceteze imediat ostilitățile.

Israelul neagă toate acuzațiile împotriva sa. Armata israeliană susține că Hamas își plasează infrastructura printre clădiri rezidențiale și civile și folosește populația din Gaza ca scuturi umane.

XS
SM
MD
LG