Linkuri accesibilitate

Necunoscutele discuţiei Putin-Trump despre Ucraina


La graniţa ruso-ucraineană
La graniţa ruso-ucraineană

Diplomația de la Moscova evită să răspundă cu privire propunerea făcută de liderul de la Kremlin.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a anunțat joi pe Twitter, că președintele american Donald Trump i-a cerut consilierului său pentru securitate națională să negocieze o vizită a președintelui Rusiei Vladimir Putin la Washington și că discuțiile în acest sens au „deja loc”. Anunțul invitației vine într-o săptămână în care președintele Trump a fost criticat pentru prestația din timpul summitului de la Helsinki. Ce reacții a produs știrea unei posibile vizite a președintelui rus la Washington?

La scurt timp după publicarea anunțului, Federația Rusă a reacționat prin vocea ambsadorului său la Washington, Anatoli Antonov, care a menționat că Moscova este gata să discute despre o nouă întâlnire Putin-Trump, adăugând însă că nu a văzut încă o invitație oficială din partea SUA.

Diplomatul rus s-a referit și la articolul de joi al televiziunii Bloomberg, care, citând surse confidențiale, a relatat că la summitul de la Helsinki, Vladimir Putin i-ar fi propus lui Donald Trump organizarea unui referendum în regiunile din Ucraina ocupate de separatiștii pro-ruși. Anatoli Antonov a confirmat că președintele Putin a făcut „unele propuneri” în ce privește soluționarea conflictului din estul Ucrainei, fără a menționa în ce constau acestea.

Pe contul său de Twitter, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a menționat că el și Putin au discutat situația din Ucraina la summitul din 16 iulie, însă în postare nu s-a referit la un posibil referendum și nici nu a oferit alte detalii în ce privește Ucraina.

Peste zece mii de persoane au fost ucise din aprilie 2014 în conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși din regiunile Donețk și Luhansk. Anexarea pensinsulei Crimeea de către Federația Rusă și sprijinul pe care îl oferă separatiștilor din estul Ucrainei au determinat Occidentul să impună sancțiuni Rusiei, care sunt și astăzi în vigoare. Moscova a anexat pensinsula după un referendum condamnat ulterior și considerat ilegal de cel puțin o sută de state din cadrul Națiunilor Unite.

Astăzi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a evitat să răspundă la întrebarea legată de propunerea președintelui Putin, insistând că nu este de competența ei să discute detalii referitoare la întâlnirea dintre Trump și Putin. Ea a adăugat însă că dacă „comunitatea internațională și, în primul rând, Statele Unite, au eșuat în a convinge Kievul să realizeze prevederile acordurilor de pace de la Minsk, atunci alte opțiuni de rezolvare [a conflictului] ar putea fi discutate”.

La conferința de presă comună cu Donald Trump, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a cerut Statelor Unite să pună presiuni pe autoritățile de la Kiev să îndeplinească acordurile de pace de la Minsk.

Oficiali americani în repetate rânduri au declarat că Rusia este cea care ar trebui să facă mai mult pentru a realiza prevederile stipulate în acorduri și a crea condiții pentru ca acestea să poată fi puse în aplicare.

În ajunul summitului de la Helsinki, Donald Trump a fost întrebat de jurnaliști care este poziția sa față de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea de către Rusia. Trump a reamintit că anexarea a avut loc în timpul președinției Obama, care ar fi tolerat după aceea ca Rusia să investească „miliarde de dolari” în peninsulă. „Eu nu aș fi permis acest lucru”, a susținut Trump care a declarat că nu este „mulțumit” cu situația existentă, fără a elimina însă în mod clar posibilitatea ca administrația sa să-și schimbe poziția.

XS
SM
MD
LG