Linkuri accesibilitate

Experţii recomandă CEC să ia formula de luare a deciziilor prin consens


Propunerea vine din partea WatchDog.md.

Experții din comunitatea WatchDog.md propun fracțiunilor parlamentare din legislativul de la Chișinău să promoveze o inițiativă de schimbare a modului în care se adoptă hotărârile în cadrul Comisiei Electorale Centrale. Aceștia recomandă formula de luare a deciziilor prin consens, lucru care ar acorda un grad mai mare de independență politică autorității electorale.

Experţii recomandă CEC să ia formula de luare a deciziilor prin consens
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct


Actualmente Comisia Electorală Centrală adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor. Cum ajung acești membri în componenta comisiei? Unul a fost desemnat de președinte, iar restul 8 de partidele de guvernământ și cele de opoziție. Expertul Valeriu Pașa atrage atenția că multe din cele mai mediatizate și importante decizii se iau cu votul a 5 membri din 9, această majoritate fiind în opinia sa o emanație a majorității parlamentare, ce nici măcar nu încearcă să scape de cordonul ombilical. În consecință, autoritatea electorală nu mai este un arbitru echidistant, ci devine un executor al intereselor celor de la guvernare, susține Valeriu Pașa. În opinia sa, această stare de lucruri știrbește credibilitatea autorității electorale, iar într-un an electoral și partidelor politice ar trebui să le pese de acest lucru. Expertul spune că formula cea mai potrivită ar fi adoptarea hotărârilor prin consens:

„Care este rațiunea? Acolo sunt reprezentanți înaintați atât de putere, cât și de opoziție iar dacă deciziile se iau prin consens, atunci se produc dezbateri și consultări veritabile pe interior. Membrii comisiei electorale sunt obligați să țină cont de interesele tuturor părților și astfel se formează o practică prin care toate deciziile trebuie să fie echilibrate și nu în interesul doar a unei părți, pentru că va fi imposibil să adopte orice decizie, este un sistem de echilibre.”

Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

Cum ar fi să se procedeze în situația în care membrii CEC nu ar reuși să ajungă la un numitor comun? Experții cred că pentru ieșirea din impas se poate convoca o alta ședință, în care hotărârea s-ar adopta cu votul a două treimi din membri, opțiune care asigură luarea în calcul a poziției minorității. E o procedură aplicată frecvent în diverse foruri care practică compromisul gradual ca să evite impasul.

Membrul CEC Vladimir Șarban crede însă că în actualele realități politice, opțiunea de luare a deciziilor prin consens ar bloca activitatea autorității electorale, deși aceasta nu este lipsită de cusur:

„În asemenea situație, Comisia Electorală Centrală n-ar putea lua nici o decizie. Mie mi se pare că este prea devreme pentru o asemenea modalitate de luare a deciziilor, chiar dacă situația de azi nu este cea mai bună. Există o majoritate care nu întotdeauna ține cont de toate opiniile, dar asta-i democrația, majoritatea.”

În susținerea demersului lor, experții amintesc de cea mai recentă hotărâre a CEC-ului, când a fost refuzată înregistrarea grupul de inițiativă ce a pledat pentru referendumul împotriva trecerii la „sistemul de vot mixt”, sistem votat de PDM cu sprijinul socialiștilor.

CEC a invocat erori procedurale, în timp ce activiștii au insistat pe legitimitatea procesului de constituire a grupului de inițiativă. Decizia CEC-ului a fost criticată de unele partide extraparlamentare de opoziție și de mai mulți reprezentanți ai societății civile. Bunăoară experții Asociației Promo LEX au declarat că regretă poziția selectivă a autorității publice care ar trebui sa se fi aflat în serviciul cetățenilor, considerând minore ca importanță juridică temeiurile invocate de CEC.

Valeriu Pașa spune că după asemenea hotărâri, există suficiente motive de îngrijorare privind corectitudinea deciziilor CEC-ului într-un an electoral:

„Ce o să se întâmple în consiliile electorale de circumscripție, undeva într-un raion unde membrii sunt delegați de consiliile raionale, care toate sunt controlate politic, și judecătoriile de circumscripție. Iată câtă încredere poți să ai într-un asemenea consiliu și ei o să aibă puterea să înregistreze sau nu un candidat, să examineze contestații, inclusiv să decidă excluderea oricărui candidat din cursa electorală măcar și cu o zi înainte de alegeri, deci un astfel de proces electoral numai democratic nu o să fie.”

Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că autoritatea electorală se bucură de încrederea a mai puțin de 20 la sută din cetățeni, un scor mai mic având doar parlamentul și partidele politice.

Este un argument în plus, crede Valeriu Pașa, care ar trebui să determine CEC-ul să acționeze imparțial și să asigure respectarea intereselor tuturor participanților la procesul electoral. Or de corectitudinea CEC va depinde în final și acceptarea de către cetățeni a rezultatelor alegerilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG