Linkuri accesibilitate

Alegeri locale - final de campanie (VIDEO)


Alegătorul pro-european, „năucit” de multitudinea de oferte, și şansele „candidaților puterii”

În R. Moldova, locuitorii capitalei și ai celui de-al doilea oraș ca mărime, Bălți, își aleg duminică primarii, pe o perioadă de un an. Alegerile noi au loc după ce primarii precedenți și-au dat demisia, protestând față de dosarele penale care le-au fost intentate, după cum consideră ei, din motive politice. Liliana Barbăroșie trece în revistă ultimele evenimente ale campaniei mai ales în Chișinău, unde competiția este deosebit de intensă și văzută drept o repetiție înainte de parlamentarele de la sfârșitul anului.

Alegeri locale - final de campanie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct


Pe final de campanie, nu doar candidatul Andrei Năstase, ci şi Maia Sandu, lidera PAS, au lansat câteva apeluri faţă de Valeriu Munteanu şi Constantin Codreanu să se retragă din competiţia pentru Chişinău. Ei cred că în lipsa unei focalizări a alegătorului pro-european năucit de multitudinea de oferte, cresc şansele de victorie ale reprezentanţilor partidelor puterii şi au încercat în aceste câteva zile de la sfârşit de campanie, aproape disperat, să-i facă pe cei doi să conştientizeze dimensiunea pericolului.

Andrei Năstase şi Valeriu Munteanu în campanie pentru Primăria Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00

Nici Codreanu, candidat al Partidului Unităţii Naţionale, nici Munteanu, candidatul Partidului Liberal, nu s-au lăsat convinşi, iar Valeriu Munteanu i-a acuzat pe cei doi de reflexe antidemocratice.

Disputa a produs dezamăgire printre unii analişti, care cred că incapacitatea forţelor opoziţiei pro-europene de a genera solidaritate în jurul unui candidat e periculoasă atât pentru soarta alegerilor curente şi a celor din toamnă, cât şi pentru viitorul democraţiei moldovene.

Alexandra Can și Vasile Costiuc, în campanie pentru Primăria Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

De această părere este, bunăoară, Igor Munteanu, fost ambasador la Washington, acum director al IDIS Viitorul de la Chişinău:

„Nu există soluţii... că acum voi merge pe cont propriu, pentru ca să-mi cresc partidul, pentru ca să aibă o mai bună poziţie la alegerile din toamnă. Este o utopie. Cei care blufează astfel, ori joacă jocurile oligarhilor, ori ale socialiştilor, sabotează şi trădează cauza democratică.”

Şi Anatol Ţăranu, analistul politic de la Chişinău care acum câteva luni anunţa lansarea unei mişcări civice speciale pentru unirea forţelor pro-europene în jurul unui singur candidat:

„Pur şi simplu, ei au pus în capul mesei egoismul de partid şi interesele proprii, sperând că oamenii vor fi atât de naivi că nu vor observa. Taxarea acestor politicieni mă tem că se va produce prin absenteism.”

Maxim Braila, Constantin Codreanu şi Alexandr Roşco în campanie pentru primăria Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Părere împărtăşită şi de jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi:

„Prezenţa a minim doi candidaţi, Valeriu Munteanu şi a lui Constantin Codreanu, face foarte problematică accederea lui Năstase în turul doi. Nu ştim cum va reacţiona electoratul. Sigur că rezultatul final va pune presiune pe anumiţi candidaţi, dacă se va dovedi că din cauza lor nu a acces nici un candidat al opoziţiei proeuropene.”

Valeriu Munteanu încearcă să acrediteze ideea că, în caz de eşec, cei ce sprijină opţiunea candidatului unic vor trebui să-şi facă „mea culpa” pentru că nu au fost capabili să prezinte un proiect fezabil de fuziune. Ideea ar fi că nu Năstase ar fi fost cel potrivit pentru o competiţie ca cea din Chişinău, ci Maia Sandu. Analiştii, pe de altă parte, îi avertizează pe toţi politicienii de pe segmentul respectiv că ar putea, din calcule greşite sau, ce e mai grav, din complicitate, lăsa capitala pe mâna „binomului Dodon-Plahotniuc”, o expresie cu care de câteva luni analiştii identifică cele două partide aparent aflate în război (PSRM și PD).

Silvia Radu și Ion Ceban in campanie pentru primăria Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Cel mai apropiat sondaj a prezis confruntarea, în turul doi, a socialistului Ion Ceban şi a independentei sprijinite masiv de democraţi, Silvia Radu. Creditat cu şansa a treia în cursă, Andrei Năstase este urmat, ce-i drept la distanţă destul de mare, de Valeriu Munteanu.

XS
SM
MD
LG