Linkuri accesibilitate

Cum au reflectat televiziunile campania pentru alegerea primarului de Chişinău


Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat astăzi mai multe amezi, nu şi posturilor afiliate PD, care potrivit unor experţi ar favoriza-o pe independenta Silvia Radu.

Cu trei zile înainte de alegerile locale din Chişinău, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat șapte posturi de televiziune pentru abateri în reflectarea campaniei electorale. Printre acestea însă nu se regăsesc televiziunile din holdingul media afiliat Partidului Democrat de guvernământ, care ar comite cele mai mari abateri, după părerea experţilor media, care au criticat CCA că nu a inclus în monitorizare aceste posturi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:07 0:00
Link direct

Din cele zece posturi TV pe care CCA le monitorizează pe durata campaniei electorale şapte au fost sancţionate pentru diverse abateri, de la nerespectarea echilibrului şi pluralismului până la neglijarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi (abateri comise în perioada 30 aprilie - 9 mai).

Cele mai mari amenzi, de câte 10 mii de lei, au fost aplicate posturilor Jurnal TV şi NTV, urmează REN TV - cu 7.500 de lei, Accent TV şi Exclusiv TV – cu 5.000 de lei fiecare, iar posturile TV8 şi RTR au fost avertizate public.

Membra CCA Olga Guţuţui a fost singura care a votat împotriva acestor sancţiuni, motivându-și astfel refuzul:

„Nu mi se pare corect ca pe de o parte, radiodifuzorii care, da, au încălcat legislaţia, şi raportul nostru de monitorizare a demonstrat acest fapt, să fie sancţionaţi, iar cei care, pe de altă parte, declară că nu vor reflecta campania electorală, dar ei continuă să reflecte campania şi o fac în contradicţie cu normele legale şi noi suntem la sfârşit de campanie. Nu mi se pare corect ca unii să fie sancţionaţi şi monitorizaţi, alţii – să fie lipsiţi de această monitorizare şi de sancţiunile de rigoare.”

PublikaTV, PrimeTV, Canal 2 şi Canal 3, contrar declarației depuse la CCA, în care au spus că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat multiple materiale cu tentă electorală...

Olga Guţuţui a reamintit că a propus, dar fără succes, la prezentarea precedentului raport de monitorizare includerea acestor posturi. Este vorba de televiziunile din holdingul media afiliat liderului partidului de guvernământ: PublikaTV, PrimeTV, Canal 2 şi Canal 3, care contrar declarației depuse la CCA, în care au spus că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat multiple materiale cu tentă electorală.

Aceste patru posturi, potrivit datelor celui mai recent Barometru al Opinie Publică, reprezintă o importantă sursă de informare pentru fiecare al doilea locuitor al capitalei, iar pentru o treime din chișinăuieni cele patru posturi constituie principala sursă de consum a știrilor.

Cu referire la aceste date experții comunităţii WatchDog, care au publicat azi un raport alternativ de monitorizare a televiziunilor, constată că circa jumătate din alegătorii Chişinăului nu au fost informați corect şi echidistant în această campanie electorală. Or cele patru televiziuni care aparțin direct sau indirect politicianului Vlad Plahotniuc au difuzat ştiri manipulatorii, au favorizat-o masiv pe independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA Andrei Năstase, spune expertul comunităţii WatchDog, Valeriu Paşa:

Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

„În asemenea situaţii putem constata că caracterul liber al alegerilor din 20 mai a fost deja încălcat. În momentul în care peste jumătate de alegători sunt influențați tendenţios în formarea opiniei lor şi opţiunilor lor electorale deja nu mai putem vorbi despre alegeri totalmente libere.”

Valeriu Paşa a reproșat CCA-ului inacțiunea în cazul celor patru posturi:

„CCA a aplicat tendenţios legea, a interpretat-o. Nu există niciun temei legal prin care CCA să nu monitorizeze unele posturi TV pentru că ele au declarat că nu vor reflecta campania. În fiecare zi aceste posturi încalcă această obligaţie, ceea ce constituie o încălcare exterm de gravă. Din momentul în care ţi-ai asumat că nu reflecţi asta faci. Mai mult ca atât, vizează în mod deloc întâmplător un grup de televiziuni care îi aparţin direct sau prin intermediari lui Vlad Plahotniuc. Acest lucru nu poate să nu trezească semne de întrebare.”

Raportul de monitorizare realizat de comunitatea WatchDag şi care cuprinde perioada 11-14 mai critică comportamentul părtinitor şi a unui post care fuseseră sancţionat azi CCA, şi anume NTV afiliat socialiştilor, care, potrivit experţilor, îl favorizează pe candidatul PSRM Ion Ceban.

Tendințe similare se regăsesc şi în raportul de monitorizare realizat de CJI în perioada 5-11 mai. În raport se constată că radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care potrivit declarației depuse la CEC nu ar trebui să reflecte campania electorală, au continuat să difuzeze multiple materiale cu caracter electoral, cele mai multe au favorizat-o pe Silvia Radu și l-au defavorizat pe Andrei Năstase. Posturile NTV Moldova și Accent TV l-au promovat deschis pe Ion Ceban, candidatul PSRM la Primăria Chișinău, și pe Alexandr Usatîi, candidatul aceluiași partid pentru Primăria Bălți, defavorizând-i, totodată, pe Silvia Radu și Andrei Năstase, se mai spune în raportul CJI.

XS
SM
MD
LG