Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei condamnă campania „Copiii LGBT în școala ta” | Moscova expulzează un diplomat al R. Moldova


O manifestație anti-LGBT la Chișinău, 19 iunie 2022
O manifestație anti-LGBT la Chișinău, 19 iunie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a condamnat „lansarea campaniei Copiii LGBT în Școala Ta”, deși autoarea inițiativei a declarat că aceasta este o „campanie online” prin care „se dorește informarea profesorilor” și nu este destinată elevilor, remarcă jurnaliștii de la zdg.md. Centrul de Informații GENDERDOC-M a anunțat despre lansarea campaniei online „Copiii LGBT în Școala Ta”, menită să combată stereotipurile față de comunitatea LGBT. Anterior și Partidul Socialiștilor a „condamnat inițiativa” iar fostul președinte Igor Dodon a comentat că este „categoric împotriva propagandei homosexualității în școli”, amintesc reporterii de la zdg.md.
  • Tot reporterii de la zdg.md scriu și despre „surpriza pentru telespectatori pe care o pregătește postul de televiziune TV6, afiliat deputatului fugar Ilan Șor”. Potrivit autorilor articolului, TV6 va retransmite pe teritoriul R. Moldova „show-uri muzicale și psihologice, emisiuni de divertisment și filme artistice” ale postului de televiziune NTV din Rusia, afiliat Kremlinului. Zdg.md amintește că mai multe posturi de televiziune, afiliate anterior Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon, au trecut sub controlul lui Ilan Șor.
  • Federația Rusă declară persona non grata un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, scrie portalul replicamedia.md. Potrivit autorităților de la Kremlin, „această măsură este un răspuns părții moldovenești, care a luat decizia nemotivată de a declara persona non grata un angajat al Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova”. Pe 31 octombrie, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persoană non grata în Republica Moldova, după ce pe 31 octombrie o rachetă de producție rusească a căzut pe teritoriul R. Moldova.
  • Tot la Moscova, a fost reținut un blogger originar din R. Moldova, potrivit newsmaker.md. Jurnaliștii scriu că este vorba despre Nicolai Lebedev, care recent a atras atenția autorităților din Rusia, după ce a publicat un video în care parodiază un soldat rus peste care este aruncată o grenadă din dronă.
  • Jurnaliștii de la agora.md atrag atenția asupra unei inițiative legislative care ar permite femeilor să beneficieze de îndemnizația pentru concediul de maternitate, în timp ce continuă să meargă la muncă și să primească salariu. Dacă proiectul de lege va fi adoptat de parlament, îndemnizația va fi calculată în baza venitului unuia dintre soți, în funcție de cine are un venit mai mare. În prezent, femeile care aleg să muncească pe perioada concediului de maternitate primesc doar salariul, nu și îndemnizația. Inițiativa este propusă de Platforma femeilor deputate din parlamentul R. Moldova, care spun că „proiectul urmărește îmbunătățirea ratei de participare a femeilor și reducerea poverii muncii neremunerate sau cu remunerare în plic asupra femeilor însărcinate care continuă să lucreze chiar și în concediul de maternitate”.
  • Portalul sanatateinfo.md scrie că „textul viitoare legi privind sănătatea mintală este plin de prevederi contradictorii și neconstituționale”. Concluzia aparține experților de la Centrul pentru politici și analize în sănătate (PAS), care au formulat o serie de recomandări pentru autoritățile responsabile de viitoare lege. În R. Moldova actuala lege privind sănătatea mintală este din anul 1997.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, cea mai populară postare din ultimele 24 de ore a fost distribuită de zdg.md, potrivit căreia președinta Maia Sandu este liderul străin în care românii declară că au cea mai mare încredere. Macron ar fi pe locul doi, iar Zelensky pe locul trei, ar arăta datele unui sondaj realizat de Avangarde în România. Cei mai mulți dintre participanți la sondaj au mai spus că R. Moldova este pe primul loc în lista de prieteni a României, iar 48% susțin că Ucraina ar trebui să se așeze la masa de negocieri cu Rusia, în timp ce peste 80% dintre respondenți au zis că mai degrabă nu au încredere în președintele rus Vladimir Putin.
  • Și TVR Moldova a atras atenția internauților cu un reportaj video despre „un nou drum, construit după standarde europene, inaugurat în raionul Cimişlia”. Şoseaua are o lungime de peste 19 kilometri şi trece pe lângă orașul Cimișlia şi satele Iurievca, Porumbrei, Sagaidac, Gradiște şi Coștangalia. „Este o realizare simbolică şi din punct de vedere al reintegrării Republicii Moldova în UE. Acum, fiind ţară candidat, devine din ce în ce mai importantă integrarea economică a R. Moldova cu ţările europene”, a spus ambasadorul UE în R. Moldova, Janis Mazeiks, prezent la evenimentul de inaugurare.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG