Linkuri accesibilitate

Mitropolia Moldovei anunță lansarea unui post de radio religios. Și Mitropolia Basarabiei are în plan un post de radio și o televiziune


Mitropolitul Vladimir a binecuvântat relansarea postului de radio Datina FM. Imagine din arhivă.
Mitropolitul Vladimir a binecuvântat relansarea postului de radio Datina FM. Imagine din arhivă.

Datina FM s-a relansat pe frecvențe „cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir”, transformându-se într-un post de radio „dedicat în exclusivitate conținutului religios autohton, emițând 24 de ore din 24”, anunță Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul mitropoliei, în grila de emisie a postului vor fi incluse transmisiuni în directe ale slujbelor de la diferite biserici, rugăciuni de dimineață și seară, muzică religioasă, emisiuni pentru educația religioasă a copiilor.

Cele mai recente informații publicate de Consiliul Audiovizualului privind beneficiarii radiodifuzorilor arată că postul Datina FM este administrat de Valeriu Pleșca și aparține companiei Fluctus SRL, deținută de Sergiu Glinca și Valeriu Pleșca, în proporții de 51% și, respectiv, 49%.

De asemenea, baza de date Frosat arată că Datina FM este partener cu Radio Vera, un post creștin-ortodox din Federația Rusă.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Audiovizualului a sancționat repetat Datina FM, cu o amendă de 50.000 de lei, pentru că și-a întrerupt nemotivat emisia, pentru o perioadă îndelungată. Fluctus SRL a explicat atunci că și-a schimbat studioul de emisie, a inițiat procedura de procurare a unui nou utilaj și și-a modificat asociatul unic. De asemenea, la solicitarea furnizorului, licența de emisie a postului fost suspendată pentru două luni, până la 8 februarie, când a revenit ca radio ortodox.

Și Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, se pregătește să lanseze un post de radio și altul de televiziune, în colaborare cu centrul de presă „Basilica” al Patriarhiei Române. Subiectul a fost discutat la sinodul mitropolitan din noiembrie 2023, la care a participat o delegație de la București. În România, Patriarhia deține posturile Radio Trinitas, Trinitas TV și ziarul „Lumina”.

După invazia rusească în Ucraina, conflictul dintre cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Moscovei și, respectiv, Bucureștiului - a luat amploare. Zeci de preoți de la Mitropolia Moldovei au aderat la Mitropolia Basarabiei, indignați că Patriarhia rusă sprijină războiul, și au fost caterisiți de Mitropolia Moldovei.

  • 16x9 Image

    Eugenia Crețu

    Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Sibiu (România) și lucrez în presa din R. Moldova din anul 2007. Am început ca reporteră la o agenție de presă, am scris pentru un site de știri, am fost editoare la ziar și am filmat reportaje și documentare TV. La Europa Liberă Moldova sunt din 2014, iar acum sunt editoare-șefă.

XS
SM
MD
LG