Linkuri accesibilitate

De ce a plecat Mitropolitul Moldovei la Moscova 


Mitropolitul Moldovei, Vladimir, este la Moscova pentru a oficia slujbe și a participa la Sfântul Sinod de pe 27 decembrie
Mitropolitul Moldovei, Vladimir, este la Moscova pentru a oficia slujbe și a participa la Sfântul Sinod de pe 27 decembrie

Mitropolitul Vladimir se află zilele acestea la Moscova, unde a oficiat două slujbe (24-25 decembrie) în biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, a cărui paroh este, dar și pentru a participa la Sfântul Sinod de pe 27 decembrie, spune vicarul Ioan Moșneguțu.

Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu a declarat Europei Libere că, fiind parohul bisericii „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, „mitropolitul Vladimir este motivat să slujească la această biserică, pentru a răspunde necesităților moldovenilor din Moscova”.

Vicarul a ținut să precizeze că „mitropolitul nu a participat la sfânta liturghie de la această biserică pentru a-l substitui pe patriarhul Kirill”.

Nu este pentru prima dată când Mitropolitul Moldovei Vladimir oficiază o slujbă la Moscova. El a mai fost la Moscova pe 7 și 8 octombrie 2023, unde a oficiat slujbele la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” de la Kremlin (Успенский собор) în locul patriarhului Kirill, care s-ar fi îmbolnăvit.

ÎPS Vladimir s-a aflat în Rusia timp de o săptămână pentru a participa la festivitățile prilejuite de ziua adormirii Sfântului Cuvios Serghie de Radonej și la un sinod al Patriarhiei ruse.

Câteva zile mai târziu, pe 13 octombrie, ÎPS Vladimir a fost decorat, la Moscova, de patriarhul Kirill cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I, pentru eforturile „de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe”.

Decorarea mitropolitului „este un fel de remunerare pentru că a acceptat să demonstreze că Biserica Ortodoxă Rusă încă rămâne într-o anumită măsură consolidată”, este de părere analistul Igor Boțan.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG