Linkuri accesibilitate

Minskul acuză de „conspirație” și „extremism” un jurnalist RFE/RL


Jurnalistul și analistul Iurii Drakakrust, de la Serviciul Belarus al Radio Free Europe/Radio Liberty
Jurnalistul și analistul Iurii Drakakrust, de la Serviciul Belarus al Radio Free Europe/Radio Liberty

Comitetul de Investigații din Belarus a lansat o „investigație specială” împotriva a 20 de persoane care locuiesc în afara țării. Printre acestea se află și jurnalistul și analistul RFE/RL Iurii Drakakrust, pentru comentarii și analize furnizate presei independente din Belarus.

Comisia de anchetă a declarat, pe 25 ianuarie, că cei 20 au fost acuzați de conspirație pentru a prelua puterea și promovarea extremismului, printre alte acuzații.

Majoritatea celor acuzați în acest caz sunt analiști politici independenți, sociologi și economiști.

Pe listă figurează și câțiva angajați ai biroului Svetlanei Țihanovskaia, liderul opoziției din Belarus în exil.

Toți „au luat parte activ la dezvoltarea și punerea în aplicare a conceptului de activități distructive care vizează afectarea securității naționale a Republicii Belarus și, de asemenea, au contribuit la incitarea la dușmănie socială și la conflicte în societate”, spune comisia de anchetă.

„Nu există nicio logică specială pentru această listă, doar au pus cât mai mulți oameni pe această listă pentru a intimida cât mai mulți oameni”, a declarat Hanna Krasulina, secretarul de presă al lui Țihanovskaia, unul dintre cei aflați pe listă, pentru Serviciul Belarus al RFE/RL.

Hanna Krasulina, ofițerul de presă al Svetlanei Țihanovskaia, liderul în exil al opoziției belaruse, Vilnius, 20 septembrie 2023
Hanna Krasulina, ofițerul de presă al Svetlanei Țihanovskaia, liderul în exil al opoziției belaruse, Vilnius, 20 septembrie 2023

De la controversatele alegeri prezidențiale din august 2020, autocratul Alexandr Lukașenko a luat măsuri dure împotriva disidenței și a societății civile, condamnându-i pe cei mai vocali la ani grei de închisoare sau obligându-i să se retragă în exil.

În timp ce rezultatele oficiale i-au oferit fostului șef de colhoz Alexandr Lukașenko al șaselea mandat consecutiv la conducerea țării, opoziția și guvernele occidentale spun că alegerile au fost fraudate grosolan și că, de fapt, Țihanovskaia a fost cea care le-a câștigat cu un procent covârșitor de peste 65%.

La începutul acestei săptămâni, centrul pentru drepturile omului Viasna a declarat că autoritățile din Belarus au reținut recent peste 70 de persoane, în efortul necontenit al regimului Lukașenko de a reprima orice urmă de disidență.

Organizația spune că unii dintre cei reținuți au fost eliberați după ce au fost audiați și locuințele percheziționate, în timp ce alții au rămas în arest, simultan perchezițiile care au continuat până seara târziu.

În unele cazuri, au fost arestate familii întregi. Multe dintre persoanele reținute sunt fie foști deținuți politic, fie rude ale unor persoane aflate în spatele gratiilor sub acuzații motivate politic.

Săptămâna trecută, poliția din Brest - capitala regiunii cu același nume, aflată în vestul țării, la granița cu Polonia - a reținut șase bărbați sub acuzații care nu au fost specificate. Casele le-au fost percheziționate, geamurile autoturismelor personale au fost sparte iar în locuințe au făcut nenumărate distrugeri.

Pe 25 ianuarie, pe lista persoanelor investigate au fost trecuți: Rihor Astapenia, Philip Bikanov, Alexandr Dobrovolski, Andrei Kazakevici, Anna Krasulina, Evgheni Krîjanovski, Dzianis Kuczynski, Veronika Lapuțka, Alexandr Lavinieț, Anna Liubakova, Vasil Naumad, Maria Runakov, Maria Ruhovad, Natalia Rabova, Paval Usau, Tațiana Șulițkaia, Alexandr Șlîk, Katerina Șmatina.

Potrivit centrului Viasna, pe 23 ianuarie, numărul deținuților politic din Belarus a ajuns la 1.415.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

XS
SM
MD
LG