Linkuri accesibilitate

În Belarus, poșta și mărfurile importate din UE vor fi verificate de autorități


Belpoșta, colete poștale
Belpoșta, colete poștale

Toate plicurile și coletele trimise în Belarus către persoane fizice de pe teritoriul Uniunii Europeană urmează să fie verificate înainte de a fi livrate consumatorilor.

Organismul vamal din Belarus spune că se pregătește un document guvernamental care va extinde autoritatea de a inspecta toate coletele poștale și alte articole provenind din țările Uniunii Europene și adresate belarușilor.

În prezent, se elaborează un proiect de hotărâre de guvern, pentru aprobarea ordinului referitor la aceste tipuri de control, a informat serviciul de presă al Comitetului vamal de stat .

Liderul autoritar Aleksandr Lukașenko a anunțat în septembrie că a semnat un decret care permite efectuarea de inspecții pentru a bloca importul de drone aeriene și pentru a împiedica utilizarea acestora de către persoane fizice, în contextul în care opoziția, mass-media și societatea civilă au fost reprimate timp de un an de zile, după alegerile prezidențiale defectuoase din 2020. Represiunea sa s-a intensificat de când a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus pentru invazia sa din Ucraina, care durează de 20 de luni. Noul document va extinde prevederile acestui drect.

Cerința de a organiza controlul trimiterilor poștale și al mărfurilor a fost stabilită prin Decretul nr. 297, care a interzis cetățenilor să dețină și să utilizeze drone. Prin urmare, s-a propus introducerea controalelor pentru a stopa furnizarea de drone sau de componente pentru repararea și asamblarea acestora de persoane fizice.

Partenerii de afaceri, ai căror reprezentanți au participat la întâlnirea pe această temă organizată de Comitetul Frontierei de Stat, vor trebui, de asemenea, să verifice bunurile trimise belarușilor. În cadrul acesteia, reprezentanții Ministerului Comunicațiilor, Ministerului Transporturilor, Companiei Belpoșta și ai mediului de afaceri (este vorba despre companiile angajate în livrarea de bunuri către persoane fizice) au explicat cum vor aplica efectuarea unui astfel de control.

Decretul „Cu privire la contabilitatea de stat și operarea vehiculelor aeriene civile fără pilot” a fost semnat la 25 septembrie 2023. Acesta interzice persoanelor fizice să importe, să opereze și să fabrice drone.

XS
SM
MD
LG