Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, atacată de Zaharova | Gazul rusesc mai ieftin în decembrie


Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat-o pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, care a spus că Rusia lasă Moldova pe întuneric și frig, potrivit newsmaker.md. Zaharova a spus că Rusia a ajutat Moldova cu „tot ce a putut” și a oferit locuri de muncă cetățenilor moldoveni, ceea ce a „fost o investiție în economia moldoveană timp de 30 de ani”. „Ce a făcut ea (n.r. Maia Sandu) pentru poporul său?”, s-a întrebat Zaharova reproșându-i Maiei Sandu că ar avea și cetățenia României și ar asculta de Occident.

Daniel Marius Staicu, care a primit recent cetățenia R. Moldova, a fost numit de Guvern în funcția de director al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, scrie Ziarul de Gardă. „Avem o numire care cred că va face valuri în societatea noastră”, a comentat prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița. Daniel Marius Staicu a fost președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România în perioada 2018 – 2020. Ulterior, a revenit în Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Acum, Staicu conduce o direcție a băncii moldovene „VictoriaBank”, deținută de Banca Transilvania. Pe 11 noiembrie 2022, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care lui Daniel Marius Staicu i-a fost acordată cetățenia R. Moldova.

Gazprom va livra în decembrie gaze naturale la un preț mai mic. Pentru luna decembrie, prețul de achiziție al gazelor naturale preliminar va fi de 785 de dolari per mia de metri cubi, scrie replicamedia.md. Dacă pentru noiembrie am achitat 821,58 dolari SUA per mia de metri cubi, în decembrie gazul puțin se ieftinește. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate R. Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie, preliminar, va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi. Totodată, autorii articolului remarcă faptul că Gazprom „nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, în ciuda amenințărilor anterioare”. c

Legea Farmaciei încurajează profesioniștii și sperie antreprenorii, scrie sanatateinfo.md. Actualizarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică a provocat mai multe dispute în cadrul unui eveniment de prezentare a unui proiect de lege elaborat de către un grup de profesori de la Catedra de Farmacie Socială a Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu”. Autorii susțin că situația din sectorul farmaceutic a scăpat de sub controlul statului și necesită schimbări. Potrivit lor, astăzi sistemul farmaceutic din Republica Moldova s-a transformat într-un business care pune în prim plan profitul. Pe de altă parte, reprezentanții rețelelor farmaceutice se declară împotriva unor intervenții radicale, chiar dacă situația a scăpat de sub control și este pe alături cu legea.

Au fugit din calea războiului și au venit în Republica Moldova pentru a-și găsi liniștea. Moldova.org publică povestea unei familii de refugiați care locuiește în R. Moldova. Elena, Tudor și cei șapte copii ai lor s-au adăpostit în satul Purcari din Ștefan Vodă. Familia mixtă de romi s-a integrat rapid în comunitate și a început o viață nouă, scriu autorii. Acum Elena și Tudor așteaptă ziua în care Ucraina va învinge și vor putea reveni la casa lor, sub un cer pașnic. Dar până atunci, încearcă să-și creeze o viață cât mai comodă în Purcari, cu susținerea comunității și alături de cei șapte copii, cea mai de preț avere a familiei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

Potrivit aplicației Crowd Tangle, pe Facebook a devenit populară postarea Europei Libere cu privire la pierderile umane ale Ucrainei, din cauza războiului lansat de Rusia în statul vecin. Pierderile Ucrainei, potrivit Uniunii Europene, se ridică la peste 100.000 de militari și peste 20.000 de civili, a anunțat miercuri, într-un mesaj video, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Invazia Ucrainei de către Rusia a adus moarte, devastare și suferințe de nespus. Cu toții ne amintim ororile din Bucea. Se estimează că peste 20.000 de civili ucraineni și 100.000 de militari au fost uciși până acum”, a spus von der Leyen. (*mesajul video publicat de Ursula von der Leyen, în care făcea referire la aceste statistici, a fost republicat ulterior fără estimările pierderilor Ucrainei în război. Potrivit precizărilor Dianei Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei Europene, cifrele se refereau atât la numărul răniților cât și a celor decedați.)

Ce facem când nu avem curent? Reportajul TV 8 a fost la fel printre cele mai populare postări de pe Facebook. Reporterii oferă mai multe sfaturi practice pentru cei care se pomenesc în întuneric, din cauza deconectărilor de energie. „Dacă se stinge lumina, nu panicați și încercați să vă concentrați la regulile elementare de siguranță. De exemplu, dacă pe străzi este întuneric, este bine să conectăm lanterna de la telefon, pentru a ne face văzuți de la distanță”. „Totodată, oamenii sunt îndemnați să fie mai atenți, atunci când aprind lumânările, pentru că acestea pot provoca incendii”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG