Linkuri accesibilitate

Maia Sandu a calificat drept „ilegale” deciziile CSJ de anulare a hotărârilor comisiei pre-vetting | Noi curse de pe Aeroportul Chișinău


Președinta R. Moldova, Maia Sandu
Președinta R. Moldova, Maia Sandu

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă o citează pe Maia Sandu, președinta R. Moldova, care a declarat într-un interviu pentru ziar că „deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale.” Șefa statului le-a mai spus reporterilor că vede „o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți”, dar că în pofida acestui fapt, reforma va merge înainte.
  • Reporterii portalului newsmaker.md scriu că Întreprinderea de stat Calea Ferată din Moldova nu le-a achitat angajaților săi salariile pentru două luni de zile, fiind vorba de 88 de milioane de lei. Informația a fost confirmată pentru jurnaliști de către directorul comercial al CFM, Dumitru Prohnițchi. Potrivit lui, întreprinderea nu intenționează să apeleze la autorități pentru ajutor pentru rezolvarea situațieiși că intenționează să plătească datoriile până la sfârșitul lunii septembrie. În total, compania are aproximativ 6,1 mii de angajați.
  • Primăria Chișinău, somată de CEC să retragă pliantele despre proiectele realizate - titrează portalul Agora.md. Jurnaliștii notează că Comisia Electorală Centrală a examinat sesizarea Partidului Liberal Democrat din Moldova în care reclamă că pliantele distribuite de Primăria Chișinău ar face agitație electorală în favoarea actualului edil al capitalei, Ion Ceban. În urma analizei hotărârii, CEC a decis să dispună retragerea pliantelor și interzicerea distribuirii acestora.
  • Radio Chișinău informează că începând cu 6 iulie au intrat în vigoare noile prevederi contravenționale care vizează suspendarea dreptului special de a conduce vehicule. Astfel, în ultima lună, inspectorii de patrulare au emis 107 decizii de aplicare a sancțiunii în urma acumulării punctelor de penalizare, iar 56 de permise de conducere au fost ridicate, scriu jurnaliștii. În articol se mai precizează că în această perioadă, polițiștii au înregistrat 43 de cazuri de suspendare a dreptului de a conduce vehicule și au ridicat 29 de permise de conducere pe motivul depășirii limitei de viteză.
  • Agenția de presă „IPN” scrie că la alegerile locale generale stabilite pentru data de 5 noiembrie au dreptul să participe șaizeci de partide și organizații social-politice. Decizia a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală la ședința de marți, 11 decembrie, în baza datelor oferite de Agenția Servicii Publice. Potrivit președintei CEC, Angelica Caraman, în lista respectivă nu figurează Partidul Politic Șor, care a fost declarat neconstituțional la 19 iunie, prin hotărârea Curții Constituționale.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, una din postările populare este a Ziarului Național care a anunțat despre o explozie masivă în Rusia. Jurnaliștii au scris că explozia, în urma căreia au fost rănite în jur de 20 de persoane, s-a produs la fabrica Zagorsk, care produce echipamente militare, din oraşul rusesc Sergiev Posad, la nord-est de Moscova.
  • Pe Instagaram, a trezit interes sporit o postare a Europei Libere, în care se anunță că trei companii aeriene noi lansează curse directe spre Chișinău.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG