Linkuri accesibilitate

Proteste după anunțul privind expulzarea învățătorilor turci de la „Orizont” (FOTO/VIDEO)


Afiș de la protestul profesorilor de la liceele „Orizont”
Afiș de la protestul profesorilor de la liceele „Orizont”

Susținătorii și apropiații învățătorilor turci, arestați joi, cer autorităților moldovene să nu-i dea pe mâna Turciei, dacă nu au făcut-o deja.

Zeci de profesori, elevi și părinți de la rețeaua de licee Orizont au protestat astăzi la Parlament față de arestarea de ieri a celor șase învățători turci, ridicați de agenții speciali de la școli sau de acasă, în fața elevilor sau propriilor copii și soții. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că angajații acestei rețele de școli private care funcționează în mai multe țări sunt aliații rivalilor săi, pe care îi vânează prin întreaga lume, după puciul eșuat împotriva sa din 2016. Soarta celor șase învățători turci din R. Moldova arestați ieri nu este cunoscută deocamdată. Iar autoritățile n-au răspuns public nici cererilor Uniunii Europene de a le asigura un proces corect, nici avertismentelor apărătorilor drepturilor omului care spun că, o dată extrădați țarii lor, ei riscă să fie aruncați în închisoare și torturați.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:39 0:00
Link direct

„Vrem profesorii înapoi!”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Protestul, atrăgând atenţia asupra îngrijorării, chiar fricii pentru soarta celor reținuți de serviciile moldovene, i-a avut în centru pe colegii de muncă ai profesorilor turci - profesori sau manageri din puţinii câţi au mai rămas la Orizont - care au spus că nu cred o secundă în pericolul invocat de autorităţi.

La protestul din fața Parlamentului
La protestul din fața Parlamentului

Vorbind într-un amplificator în faţa oamenilor, doi dintre dascăli au lăudat, pe de o parte, prestaţia profesională şi umană a colegilor lor turci, iar pe de alta au vorbit despre „condiţiile inumane” în care au fost reţinuţi, încălcările de proceduri şi de norme internaţionale, consternarea produsă de caz în interiorul şi exteriorul ţării, lipsa unor explicaţii şi dovezi convingătoare privind vinovăția lor sau cel puţin a informației despre locul aflării acestora.

Profesorii au cerut autorităţilor să înceteze neîntârziat procedura de returnare, neştiind nici ei dacă cererea mai poate sau nu poate fi considerată valabilă:

„Până la 25 de ani au muncit la noi, fără a fi măcar suspectate de activități ilegale. Pare ciudat că anume acum au fost declarate indezirabile. Returnarea lor în Turcia va avea un sfârşit tragic”, a spus Rodica Ţurcanu, o directoare adjunctă.

„Solicităm încetarea tuturor operaţiunilor SIS în privinţa returnării în ţara de origine a cetăţenilor turci, până la ameliorarea situaţiei privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, luând în vedere practica aplicării torturii şi a tratamentelor inumane şi degradante în privinţa clasei intelectuale în Turcia”, a citit în faţa protestatarilor o petiție un alt cadru didactic al instituţiei.

Profesorilor li s-au alăturat foşti şi actuali elevi ai liceului, mai multe organizaţii neguvernamentale, inclusiv Promo-LEX, rude ale profesorilor reţinuţi, mai mulţi părinţi ai actualilor sau foştilor elevi. Ala Rjevskaia, o femeie cu un mănunchi de medalii într-o mână, vorbeşte abia reţinându-şi lacrimile. Spune că este mama unui fost elev al liceului, acum student în SUA:

„Eu cred că asta este o luptă politică în care au atras liceul nostru. În R.Moldova nu sunt destui profesori de matematică şi fizică, iar ei şi-au permis să aresteze şi să alunge din ţară aceşti oameni. Cel mai straşnic e că, în condiţiile regimului din Turcia, profesorii noştri vor fi expuşi torturii. Ne temem şi să ne gândim la asta.”

Hasan Barîş, se pare că singurul manager de origine turcă în reţeaua de licee Orizont rămas la libertate, explică de ce crede „politic” motivul reţinerii colegilor lui:

„În acest parlament sunt foarte mulţi părinţi ai elevilor noştri. Ei ştiu foarte bine că noi nu suntem terorişti. De altfel, toată lumea în R. Moldova ştie că nu suntem terorişti. Nici unul din profesorii noştri nu este terorist. Eu nu ştiu, cine cu cine s-a înţeles, dar eu ştiu sigur că totul s-a întâmplat la ordinul lui Erdogan.”

Un părinte dintre cei la care se referă dascălul ar fi putut fi chiar speakerul Andrian Candu. Aflu însă de la Hasan Barîş că demnitarul şi-a retras feciorul din instituţie la sfârșitul anului trecut:

„Dl Candu l-a retras din liceu, dar pentru că soţia lui a plecat în Cehia şi l-a luat pe băiat cu ea. Acesta este motivul.”

Anunțul privind sprijinul oferit de Turcia pentru reparația Președinției
Anunțul privind sprijinul oferit de Turcia pentru reparația Președinției

Protestul profesorilor liceelor Orizont şi sprijinitorilor lor are loc la o zi de la reţinerea şi o foarte probabilă expulzare sau extrădare – nu este clar – în Turcia a şase sau şapte reprezentanţi de origine turcă ai administraţiei acestor instituţii de învăţământ de către Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău, sub acuzaţia de apartenenţă la o organizaţie islamistă ce ar prezenta, a arătat SIS într-un comunicat, pericole la adresa securităţii R. Moldova. Tăcerea autorităţilor, care nu au explicat nici de ce dovezi dispun, nici dacă i-au extrădat sau încă nu pe cei şapte, au avut sau nu în procedură solicitări de azil din partea lor şi au fost sau nu aceste solicitări urmate de vreo reacţie, fac ca în jurul cazului să existe o sumedenie de întrebări fără răspuns.

Previous Next

XS
SM
MD
LG