Linkuri accesibilitate

La Casa Albă, Zelenski primește asigurări că sprijinul american va continua



Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este îmbrățișat de președintele SUA, Joe Biden, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, la 21 septembrie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este îmbrățișat de președintele SUA, Joe Biden, în Biroul Oval al Casei Albe din Washington, la 21 septembrie 2023.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de președintele Biden și de prima doamnă Jill Biden. Acesta a fost a treia vizită a liderului ucrainean la Casa Albă

Anterior, Zelenski s-a întâlnit cu ministrul Apărării Lloyd Austin la Pentagon și cu membri ai Congresului. Administrația Biden a solicitat aprobarea pentru furnizarea suplimentară de 24 de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei, cu un accent special pe asistența militară.

În cadrul întâlnirii bilaterale dintre Biden și Zelenski, cea de-a șasea întâlnire în persoană dintre cei doi lideri, au fost discutate aspecte legate de securitatea Ucrainei, inclusiv posibilitatea furnizării de rachete tactice americane ATACMS, solicitate de Zelenski de mai multe luni.

Președintele Zelenski s-a întâlnit și cu liderii Congresului, printre care democratul Charles Schumer și republicanul Kevin McCarthy, acesta din urmă refuzând cererea lui Zelenski de a se adresa în fața unei sesiuni comune a Congresului. În timpul discuției de la Casa Albă, Zelenski și Biden au convenit să lucreze pentru consolidarea forțelor armate ale Ucrainei.

Biden a anunțat aprobarea unei noi tranșe de asistență militară care include artilerie, muniție și armament antitanc, precum și livrarea de tancuri Abrams în săptămânile următoare. Statele Unite vor continua să sprijine eforturile diplomatice ale Ucrainei pentru obținerea unei păci juste și durabile care să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Biden a numit Ucraina un „partener", în timp ce Zelenski a caracterizat relația dintre cele două țări ca fiind una de adevărați aliați. În cadrul întâlnirii, președintele Ucrainei a mulțumit Statelor Unite pentru asistența vitală oferită țării sale, în apărarea copiilor, familiilor, libertății și democrației în lume. În timpul vizitei sale la Casa Albă, Zelenski a evitat să răspundă la o întrebarea unui reporter cu privire la preocuparea Ucrainei legată de pierderea sprijinului din partea Poloniei.

El a menționat doar recunoștința față de poporul și societatea poloneză pentru sprijinul acordat. Cu toate acestea, Polonia, unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei de la invazia Rusiei de anul trecut, a anunțat că nu va mai trimite arme Ucrainei, pe fondul unei dispute privind exporturile de cereale. Zelenski a menționat că a avut discuții sincere cu membrii Congresului și că așteaptă cu nerăbdare contacte suplimentare cu Biden privind asistența militară, cu accent pe apărarea aeriană.

XS
SM
MD
LG