Linkuri accesibilitate

Biden a reiterat la ONU că lumea trebuie să rămână unită pentru Ucraina


Biden a subliniat, de asemenea, importanța alianțelor, afirmând că „nici o națiune nu poate face față provocărilor actuale de una singură".
Biden a subliniat, de asemenea, importanța alianțelor, afirmând că „nici o națiune nu poate face față provocărilor actuale de una singură".

Într-un discurs ținut la ONU, președintele Biden a reiterat apelul său către liderii lumii de a face tot ce le stă în putință pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei, într-un moment în care sprijinul pentru ajutorul către Kiev pare să slăbească atât în SUA, cât și în afara lor.

Biden a reiterat la ONU că lumea trebuie să rămână unită pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Biden a subliniat, de asemenea, importanța alianțelor, afirmând că „nici o națiune nu poate face față provocărilor actuale de una singură", creând astfel un contrast evident cu mesajul „America întâi" pe care l-a transmis Donald Trump, predecesorul său și contra-candidatul deocamdată cel mai puternic la alegerile din 2024.

Biden și-a concentrat cea mai mare parte a discursului pe situația din Ucraina. El a avertizat alte națiuni că, dacă se retrag din sprijinul acordat, ar putea urma efecte în lanț în întreaga lume. Biden a subliniat că abandonarea principiilor de bază ale Cartei ONU pentru a satisface un agresor ar putea submina securitatea tuturor națiunilor. În ciuda concentrării asupra Ucrainei, Biden a abordat și o serie de alte probleme globale, inclusiv schimbările climatice, inteligența artificială, infrastructura, drepturile omului, proliferarea nucleară și terorismul.

El a scos în evidență eforturile administrației sale de a ajuta țările mai puțin dezvoltate din Africa, Asia și America Latină și a pledat pentru o influență mai mare a națiunilor subreprezentate în organizații precum ONU.

Un element central al discursului lui Biden a fost rivalitatea tot mai acută dintre Statele Unite și China pentru influență în zona Sudului Global. Cu toate acestea, nu s-au făcut observate semnale că țările respective sau din alte părți ar renunța la reticența de a sprijini coaliția împotriva Rusiei și a invaziei sale în Ucraina.

În contextul în care războiul continuă de un an și jumătate de la începutul său, coaliția dă semne de oboseală, iar mulți republicani din Congres sunt reticenți să aprobe noi pachete mari de ajutor. Biden a încercat să atragă sprijinul țărilor neutre care au rămas în afara conflictului din Ucraina, denunțând „războiul ilegal de cucerire" al Moscovei drept o amenințare la adresa ordinii internaționale.

El s-a alăturat Secretarului General al ONU, António Guterres, în apelul pentru reglementarea inteligenței artificiale, subliniind atât potențialul uriaș, cât și pericolele acestei tehnologii.

XS
SM
MD
LG