Linkuri accesibilitate

„Kant este trofeul nostru”. Rusia încearcă să-și însușească moștenirea filosofului german


Graffitti cu Immanuel Kant, la Kaliningrad
Graffitti cu Immanuel Kant, la Kaliningrad

Guvernatorul regiunii ruse Kaliningrad, Anton Alihanov, a cerut revizuirea moștenirii filozofului german Immanuel Kant, dându-i o „interpretare rusească”.

Afirmația nu a fost pe placul Germaniei, al cărei cancelar, Olaf Scholz, i-a „interzis” cam în același timp președintelui rus chiar și să-l citeze pe celebrul gânditor.

Kaliningradul rusesc, fosta capitală a Prusiei Răsăritene, Königsberg, orașul natal al lui Immanuel Kant, a marcat 300 de ani de la nașterea filosofului, organizând o expoziție muzeală înnoită și un congres cu tema: „Conceptul mondial de filosofie”. La congres a participat și guvernatorul regiunii, Anton Alihanov, care a ținut un discurs, numindu-l pe celebrul gânditor „trofeu rusesc”, transmite Current Time.

„Kant este trofeul nostru rusesc, ca și tot ceea ce vedeți în regiunea Kaliningrad. Un proprietar chibzuit trebuie să se lămurească - ce i-a revenit prin moștenire”, a spus el.

Immanuel Kant (1724-1804), considerat unul din cei mai influenți gânditori din istoria culturii apusene, s-a născut și a trăit toată viața la Königsberg, în Prusia răsăriteană. Orașul a fost cucerit de sovietici, în 1945, de la naziști, iar după Al Doilea Război Mondial a fost redenumit în Kaliningrad. Acum, consideră guvernatorul local, filosofia lui Kant ar trebui revizuită și interpretată „în spiritul vremurilor”.

Scholz: regimul lui Putin nu are dreptul să-și însușească moștenirea lui Kant

Între timp, la Berlin a avut loc o ceremonie festivă de deschidere a anului jubiliar Immanuel Kant, pe 22 aprilie, ziua de naștere a filosofului. Cancelarul german Olaf Scholz a ținut un discurs solemn, în care i-a interzis președintelui rus Vladimir Putin să facă orice referire la gânditorul german. Scholz a spus că regimul de la Kremlin încearcă să-și însușească meritele acestuia, în timp ce retorica autorităților ruse contrazice toate ideile fundamentale ale lui Kant.

„Distrugerile pe care Rusia le provoacă Ucrainei vorbesc despre dorința de nimicire, a cărei amploare puțini și-ar fi putut-o imagina în secolul XXI”, a spus cancelarul german, în discursul său intitulat „Reflecții asupra tratatului filosofului german Kant «Spre pacea eternă»”.

Scholz a amintit că Putin s-a referit în repetate rânduri la scrierile lui Kant, despre care a spus că ar fi „filosoful său preferat”.

În 2005, liderul de la Kremlin îl cita pe gânditorul german cu afirmația că niciun stat nu are dreptul să se amestece cu forța în treburile altei țări. Altădată, participând la dezvelirea unei plăci memoriale a lui Kant pe clădirea Universității din Kaliningrad, Putin a spus că Moscova încearcă să adere la învățăturile filosofului cu privire la soluționarea pașnică a disputelor interstatale.

Dar din 2005, multe s-au schimbat. În ianuarie 2024, la o întâlnire cu studenții la Kaliningrad, Putin i-a îndemnat pe tineri că studieze lucrările lui Kant, pentru că „îndemnul lui de a trăi cu propria minte este mai actual decât oricând”. Pentru Rusia, la modul practic, aceasta înseamnă să se ghideze de propriile sale interese naționale, a conchis președintele Vladimir Putin.

Kant și veștile de pe front

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, a mers chiar mai departe în declarațiile sale. În februarie 2024, el a afirmat că Immanuel Kant are „o legătură aproape directă cu războiul din Ucraina”.

„Kant, care s-a născut aici, are o relație aproape directă cu haosul global, cu reconfigurarea globală cu care ne confruntăm acum. Mai mult decât atât, el are o relevanță directă pentru conflictul militar din Ucraina”, a declarat oficialul.

Sociologul și neo-kantianul rus Viktor Vahstein consideră că „pentru Kaliningrad, Kant este la fel de important ca Pușkin pentru Rusia”. Însă acum, autoritățile ruse încearcă să „lege” ideile lui Kant cu o panglică negru-oranj, simbolul militarist al propagandei ruse și al războiului din Ucraina.

„Pe spatele scenei congresului era scris, cu litere mari: „Kant este un trofeu rusesc”. Dar nu este clar dacă este vorba despre Kant, despre mormântul lui Kant sau despre filozofia sa, pe care nimeni din cei prezenți nu a citit-o. Îmi imaginez deja titlurile ultimelor știri despre război: „Formele apriori ale senzualității au fost capturate” sau „Imperativul categoric încă mai opune rezistență”, a declarat Vahstein pentru Current Time.

Sociologul de la Moscova intenționa să vină la Kaliningrad cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la nașterea filosofului. Dar în 2022, pe 22 aprilie – de ziua lui Kant - autoritățile ruse l-au declarat pe Vahstein „agent străin” și acesta a fost nevoit să părăsească Rusia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG