Linkuri accesibilitate

Trebuie admise opinii extremiste la Tîrgul de Carte din Leipzig?


Uwe Tellkamp (în stînga) şi Durs Grünbein (dreapta)
Uwe Tellkamp (în stînga) şi Durs Grünbein (dreapta)

Dezbatere despre dreptul la opinie şi ieşirile xenofobe ale scriitorului, Uwe Tellkamp

Trebuie admise opinii extremiste la Tîrgul de Carte din Leipzig?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

În preajma deschiderii Tîrgului Internaţional de Carte din Leipzig (15-18 martie), în Germania a izbucnit o controversă privind prezenţa la salonul de carte a unor edituri, considerate extremiste. Directorul Tîrgului, Oliver Zille, a precizat deja cu cîteva luni în urmă, că orice editură va avea dreptul să-şi expună produsele şi să organizeze dezbateri. Necesitatea acestei precizări are la bază incidentele de anul trecut, înregistrate la Tîrgul Internaţional de Carte de la Frankfurt pe Main. Între manifestanţi care au protestat atunci împotriva prezenţei la Frankfurt a unor edituri radicale şi susţinători ai acestor edituri au avut loc altercaţii, care pe alocuri au devenit violente. Librari din estul Germaniei au iniţiat ulterior o scrisoare deschisă, intitulată Charta 2017, în care semnatarii susţin că în Germania exprimarea liberă ar fi în pericol. Asta, pentru că Asociaţia Librarilor ar fi părtinitoare şi s-ar fi pronunţat ideologic unilateral împotriva editurilor Antaios şi Manuscriptum/Tumult. Semnatarii folosesc în scrisoarea lor termenul de „dictatură a convingerilor” (Gesinnungsdiktatur) în curs de instaurare pentru a suprima părerile incomode.

La Tîrgul de la Leipzig vor fi prezente şi edituri care aparţin spectrului politic radical de dreapta: Antaios va avea un stand, tot aşa şi „Deutsche Stimme”, oficiosul Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD), cît şi „Compact Magazin” (editat de publicistul Jürgen Elsässer, apropiat de Mişcarea Identitară, care se află în vizorul serviciului federal de informaţii – Verfassungsschutz). Profitînd de discuţiile aprinse din presa germană, legate de problema admiterii unor edituri radicale la Tîrg, revista „Sezession” jubilează. Într-un editorial publicat în ediţia electronică a revistei, care apare la Antaios, se lansează sloganul belicos: „Leipzig, venim!”. Aceste edituri vor folosi Tîrgul ca scenă publică pentru a-şi răspîndi „marfa”. Pe lista invitaţilor se află Akif Pirinçci, condamnat pentru propagandă, şi publicistul Jürgen Elsässer.

Contra prezenţei acestor edituri au protestat acum numeroşi studenţi şi profesori ai Institutului de Literatură din Leipzig, Hildesheim, Viena şi din Biel (Elveţia), cît şi mai mulţi scriitori.

Discuţia s-a ascuţit, după ce scriitorul Uwe Tellkamp (autorul romanului „Turnul” – „Der Turm”) a lansat în public o serie de teze care parcă ar fi trase la indigo din programul partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD). Tellkamp împreună cu poetul Durs Grünbein au fost invitaţi la o discuţie publică, organizată la Dresda.

În cursul controversei ivite, Tellkamp (care este şi semnatar al Chartei 2017) a susţinut că 95 la sută dintre refugiaţi nu au venit în Germania pentru că ar fi fugit din cauza războiului sau prigoanei, ci pentru a pătrunde în sistemele sociale existente. Totodată, a spus că i se interzice să-şi exprime opiniile. Apoi a vorbit despre presa mainstream (un termen la modă în discursul cercurilor naţional-autoritare) şi despre răspîndirea unor informaţii „tendenţioase”. Editura Suhrkamp, unde i-au apărut cărţile, s-a distanţat public de declaraţiile lui Tellkamp. „Poziţia adoptată de autori ai casei noastre editoriale”, a anunţat Suhrkamp pe Twitter, „nu poate fi confundată cu poziţia editurii”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG