Linkuri accesibilitate

Expansiunea populismului militant


Coperta cărții lui Birgit Kelle
Coperta cărții lui Birgit Kelle

Două vedete naţional-conservatoare: Birgit Kelle şi Akif Pirinçci.



Cu prilejul deschiderii „Centrului de Studii legate de problema gender în biserică şi teologie” din Hanovra, la începutul lunii, preşedintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, Nikolaus Schneider, a criticat-o foarte dur pe publicista Birgit Kelle. Schneider i-a reproşat, între altele, că se pune la dispoziţie „cercurilor conservatoare, opuse schimbărilor”, practicînd o publicistică a „plecăciunilor populiste”.

Reacţia lui Schneider se explică prin faptul că Birgit Kelle a devenit în ultimii ani un soi de icoană a cercurilor naţional-conservatoare germane care resping aşa numita „ideologie gender“ pe care a calificat-o drept o „ideologie confuză”. (Gender este un termen tehnic de provenienţă americană prin care se indică sexul social sau psihologic al unei persoane spre deosebire de sex în accepţiunea sa pur biologică.)

Nu e de mirare că în apărarea publicistei au sărit imediat gazetele naţional-conservatoare în frunte cu hebdomadarul „Junge Freiheit” (în care apar sporadic şi editoriale semnate de Kelle). „Nu e sarcina Bisericii Evanghelice din Germania să răspîndească teoria gender, sarcina ei principală constă încă în răspîndirea evangheliei. În consecinţă, a fost o decizie bună cînd am hotărît în urmă cu doi ani să trec la catolicism”, a declarat Kelle revistei.
Kelle, născută în anul 1975 în localitatea Cisnădie din Ardeal, a emigrat, în 1984, în R.F. Germania, este mamă a patru copii, o adversară declarată a feminismului şi a corectitudinii politice şi autoarea controversatului volum „Atunci încheie-ţi bluza. Un ţipăt contra nebuniei egalitarismului” („Dann mach doch die Bluse zu. Ein Aufschrei gegen den Gleichheitswahn”, adeo Verlag, Asslar, 2013).

În acest volum, laureata premiului Gerhard-Löwenthal (care i-a fost decernat în 2013 de către Fundaţia pentru educaţie conservatoare şi cercetare - Förderstiftung Konservative Bildung und Forschung - şi de publicaţia „Junge Freiheit”) pledează, între altele, pentru menţinerea rolului tradiţional al femei. Exprimat în limbaj popular asta înseamnă, că în accepţiunea lui Kelle, locul femeilor este în bucătărie şi la cratiţă. Totodată, Kelle se pronunţă contra înfierii de copii de către parteneri homosexuali.

Într-un acces de simpatie, Birgit Kelle l-a elogiat anul trecut (în „Junge Freiheit”, 12.4. 2013), pe controversatul publicist Akif Pirinçci pentru că acesta a combătut într-o manieră provocator-bătăioasă corectitudinea politică. Pirinçci, născut în anul 1959 la Istanbul, trăieşte din 1969 în Germania. Acesta a publicat mai multe romane şi este autorul unor articole incendiare în care-i atacă pe aşa numiţii „oameni de bine”.
Sintagma „oameni de bine” s-a impus în ultimii ani în Germania ca o noţiune belicoasă, folosită de către conservatori pentru etichetarea ironică a susţinătorilor liberalismului, ai corectitudinii politice şi multiculturamlismului, a celor care militează pentru integrarea străinilor, pentru egalitatea între sexe şi drepturi egale pentru homosexuali - a stîngii, în general.

Exprimîndu-şi afinitatea electivă cu Pirinçci, Birgit Kelle recunoaşte admirativ că modalităţile sale de exprimare seamănă cu un adevărat „festin după tăierea porcului” („Schlachtfest”).
Cel astfel elogiat a publicat acum cartea „Germania şi-a pierdut minţile. Cultul nebun în jurul femeilor, homosexualilor şi migranţilor” („Deutschland von Sinnen. Der irre Kult um Frauen, Homosexuelle und Zuwanderer”, Manuskriptum Verlag, 2014). Jubilînd de bucurie, revista naţional-conservatoare „Sezession” sintetizează într-o prezentare direcţia de bătaie a cărţii lui Pirinçci, calificînd-o drept un pamflet opus „habotniciei clasice stîngiste”.

Presa democratică din Germania a respins cu vehemenţă delirul verbal al lui Pirinçci, comparîndu-l cu deraierile lui Hitler din „Mein Kampf” (a se vedea cronica din revista „Die Zeit”, Nr. 15/2014).

Pirinçci îşi îndreaptă săgeţile verbale toxice împotriva femeilor emancipate, împotriva homosexualilor şi împotriva migranţilor. Cartea, scrie „Die Zeit”, este „vulgară, ofensatoare şi jignitoare”, indicînd simptomul unui pericol care pîndeşte din partea unei noi forme a extremismului de dreapta.
Previous Next

XS
SM
MD
LG