Linkuri accesibilitate

Referendum la Chișinău - Ion Ceban: „Oamenii decid, este un procedeu absolut democratic” (VIDEO)


Ion Ceban
Ion Ceban

Despre mersul referendumului pentru demiterea liberalului Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Ion Ceban, consilier socialist în Consiliului municipal, unul din inițiatorii plebiscitului.

Europa Liberă: Domnule Ceban…

Ion Ceban: „Da.”

Europa Liberă: Cred că urmăriți și Dvs. acum (ora 16.00), cum crește rata de participare…

Ion Ceban: „Așa…”

Europa Liberă: Deocamdată, nu e foarte activă populația, asta înseamnă că nu ați fost dvs. convingători sau concursul de împrejurări e altul?

Ion Ceban: „Eu cred că 90.000 de cetățeni care sunt, aproape, la momentul de față, prezenți la urnele de vot și mai avem încă cinci ore, cred că e un rezultat bun. Mai avem să vedem care o să fie în continuare prezența la urne.”

Europa Liberă: Astăzi am mers la discuții cu oamenii și ei totuși se tem că, dacă o să fie dat jos acesta, nu o să obțină unul mai bun ca acesta. Dvs. credeți că puteți vorbi despre aceasta deja acum?

Ion Ceban: „Eu sper… Nu, haideți să facem în felul următor, oricum oamenii decid, este un procedeu democratic absolut și fiecare cetățean este în drept să hotărască dacă e bine așa sau e mai bine altfel. Cert este un sigur lucru, informațiile pe care le primim și din teren, dacă tot să ne referim la primul lucru, primul subiect este că în instituțiile medicale, în instituțiile de învățământ și-n alte instituții care sunt bugetare au fost transmise indicații, acum încercăm să documentăm acest lucru referitor la faptul că să nu fie prezenți, deci, vei avea ștampilă în buletinul de vot sau în fișa de însoțire, vei putea să ai probleme. Acum acumulăm toate lucrurile acestea și vedem. Întrebarea este - mai bun sau mai puțin bun? Urmează oricum tot cetățenii să o decidă.”

Europa Liberă: Dar semnalele acestea pe care le aveți acum le adunați doar la partid sau încercați să le autentificați și juridic?

Ion Ceban: „Încercăm să le autentificăm și juridic.”

Europa Liberă: Dar există un mecanism ca în mod rapid să…

Ion Ceban: „Este mai complicat, pentru că problema e de altă natură, că oamenii au frică să spună despre aceste lucruri în public și să certifice toate treburile acestea în documentar, dar facem tot posibilul.”

Europa Liberă: Atmosfera a fost bună la secțiile de votare, fără incidente. Toate secțiile funcționează?

Ion Ceban: „Până acum nu avem informații despre incidente majore. Au fost incidente la deschiderea secțiilor, undeva nu s-au ajuns buletine de vot, undeva ceva nu…, dar e o chestiune care se întâmplă la fiecare alegeri, deci nu putem vorbi astăzi despre ceva ce ar fi ieșit din comun.”

Europa Liberă: Planul B, dacă nu trece referendumul, ce soluții aveți pentru situația asta?

Ion Ceban: „Deci, haideți să facem în felul următor, orice plan, inclusiv A sau B, vom reveni odată ce avem rezultatele finale ale plebiscitului.”

Europa Liberă: Și liberalii se plâng că Dvs. nu ați fi fost corecți, Dvs. spuneți că ei nu sunt corecți la, mai ales, cheltuirea banilor?

Ion Ceban: „Nu, deci, noi nu am vorbit acum de liberali, pentru că nu este vorba doar de liberali, pentru că noi credem că puterea liberalilor, de facto, în Chișinău nu mai există la momentul de față, iată. Dar vom vedea.”

Europa Liberă: Adică, fără putere…

Ion Ceban: „Revenim, când o să discutăm despre A sau B.”

Europa Liberă: Am înțeles. Vă mulțumesc!

XS
SM
MD
LG