Linkuri accesibilitate

Ernest Varadanean: „În Armenia există cetățeni activi care nu mai vor să-și vadă țara pusă în genunchi de către oligarhi”


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Despre alegerea liderului protestelor armene Nikol Pașinian în funcția de premier.

Parlamentul Armeniei l-a ales astăzi în calitate de prim-ministru pe Nikol Pașinian, liderul protestelor antiguvernamentale masive din ultima aproape o lună, care au dus la demisia fostului premier Serzh Sarkisian. Acesta devenise premier după ce îi expirase al doilea mandat de președinte și după o reformă constituțională care transferase mai multe puteri primului ministru. Dar puterile sporite îi revin acum nu lui, ci liderului opoziției, Pașinian. Ce va face acesta cu ele, prin ce se va deosebi principial o guvernare Pașinian de o guvernare Sarkisian? L-am întrebat pe analistul de origine armeană, de la Chișinău, Ernest Vardanean:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct

Ernest Vardanean: „Problema de bază a lui Nikol Pașinian la momentul de față este faptul că el nu dispune de o echipă atât de numeroasă. Deci, dumnealui personal poate are abilități, are experiență politică, este un vorbitor bun, deci este prezentabil, vorbește fluent trei limbi ș.a.m.d., însă problema constă în echipă. Și bănuiesc că, chiar dacă Guvernul lui Pașinian se numește unul provizoriu, până la eventualele alegeri parlamentare anticipate, totuși, problema asta rămâne cea de bază. În ceea ce privește programul lui, el spune că Armenia trebuie să dea afară oligarhii de la putere sau, cel puțin, să-i îndepărteze astfel încât să nu influențeze ei politicul, viața politică din Armenia.”

Europa Liberă: Dar Pașinian are cinci zile să formeze Guvernul acesta provizoriu și a spus deja că va fi un Guvern al Unității Naționale, așa l-a numit, și că va coopera cu Partidul Republican de guvernământ, partidul lui Sarkisian, care i-a și furnizat astăzi voturile lipsă, 11 din 59, ca să devină premier Pașinian. Această colaborare cu Partidul Republican poate împiedica, de exemplu, asanarea vieții politice, cum ați spus, micșorarea influenței oligarhilor?

Ernest Vardanean: „În ceea ce privește anumite personalități care, de exemplu, ar dori să se alăture echipei lui Pașinian, eu nu văd nicio problemă, pentru că chiar reieșind din instinctul lor de supraviețuire, ei și-ar dori să devină, adică să treacă din echipa lui Sarkisian în echipa lui Pașinian. E un lucru cam firesc. În ceea ce privește sinceritatea lor în realizarea unei politici care să difere de politica lui Sarkisian și anume vorbim despre oligarhi, pentru că e greu să scoți Armenia de sub controlul oligarhilor peste noapte și mă tem că Partidul Republican sau anumiți reprezentanți ai acestuia nu vor fi atât de activi în procesul respectiv, însă, dacă ei se vor alătura echipei, ei vor fi nevoiți să-și asume anumite responsabilități, inclusiv în combaterea oligarhilor.”

Europa Liberă: Dle Vardanean, din câte înțeleg, schimbarea nu-i tocmai o schimbare așa de mare. A meritat protestul?

Ernest Vardanean: „Protestul a meritat, pentru că, mai întâi de toate, cea mai mare, cea mai importantă concluzie pe care cel puțin am tras-o eu este faptul că în Armenia, totuși, există o societate civilă în sensul larg, adică există cetățeni activi, care nu își mai doresc să vadă o republică pusă în genunchi de către oligarhi. Chiar dacă e greu să-i scoți pe aceștia mâine sau poimâine, asta nu înseamnă că nu trebuie să combați acest fenomen.”

Europa Liberă: Și o ultimă întrebare. Mereu s-a vorbit în această criză despre viitorul relației Armeniei cu Rusia, Armenia făcând parte din Uniunea Euroasiatică în frunte cu Moscova. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a și felicitat astăzi pe Pașinian, după vot. A fost poate primul lider străin care îl felicită pe Pașinian. Cum credeți că se va schimba relația armeano-rusă, dacă se va schimba sub Pașinian?

Ernest Vardanean: „În viitorul apropiat eu nu văd oarecare schimbări, pentru că, totuși, acum agenda politică a Republicii Armene va fi concentrată asupra politicii interne, dat fiind faptul că se așteaptă alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Când se așteaptă aceste alegeri?

Ernest Vardanean: „Motivele geopolitice sau agenda geopolitică sigur că vor rămâne în vigoare. Poate în toamnă vom avea alegeri parlamentare anticipate. Deci, agenda geopolitică sigur că rămâne, rămâne în topul politicii armenești, însă ea va fi doar un fel de fundal, pentru că Pașinian deja a spus că, deocamdată, Armenia își păstrează toate pozițiile regionale și internaționale, adică va fi membru în continuare al Uniunii Euroasiatice și membru al Organizației pentru Securitate Colectivă, dar va rămâne și semnatarul Acordului politic cu Uniunea Europeană ș.a.m.d. Deci, deocamdată, status quo-ul rămâne așa cum este, pe urmă vom vedea.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG