Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Unica alternativă la unionism e modernizarea R. Moldova după modelul european”


Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

Interviu cu fostul amabsador moldovean la ONU

Valentina Ursu în dialog cu Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:19 0:00
Link direct

La o zi după ce fostul președinte român Traian Băsescu își detalia într-un interviu pentru Radio Europa Liberă viziunile asupra unirii Republicii Moldova cu România, Valentina Ursu a discutat și cu promotorul unui punct de vedere opus, fostul ambasador moldovean la ONU Alexei Tulbure.

Alexei Tulbure: „Eu aș fi vrut noi să trăim într-un stat funcțional, un stat moldovenesc, democratic, liber, prosper, pentru că este o șansă pentru noi înșine, nu că e un scop în sine să ai tu propria statalitate, să fii în lista celor 200 de state membre ale ONU ș.a.m.d., deși și aceasta tot e ceva. Important e ca noi pentru noi să înțelegem și să arătăm întregii lumi și nouă înșine că suntem în stare să ne autoadministrăm, să ne asigurăm un trai normal și decent. Asta-i important, dar trebuie să recunoaștem că numărul celor care văd în Unirea cu România o ieșire din impasul în care am nimerit crește.”

Europa Liberă: Cine și ce perspectivă oferă Republicii Moldova?

Alexei Tulbure: „Unica alternativă la unionism e modernizarea Republicii Moldova după modelul european. Despre asta vorbesc astăzi două forțe politice. Aceasta-i Platforma DA și PAS-ul, însă ei încă trebuie să dovedească prin fapte că sunt capabili să realizeze un astfel de proiect. În rest, PD-ul, care are frazeologie proeuropeană, este o forță antieuropeană, antinațională. Nu mă refer la chestiile identitare, dar mă refer la faptul că această grupare nu înțelege și nu promovează un interes național, public, general. Ei se ocupă cu alte lucruri. Celelalte partide sunt absolut discreditate începând de la liberali; pe partea asta a eșichierului socialiștii, modelul socialiștilor este atractiv pentru o parte a populației, dar, în opinia mea, este absolut inacceptabil pentru un viitor normal al unei țări europene, este irealizabil. Eu nu sunt de acord cu Băsescu când spune că este „o agendă falsă integrarea europeană”, parcursul european nu este o agendă falsă, noi trebuie să trecem prin această modernizare…”

Europa Liberă: Dar Republica Moldova trebuie să ajungă să fie un stat…?

Alexei Tulbure: „Uniunea Vamală este o agendă falsă și unionismul, într-un fel, tot este o agendă falsă, pentru că este irealizabil, în opinia mea.”

Europa Liberă: Pentru a ajunge membru UE, Republica Moldova trebuie să corespundă anumitor criterii. Nimeni nu spune că un stat care ar corespunde acestor criterii nu ar avea dreptul să adere la UE, dar niciun demnitar de la Bruxelles sau din altă parte nu a spus clar în câți ani Moldova ar putea să adere la UE.

Alexei Tulbure: „Nu, noi putem momentan să devenim parte a Uniunii Europene alipindu-ne la România. Eu sunt de acord cu argumentul acesta. Problema e alta: noi, devenind membri ai Uniunii Europene, noi, populația și teritoriul respectiv nu ne schimbăm cu nimic; noi rămânem aceiași care am fost – incapabili să ne autoadministrăm, incapabili să ne apărăm drepturile. Deci, devenim o zonă depresivă a României și o zonă depresivă a Uniunii Europene. Efectele pozitive pe care putem să le resimțim odată cu această alipire a teritoriului la România, ele vor trece foarte repede și pe urmă pot să vină cu totul alte sentimente și resimțiri, și retrăiri, și probleme, frustrări ș.a.m.d. De aceea ar fi o soluție, probabil, dacă noi nu vom găsi totuși potențialul pe interior de a ne moderniza și de a ne autoadministra, dar asta nu va fi o poveste de succes, ea nu va fi o sărbătoare încontinuu, asta va fi urmare a unei catastrofe social-politice pe acest teritoriu. De fapt, așa cum s-a întâmplat și în 1918 și este foarte greu de prezis ce se va întâmpla într-o perspectivă de durată medie și lungă în urma acestei situații, acestei uniri – una la mână. Doi la mână – sunt foarte multe întrebări la care dl Băsescu, fiind întrebat, nu răspunde, evită… De exemplu, ce se va întâmpla cu așa-numita elită politică moldovenească? Ce se va întâmpla cu oameni cum este Plahotniuc, de exemplu, care a comis atâtea fărădelegi, să spunem, pe teritoriul Moldovei? El va fi integrat în elita politică și este pasibil pentru judecăți și trebuie să apară în fața instanțelor; el și mulți ca el ș.a.m.d. În cazul în care acești oameni vor fi, să zicem, iertați și vor deveni o parte a establishment-ului politic românesc, așa cum am văzut acum, a mers o delegație la București, hoții de la București au primit hoții din Moldova și mai-mai n-au produs Unirea. În multe privințe Unirea s-a produs. Acum au moldovenii probleme cu obținerea cetățeniei, cu plecarea, cu aranjarea la lucru? Tot sistemul medical pleacă din Moldova. Noi nu avem nevoie de Băsescu, se duc medicii și s-a terminat cu proiectul acesta de țară și aici noi n-o să avem încotro. Asta-i problema.”

Europa Liberă: Adică trec medicii Prutul?

Alexei Tulbure: „Diplomele se recunosc printr-o procedură mai simplă.”

Europa Liberă: Se echivalează?

Alexei Tulbure: „Da. Acum noi avem 4.000 de aplicații ale medicilor, acceptate, am înțeles, deja de statul român, care sunt gata să plece în orice clipă în România, să înlocuiască medicii lor care pleacă mai departe. Eu mai am și alte întrebări. De exemplu: care este programul pentru Basarabia în cadrul României Mari, să zicem? Există un plan oarecare ori ce se va întâmpla cu noi?”

Europa Liberă: Dl Băsescu spune că „prin Unire, Republica Moldova primește securitate de la NATO și bani mai mulți de la Uniunea Europeană”.

Alexei Tulbure: „Da, noi devenim parte a spațiului NATO și, în sensul acesta, problema securității este soluționată, cel puțin teoretic. Nu sunt sigur că trupele NATO vor intra în confruntare directă cu un agresor care ipotetic va ataca teritoriul Republicii Moldova, pentru că, conform Art. 5 de creare a Alianței Nord-Atlantice, ei pot să se limiteze, mă rog, la o telegramă de susținere, să zicem, nu numai tancuri, tancuri pot să nu trimită. Da, de acord, noi intrăm în spațiul de protecție a NATO; da, se vor egala pensiile și salariile, dacă va rezista bugetul statului român și se vor mări investițiile sau granturile, banii veniți de la Uniunea Europeană în cazul în care noi vom avea capacitatea de absorbire a acestor bani. În cazul în care noi nu prezentăm proiecte… noi și acum putem să primim mai mulți bani.”

Europa Liberă: Eu îmi amintesc un interviu mai vechi al șefului statului, Igor Dodon, pe care l-a oferit pentru agenția rusă TASS și el spunea că în realitate România nu are bani pentru un proiect atât de costisitor cum ar fi Unirea. Pe de altă parte, anumite instituții au făcut aceste estimări în valori nominale, respectând modelul german, și vorbesc de niște cifre, sume, preț exorbitante. Dacă reunificarea s-ar face mâine, costurile s-ar ridica la aproximativ 180 de miliarde de dolari, probabil că cel puțin 20 la sută ar reprezenta investiții private. Și al doilea scenariu: România ar avea de cheltuit în jur de 90 de miliarde de dolari din surse bugetare în următorii 20-25 de ani.

Alexei Tulbure: „Încă o dată spun. Există o dorință sinceră a dlui Băsescu ca să se producă Unirea. El vine cu un discurs simpatic, pentru că a eliminat din mesajul unionist acest dispreț față de cei care nu se consideră români, a eliminat elementele identitare, vorbește despre beneficiile sociale, economice ș.a.m.d., ceea ce este normal și pe fundalul dezastrului din Republica Moldova prinde la tot mai multă lume. Noi acum trebuie să ne concentrăm asupra schimbărilor în Republica Moldova; noi trebuie să eliminăm elementele toxice de la guvernarea țării și să încercăm să schimbăm lucrurile spre bine în toate domeniile, să oprim exodul din țară al medicilor, profesorilor care au mai rămas, al tuturor. Nu prin măsuri restrictive, nu…”

Europa Liberă: Asta se poate întâmpla doar dacă vor avea salarii cel puțin comparabile cu cele care se oferă în România.

Alexei Tulbure: „Absolut! Eu am o întrebare: Dacă noi ne unim mâine cu România, exodul se va opri? Nu! El va continua. Da, vor fi salariile și pensiile mai mari aici, dar altceva ce se va schimba? Se va îmbunătăți administrația? Dar în Moldova românească nu există fenomenul exodului? Există. Adică, e o soluție, e o alternativă, dar ea nu-i așa cum își închipuie oamenii. Și principala problemă e că noi nu ne vom schimba, noi vom rămâne tot așa – păcătoși, incapabili, neputincioși, slabi, că orice rechin al capitalismului sau al așa-numitei perioade de tranziție se va sui în ghebul nostru și ne va suge sângele mai departe cum îl suge fie în cadrul unui stat independent sau în cadrul unei provincii în cadrul României ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dl Băsescu a spus că hotarul ar trebui să fie mutat pe Nistru. Dvs. cum înțelegeți, ar trebui să se renunțe la Transnistria?

Alexei Tulbure: „Da! D-apoi acesta e un mesaj foarte clar că, da, noi revenim…”

Europa Liberă: Ar fi o afacere avantajoasă pentru cine?

Alexei Tulbure: „Dar s-a vorbit și anterior despre asta. Acesta-i modelul Cipru. Că noi suntem partea dreaptă a Nistrului și este acceptată în Uniunea Europeană, partea cealaltă rămâne fie în suspans, fie într-o stare incertă instituțională și continuăm negocierile, fie renunțăm la acest teritoriu. Și Transnistria trebuie să se determine ce face mai departe – se încadrează în Ucraina, rămâne o enclavă a Federației Ruse, își declară independența… Adică, eu vă spun sincer, eu aș mai răbda un pic, m-aș mai chinui în situația asta incertă și nu de atâta că sunt statalist și pentru mine propria statalitate este ideea în sine, dar pentru că vreau să înțeleg și vreau să cred că noi, moldovenii, indiferent cum se consideră o parte din ei români sau cum sunt ei, romanii de est ai Europei suntem totuși capabili pentru mai mult decât a irosi orice șansă istorică de a avea propriul stat și de a trăi normal în el. Suntem capabili să creăm aici un stat și o statalitate funcțională, europeană, liberă și prosperă. Iată asta e ideea mea. E obijduitor să refuzi să intri în cadrul unui stat apropiat cultural, istoric ș.a.m.d., dar să nu te schimbi și să rămâi tot într-o situație foarte precară.”

Europa Liberă: Dar în ce condiții se poate face din Moldova un interes strategic național și nu o carte de schimb?

Alexei Tulbure: „În condițiile în care noi vom fi capabili să emanăm totuși o forță politică care va renunța la toate prostiile acestea geopolitice, la toate agendele false și va formula foarte clar niște sarcini referitoare la schimbările, la reformele pe care trebuie să le producem pe interior, vor înceta să ne manipuleze pe noi, invocând fel de fel de pericole reale, ireale ș.a.m.d. și ne va include pe noi societatea, întreaga populație, în această operă de edificare a unui stat, a unei societăți funcționale, pentru că la noi vedeți cum se întâmplă – clasa politică își trăiește viața, oamenii își caută de treburile lor, dar tot asta într-un regim absolut separat și autonom, noi nu participăm. Ce fel de integrare europeană facem noi, când nu există absolut niciun contact între oameni și conducători, între diferite categorii sociale și politice? Deci, aici noi avem șansa și eu cred că încă nu-i totul pierdut.”

Europa Liberă: Aceste declarații pe care le face Traian Băsescu, fie la Chișinău sau la București referitor la Unire, îi aduc capital politic lui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor, pentru că ei, în baza acestor declarații, arată că sunt cei mai mari apărători ai statalității?

Alexei Tulbure: „Modul în care vorbește despre Unire Băsescu îi lasă puține șanse dlui Dodon, care este inferior mai puțin simpatic. În comparație cu Băsescu, trebuie să recunoaștem, îi lasă dlui Dodon foarte puține șanse să speculeze pe pericolul unionist. Eu nu cred că Dodon are prea multe șanse să speculeze anume în urma activității dlui Băsescu.”

Europa Liberă: Dar el a vorbit că va crea un curent statalist, începând din această primăvară, care să fie contrapus curentului unionist.

Alexei Tulbure: „El are alte motive… El a declarat și unde-i? El până la 27 martie promisese că va crea un front național și nu știu ce. Și unde-i acest front național?”

Europa Liberă: Acum zice că până la finele lui mai.

Alexei Tulbure: „La noi trebuie să fie creat un curent – statalist sau cum va fi el numit, pro-Moldova, să zicem –, numai că această mișcare trebuie să se concentreze asupra schimbărilor social-politice și economice în țară, dar nu să promoveze ideea unei uniuni vamale, adică niște idei geopolitice care sunt răsuflate deja și într-adevăr sunt agende false. Dodon nu este capabil să creeze o astfel de mișcare, Dodon este ziua de ieri, chiar dacă el crede că este ziua de mâine.”

Europa Liberă: Dar altcineva, cine poate să-i ia locul?

Alexei Tulbure: „Da, aici e o bună întrebare. Eu cred că anume în zona asta poate să apară ceva, o să apară oameni; eu cred că o să apară alți oameni, care vor refuza să rupă Moldova prin promovarea unor agende false care sunt îndreptate în părți opuse, diferite. Asta rupe Moldova. Noi trebuie, fără să renunțăm la ideea modernizării europene, nedenunțând niciun acord, continuând parcursul european, să găsim în noi înșine capacitatea și potențialul de transformare a Moldovei într-un stat funcțional și normal. Și asta va opri oamenii aici și poate-i va întoarce pe o bună parte din cei plecați.”

Europa Liberă: Multe sunt vocile care spun că Moldova nu are o asemenea elită politică care ar putea să facă din Moldova un stat funcțional.

Alexei Tulbure: „Eu nu neg faptul acesta că noi acum nu avem, nu prea se vede. Unica speranță o provoacă aceste două forțe – PAS-ul și Platforma DA –, dar să spun că eu sunt încântat sau prea multe așteptări am, nu pot să spun treaba asta. Dar vreau să apară mai multe forțe de felul acesta și cealaltă parte a eșichierului politic, pe stânga, dar pe stânga nu prorusească, pentru că nu are nimic ideea prorusească cu stânga, dar pe stânga care vorbește despre solidaritate, despre drepturile omului, despre statul ocrotitor, acel care are programe sociale mai multe, combinându-le cu elementele liberale în economie, în administrare ș.a.m.d. Adică, noi avem asupra la ce să lucrăm. Noi acum, pur și simplu, nu lucrăm; noi acum ne fentăm unii pe alții cu a cui agendă falsă este mai bună. Nu-i o prostie asta? Eu admir moldovenii, admir poporul, pentru că ei nu se mai dau amăgiți, demult și-au dat seama cu cine au de-a face și pleacă, pleacă și-și rezolvă problemele, trăiesc într-un regim autonom și sunt capabili să creeze lucruri simpatice. Uitați-vă, eu și întreaga mea familie, și tot neamul nostru, noi ne încălțăm numai în încălțăminte moldovenească. Cum iaca în haosul acesta a apărut o industrie de producere a încălțămintei, calitatea de nivel european, la prețuri acceptabile pentru noi? Fantastic! Noi avem produceri în industria ușoară…”

Europa Liberă: În vinuri?

Alexei Tulbure: „În vinuri, asta-i ceva tradițional, dar eu vă spun ceva nou care nu prea era. Deci, se poate. Suntem oameni foarte creativi, deștepți, simpatici, numai că nu avem norocul să scăpăm de aceștia care sug vlaga din noi atâția ani. Aceștia fiind clasa politică, care n-are aspirații altruiste. Scopul actualului regim și al celorlalte care s-au perindat – într-o măsură diferită, bineînțeles, dar în linii mari cam aceleași au fost – să fure și să nu poarte răspundere pentru furt. Să fure din bucata comună, din fluxurile publice, dar iaca să scoatem povara asta de pe poporul moldovenesc, pentru că îs niște paraziți pe care-i întreținem, dar ei nu livrează înapoi, nu oferă nimic, să vedeți în doi-trei ani cum înflorește acest pământ. Înflorește, pentru că noi avem totul pentru asta – avem o țară frumoasă, simpatică, oameni minunați, numai că ne asupresc aceștia care cred că ei sunt elită, dar ei nu sunt elită, ci sunt niște gunoaie sociale, mulți din ei. Eu nu mă refer la tot aparatul de stat, sunt oameni foarte buni, cinstiți ș.a.m.d., dar conducerea, aceștia-s niște oameni care trebuie să fie eliminați cât mai repede.”

XS
SM
MD
LG