Linkuri accesibilitate

Construcția tronsonului subacvatic al conductei Turkish Stream înaintează cu o viteză de 5 kilometri pe zi


Turkish Stream
Turkish Stream

Unii analiști avertizează că Bruxelles-ul nu a permis încă livrările de gaze rusești prin Turcia.

Cea de a doua conductă a gazoductului Turkish Stream prin care vor fi tranzitate anual aproape 16 de miliarde de metri cubi de gaze rusești spre Europa centrală, ocolind Ucraina și Moldova, va fi redirecționată spre Bulgaria, informează publicația „HaberTurkish”. Viitorul gazoduct va traversa România și Ungaria.

Primul ministru Boiko Borisov a confirmat informația de la Ancara declarând: „Am convenit cu Putin și Erdogan ca gazele de la Turkish Stream să treacă prin Bulgaria. Prima ramificație a gazoductului subacvatic va ajunge la Istanbul, iar cea de a doua – în Bulgaria. Am discutat problema cu colegii Tusk și Juncker. În cabinetul lui Juncker se află schema acestei ramificații”, a declarat Borisov.

El a adăugat că se lucrează activ la o nouă interconexiune a sistemelor de gazoducte bulgar și turc care va deveni funcțională în vara anului viitor. „Concomitent cu intrarea în funcțiune a Turkish Stream-ului va fi oprit tranzitul prin Ucraina, Moldova, România și Bulgaria în direcția Turciei. Iar noi nu dorim ca gazoductele noastre să devină fier vechi”, a subliniat Borisov.

„Am convenit cu conducerea Turciei și cu președintele Putin, am semnat cu Serbia și Macedonia respectiv - pentru 10,1 miliarde de metri cubi pe an. Pe data de 1 iulie 2018 interconexiunea la frontiera cu Turcia va intra în funcțiune și o vom putea folosi în sens invers fața de situația de acum. Hub-ul nostru de gaze se numește Balkan iar eu adaug acum (la aceasta denumire) adjectivul european”, a spus Borisov.

Mediile din Turcia informează că redirecționarea gazoductului spre Europa Centrală, din Grecia spre Bulgaria, este rezultatul unei decizii politice a președintelui Regep Tayyp Erdogan după vizita sa la Athena și disputele cu liderii eleni despre Tratatul de la Lausanne. Bulgaria a fost informată la cel mai înalt nivel.

Construcția tronsonului subacvatic a Turkish Stream înaintează cu o viteză de 5 kilometri pe zi. Lungimea gazoductului a depășit 600 de kilometri – două treimi de la lungimea totală de 950 de kilometri, informează mediile din Sofia.

Ministerul bulgar al energiei a anunțat că se lucrează la toate proiectele care vor asigura un grad mai mare de diversificare a rutelor și surselor de gaze naturale în conformitate cu regulile Uniunii.

Unii analiști avertizează că Bruxelles-ul nu a permis încă livrările din Turcia de gaze rusești. Nu este cunoscută nici reacția Washingtonului în lumina sancțiunilor împotriva Moscovei.

XS
SM
MD
LG