Linkuri accesibilitate

Bulgaria încearcă să preia o parte mai mare a tranzitului de gaze rusești spre UE


La Sofia, primul ministru Boiko Borisov a anunţat că aşteaptă acordul Comisiei Europene ca un tronson (cu capacitatea de 15,7 miliarde m.c.) al gazoductului „Turk Stream” să vină direct în Bulgaria, pentru ca aceasta să nu mai depindă de Turcia. Premierul a vorbit la reuniunea anuală a ambasadorilor bulgari la care a prezentat prioritățile în domeniul energeticii.

Guvernul Borisov a propus Comisiei Europene ca Bulgaria să înceapă tratative în vederea revenirii la vechiul proiect „South Stream” într-o variantă redusă din punct de vedere a cantității gazelor tranzitate. Premierul a avertizat că după renunțarea la prima varianta a gazoductului subacvatic Turcia a preluat inițiativa și acum întreaga regiune va putea deveni dependentă de tranzitul de gaze prin aceasta țară.

„Având în vedere nivelul actual al relațiilor între Uniunea europeană și Ancară apare întrebarea care din variantele de tranzitare spre Europa este mai bună”, a spus Borisov.

După cum informează mediile sofiote, citând surse de la concernul „Gazprom”, primul segment subacvatic al gazoductului „Turk Stream” a fost deja instalat pe o porţiune de 100 de km pe platforma continentală a Mării Negre, iar cel de al doilea, prin care vor fi tranzitate gaze pentru Europa Centrală și de sud – pe o porţiune de 20-25 de km. Lungimea totală a agazoductului până la malul turcesc este de peste 950 de km. Lucrările de construcție în Turcia încă nu au început. Dorința lui Borisov este ca cel de al doilea tronson al gazoductului să facă un viraj spre Bulgaria aducând importante taxe de tranzit. Premierul a adăugat că Bulgaria va putea tranzita și gaze pentru Ucraina.

Planul inițial al proiectului „Turk Stream” prevedea ca țările din Uniunea Europeană să achiziționeze gazele rusești dintr-un centru de distribuire situat la frontiera turco-elenă. În ultimele săptămâni însă au fost semnate documente pentru realizarea unor gazoducte de tranzit pe traseul proiectului „South Stream” – din Turcia, prin Bulgaria, Serbia și Ungaria până la Baumgarten în Austria, informează mediile bulgare fără a intra în amănunte.

Lansarea în grabă a ramificației europene a „Turk Stream”-ului se explică prin dorința Moscovei de a preveni eventuala extindere a sancțiunilor americane la tehnologii pentru gazoducte subacvatice de care Rusia nu dispune. „Gazpromul” aplică strategia faptelor împlinite. Concernul a lansat un proiect fără garanții ca Bruxelles-ul va cumpăra gazele tranzitate. Vor urma tratative grele, avertizează mediile sofiote. Amânarea însă va putea amplifica efectul unor eventuale sancțiuni.

Comentând declarațiile lui Borisov, unele medii au scris că cel mai probabil el a ajuns la o înțelegere cu Putin care i-a promis reînvierea gazoductului „South Stream” cu acordul Uniunii europene.

XS
SM
MD
LG