Linkuri accesibilitate

„Furtuna Gladiator”. Rusia folosește în Ucraina o unitate semisecretă de asalt formată din foști deținuți. Investigație „Sistema”


Din toamna anului 2022, armata rusă a recrutat deținuți pentru războiul din Ucraina, pe care i-a folosit în echipele de asalt pe cele mai dificile porțiuni ale frontului. Însă chiar și printre acești luptători există o elită - un batalion de forțe speciale format din câteva sute de foști pușcăriași, majoritatea necăsătoriți și cu experiență de luptă din războaiele anterioare. Ei își spun „gladiatori”, în cinstea unui fost general căzut în dizgrație, din Armata 58, cu indicativul „Spartak”. În ciuda statutului său „prestigios”, batalionul este condus de un fost ofițer de poliție condamnat pentru o crimă feroce, iar rata de supraviețuire a deținuților din unele companii nu se ridică nici la 40%.

Proiectul de investigație „Sistema” arată cum a apărut batalionul „Gladiator” și de ce, probabil, în curând nu va mai rămâne nimic din el.

„Noapte bună, gladiatorii mei cei dragi, scumpii și dragii mei, o singură familie.”

Așa începe un mesaj audio publicat în iulie 2023 de comandantul suspendat al Armatei 58 de Arme Combinate a Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Ivan Popov, cu indicativul „Spartak”. El a adresat mesajul „luptătorilor săi” - militarii Armatei 58.

Pe un ton calm, Popov a spus că a fost înlăturat de la comanda trupelor după ce și-a exprimat nemulțumirea față de conducerea superioară a armatei. El a descris „aspectele problematice” care, în opinia sa, trebuiau soluționate. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, Popov a căzut în dizgrație pentru că i-a raportat șefului Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, despre necesitatea rotirii soldaților. În scurt timp, generalul-maior a fost trimis ca „unul dintre șefi” în Siria.

Nu este întâmplător că monologul lui Popov începe cu o referire la „gladiatori”. Așa îi numea „Spartacus” pe soldații Armatei 58 pe care o conducea, inclusiv pe membrii batalionului de asalt semisecret „Furtuna Gladiator”.

Această unitate nu este menționată în niciun document oficial. Nu există, practic, nicio informație despre batalionul „Furtuna Gladiator” în sursele deschise. Rudele „gladiatorilor” spun că primesc „răspunsuri” de la Comisiile pentru încorporare în care se spune că nu au nicio informație despre luptători și li se recomandă să contacteze direct Ministerul Apărării.

Ce altceva indică legătura dintre „Gladiator” și Armata a 58-a

„Furtuna Gladiator” nu este singura formațiune a trupelor de asalt rusești alcătuită din foști deținuți. Luptătorii „Furtuna Z” au semnat contracte cu Ministerul Apărării până în septembrie 2023, în timp ce soldații „Storm V” - începând cu luna septembrie. „Gladiatorul” se deosebește de celelalte „Furtuni” prin faptul că poartă „cu mândrie” statutul de unitate a forțelor speciale.

„Gladiator este o unitate de forțe speciale”, a declarat pentru „Sistema” unul din luptătorii formațiunii. În documentele consultate de redacție, „Furtuna Gladiator” este trecută ca fiind un detașament sau un batalion cu destinație specială; apare și abrevierea „OBSN” (batalion separat cu destinație specială). Faptul că în documentele ulterioare denumirea de „detașament” a fost schimbată în „batalion” poate indica extinderea treptată a „Gladiatorului” (Documentele consultate: două adeverințe temporare de luptător „Gladiator”, eliberate în locul unui livret militar; un certificat privind statutul personalului din „Furtuna Gladiator”, o scrisoare de mulțumire și o diplomă de onoare trimisă lui Serghei Stepașin (ex-premier și fost conducător al unor structuri de securitate în Rusia) de către comandanții batalionului). Un batalion este format de obicei din mai multe companii, iar mărimea sa variază de la 300 la 1.000 de oameni.

Originea batalionului „Gladiator” și criteriile de recrutare

Trimiteți pe front mai puține „dulciuri și biscuiți” și mai multe echipamente de comunicații și arme de ultimă generație - o asemenea cerere adresată „cetățenilor neindiferenți ai Rusiei” conține scrisoarea lui „Kornet”, șeful de stat major al „gladiatorilor”. De asemenea, din scrisoare reiese că batalionul „Furtuna Gladiator” a fost creat încă în septembrie 2022, dar atunci se numea altfel: detașamentul cu destinație specială „Furtuna Z” (a nu se confunda cu obișnuitul detașament „Furtuna Z”).

O copie a apelului fost postată pe canalul de Telegram al regizorului și coregrafului moscovit Aleksandr Babenko, care prezintă în mod regulat spectacole pentru „gladiatorii” de pe linia frontului. Trupa sa „Rock-teatru” a lansat chiar și un cântec, pe care șefii trupelor de asalt îl numesc „imnul neoficial al Armatei 58”.

„Mergem înainte, se apropie furtuna,

Iar după aceasta, lumina ne va umple casa.

Cucerind întunericul, trecând prin iad,

Furtuna merge înainte, nu există cale întoarsă...

În toamna anului 2023, la un an de la crearea sa, „unitatea forțelor speciale Furtuna Z” a fost redenumită oficial ca „Furtuna Gladiator”. Și aproape imediat, la 18 septembrie, în rândurile „gladiatorilor” a avut loc un incident răsunător - o dublă crimă: comandantul uneia dintre companii și adjunctul său i-au împușcat pe doi dintre subordonații săi în partea ocupată a regiunii Zaporojie, a scris canalul de Telegram „Astra”. Iar potrivit versiunii canalului „VChK-OGPU” („ВЧК-ОГПУ”), crima a fost comisă din cauza banilor pe care rușii „neindiferenți” îi donează detașamentului.

Luptători din unitatea „Furtuna Gladiator”.
Luptători din unitatea „Furtuna Gladiator”.

În toamna anului 2023, armata rusă a lansat o ofensivă de amploare pe mai multe direcții ale frontului deodată. Un rol important l-au jucat detașamentele de prizonieri „Furtuna”, inclusiv batalionul de elită „Gladiator”. Cum are loc selecția pentru această unitate de forțe speciale?

„Inițial [după semnarea contractului], noi [deținuții] am fost instruiți de „Furtuna Z”, iar apoi au venit și ne-au luat în unitatea „Gladiator”. Acolo, cu toții suntem din colonii de corecție”, povestește fostul luptător de la „Furtuna” pentru „Sistema”. Prizonierul de război rus Dmitri Knaev invocă aceeași schemă de recrutare în unitatea „Gladiator”, într-un video care a fost distribuit pe Telegram.

Pentru „Gladiator” sunt selectate persoane „cu o formă fizică bună”, cu experiență în structurile de forță și cele militare, precum și veterani ai operațiunilor de luptă (în principal ai războaielor cecene din anii '90), au declarat pentru „Sistema” câteva persoane care cunosc personalul din „Furtuna Gladiator”. Potrivit acestora, „gladiatorii” sunt antrenați pe poligonul de instruire, inclusiv de către foști luptători a grupurilor Wagner și Ahmat. Se evită înrolarea în batalion a bărbaților căsătoriți oficial - majoritatea sunt fie singuri, fie trăiesc în căsătorii neînregistrate. „Ei lucrează cu obiective „dificile”...”, spune o rudă a unuia dintre gladiatori.

„Sistema” a descoperit (după ce a identificat anunțuri despre luptătorii dispăruți ai batalionului „Gladiator” și a vorbit cu rudele lor) că foștii deținuți înrolați în forțele speciale au participat la ofensiva asupra satului Robotino (regiunea Zaporojie), una din principale așezări pe care armata rusă a încercat sistematic să o ia cu asalt în 2023.

Din punct de vedere istoric, echipele de asalt au fost formate din cei mai buni luptători, spune Ruslan Leviev, fondatorul grupului de investigație Conflict Intelligence Team. „Cerințele pentru luptătorii [„Furtuna Gladiator”] repetă aproape textual parametrii după care conducerea germană a selectat trupele sale de asalt (sturmtruppen) în timpul Primului Război Mondial. Un soldat nu trebuie să aibă mai mult de 25 de ani, să fie rezistent din punct de vedere mental și fizic, să fie necăsătorit și să aibă o constituție atletică”, a menționat expertul. Cu toate acestea, potrivit lui Leviev, închisorile rusești nu se remarcă prin alimentație bună și săli de sport avansate, astfel încât chiar și o persoană care era într-o formă fizică excelentă la libertate o pierde foarte repede în închisoare.

Iată cum descrie activitatea unității „Furtuna Gladiator” Daniil Tulenkov, un fost deținut și luptător al „Furtuna Z”, pe un mic canal Telegram pe care îl administrează împreună cu alți „autori”:

„Munca principală o făceau vecinii noștri - colegii și camarazii din „Furtuna Gladiator”. Este vorba tot despre „Furtuna Z”, pentru că ei sunt repartizați în regimentul nostru, dar constituie în cadrul personalului o unitate separată. <...> În principiu, „Gladiatorii” sunt principala forță de atac. Unitatea noastră este un pic mai slabă din punct de vedere al luptei, la figurat vorbind, suntem ca un leopard și un linx. De aceea, misiunile noastre de luptă alternează cu sarcini de evacuare, transport și logistică, iar ei sunt pur și simplu niște atacatori feroce”.

Cu toate acestea, remunerarea în unitatea de elită nu diferă de ceea ce primesc deținuții din alte detașamente de asalt - de la 100.000 de ruble (1.100 de dolari, la cursul de schimb de la sfârșitul lui unii ianuarie 2024) în zona de luptă, afirmă soldatul Knaev într-un interviu oferit în prizonierat, precum și o rudă a unuia dintre „gladiatori” într-o conversație cu jurnaliștii de la proiectul „Sistema”. Ca și în alte unități de asalt, „Gladiator” are dificultăți în ceea ce privește remunerarea, acordarea beneficiilor și chiar evacuarea cadavrelor luptătorilor săi.

Însă, problema principală a batalionului „Gladiator” rezidă în specificul activității sale: aceasta se reduce la „atacuri în valuri umane”. Potrivit unuia din luptătorii batalionului, în circa trei luni de lupte intense, rata de supraviețuire în compania sa a fost de sub 40% („Sistema” cunoaște cifrele exacte, dar nu le citează, ca să-și protejeze sursele) din numărul total, fără a lua în calcul persoanele dispărute și prizonierii. Din această cauză, se presupune că „Furtuna Gladiator” va fi desființat treptat în 2024: soldații supraviețuitori sunt „diluați” și repartizați în alte regimente.

Este posibil ca o parte a comandamentului Armatei 58 (inclusiv, probabil, generalul Popov, căzut în dizgrație) „să fi citit lucrări istorice și au decis să devină mari comandanți” care, cu ajutorul unor „noi tactici”, vor putea să își scoată armata din impasul pozițional și să aducă victoria, ironizează expertul militar Ruslan Leviev.

În opinia sa, înființarea batalionului „Furtuna Gladiator” este o încercare a comandamentului Armatei 58 de a se evidenția față de alte formațiuni militare, în speranța de a obține performanțe mai bune și de a câștiga încă o stea pe epoleți. De aceea, spune Leviev, el nu va fi „surprins” dacă trupele de asalt ale Armatei 58 vor fi cruțate chiar mai puțin decât cele din zonele învecinate.

Comandamentul batalionului

Comandantul (legatul în versiunea romană antică)

În noiembrie 2013, în raionul Baksan din Kabardino-Balkaria a avut loc o crimă de răsunet: un bărbat de 23 de ani a fost mai întâi împușcat și apoi incendiat într-o mașină Lada Priora fără numere de înmatriculare. Poliția l-a reținut în scurt timp pe suspect, un locuitor din Nalcik. Potrivit unei declarații a Comitetului local de anchetă, criminalul era un fost angajat al Ministerului de Interne din Kabardino-Balkaria.

Numele asasinului a fost anunțat mai târziu, în etapa de judecată: Aslan Fuadovici Șurdumov. Acuzatul a insistat asupra faptului că bărbatul ucis ar fi fost „complice al grupurilor armate ilegale”, dar instanța nu a găsit nicio confirmare a acestei informații. Inițial, Șurdumov a primit o pedeapsă de 12 ani, dar ulterior, în 2016, Curtea Supremă raională a redus pedeapsa la 10 ani de închisoare.

O pensionară transmite o partidă de șosete „gladiatorilor”.
O pensionară transmite o partidă de șosete „gladiatorilor”.

După începutul invaziei rusești în Ucraina, Șurdumov, în vârstă de 48 de ani, se pare că a plecat direct din colonia penală la război - el a condus formațiunea militară „Furtuna Gladiator”. Aslan Șurdumov, în calitate de comandant al „Gladiatorului”, este menționat într-un articol al ziarului „Vecerka” din Stavropol, care relatează despre întâlnirea sa cu o pensionară de 88 de ani care a tricotat șosete special pentru trupele de asalt: „Toți cei care au asistat la această scurtă și extrem de emoționantă întâlnire abia și-au putut reține lacrimile”, se spune în articol.

Numele și inițialele lui Șurdumov apar, de asemenea, în mai multe documente deodată: într-o adeverință de luptător „Gladiator” („Sistema” dispune de acest document) și în diploma de onoare trimisă lui Serghei Stepașin pentru participarea sa la organizarea unor „convoaie umanitare” în sprijinul detașamentului cu destinație specială „Furtuna”. Șurdumov luptă în Ucraina având gradul de colonel.

Șeful Statului Major

A coborât arcușul și s-a stins melodia.

Calul meu, ca o pasăre, se rotește în cerc...

Aria lui Mister X (din opereta „Prințesa circului”) este cântată de oaspeții adunați la sfârșitul lunii octombrie 2023 la ziua de naștere a șefului de stat major al „gladiatorilor”, un maior de armată cu indicativul „Kornet”. Se pare că maiorul „Kornet” a ajuns la războiul din Ucraina direct dintr-o colonie penitenciară. „Sistema” l-a identificat ca fiind avocatul Vladislav Olenskyi, cunoscut pentru faptul că în 2019 a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru luare de mită. Împreună cu un fost anchetator FSB din Krasnodar, Olenski a extorcat bani în valoare de peste 55 de milioane de ruble (cca 850.000 de dolari la cursul de schimb din septembrie 2019) de la fostul proprietar al holdingului Blue Sea.

Înainte de a deveni avocat, după cum a aflat „Sistema” (pe rețelele de socializare), Olenski a fost un militar profesionist: a absolvit Școala Superioară de Geniu și Artilerie din Penza cu gradul de locotenent și a servit într-un regiment de parașutiști. În „Gladiator” el servește deja cu gradul de maior și deține funcția de șef de Stat Major, potrivit unei scrisori de mulțumire trimise lui Stepașin.

Vladislav Olenski transmite salutări la cameră.
Vladislav Olenski transmite salutări la cameră.

Mentorii din armată

În iulie 2023, când generalul Ivan Popov („Spartacus”) a căzut în dizgrație și a fost înlăturat de la conducerea Armatei 58, din care face parte și „Furtuna Gladiator”, funcția de comandant a preluat-o generalul-locotenent Denis Leamin, în vârstă de 44 de ani. (Din 2019 până în 2020, Lyamin a servit deja în Armata 58, dar în calitate de șef de stat major. Apoi a condus Corpul 22 de armată al Flotei Mării Negre. Deja după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, el a ocupat funcția de comandant adjunct al Armatei a 8-a, apoi a fost numit comandant al Armatei a 58-a).

Tânărul general apare ca fiind unul din semnatarii regulamentului Ministerului Apărării „Cu privire la companiile de asalt Z”, ale cărui extrase au fost publicate anterior de către publicația de investigații „Vajnîe istorii” („Istorii importante”). „Sistema” a reușit să consulte documentul integral, în care ministerul a formulat conceptul de echipe de asalt compuse din deținuți. Prin acest document, din februarie 2023, Ministerul Apărării a consimțit, practic, statutul de „carne de tun” al deținuților. (În particular, documentul autorizează executarea prin împușcare a luptătorilor unității „Furtuna”: „[Comandanții] își rezervă dreptul de a folosi armele pentru a restabili disciplina și ordinea, în caz de nesupunere fățișă, în condiții de luptă, atunci când acțiunile celor care nu se supun sunt în mod vădit îndreptate spre refuzul de a îndeplini sarcina de luptă, abandonarea neautorizată a pozițiilor de luptă.”). Documentul conține, printre altele, numele celor care urmau să îl aprobe.

În afară de Leamin, care la momentul întocmirii documentului era prim-adjunctul șefului Armatei a 8-a din Districtul Militar Sud, prevederea trebuia să fie aprobată de însuși comandantul armatei, generalul-colonel Gennadi Anașkin. (La momentul redactării documentului, era general-locotenent. În septembrie 2023, Vladimir Putin l-a promovat la gradul de general-colonel. Anașkin a participat la conflictul ruso-georgian din 2008. Tot atunci a primit medalia de Erou al Rusiei.)

Cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, acesta a condus contingentul rus de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Regulamentul conține numele a încă doi colonei și trei locotenenți-colonei din Armata a 8-a.

Conducerea Armatei a 8-a supraveghează detașamentele de deținuți „Furtuna Z” - și parțial „Furtuna Gladiator”, care de fapt face parte dintr-o altă armată. Cert este că, până în septembrie 2023, pușcăriașii au semnat contracte de voluntariat, iar două unități militare ale Armatei a 8-a sunt responsabile de detașamentele „voluntarilor” (inclusiv, de exemplu, unitățile BARS), după cum a aflat „Sistema”. Luptătorii sunt repartizați apoi, după semnarea contractului, la unitatea 22179 din Rostov (Divizia 150 de pușcași motorizați), în timp ce unitatea 33744 din Novocerkassk, unde se află cartierul general al Armatei a 8-a, este responsabilă de chestiunile financiare ale acestora.

Generalii Gennady Anașkin și Denis Leamin supraveghează echipele de asalt ale deținuților în războiul împotriva Ucrainei.
Generalii Gennady Anașkin și Denis Leamin supraveghează echipele de asalt ale deținuților în războiul împotriva Ucrainei.

În același timp, cartierul general responsabil de gestionarea batalionului „Furtuna Gladiator” s-ar putea afla în orașul Șali, Republica Cecenă, pe teritoriul Regimentului Gardă 70 de pușcași motorizați (aparținând Armatei 58), potrivit surselor „Sistema” apropiate de „Gladiator”. O parte însemnată a luptătorilor „Gladiator” pe care îi cunoaște redacția sunt repartizați chiar în acest regiment.

La mijlocul lunii ianuarie 2024, sediul Regimentului 70 a ars cu toate documentele, a relatat Kavkaz.Realii, citând o sursă. Incendiul s-a produs pe fondul zvonurilor despre iminenta desființare a „Gladiatorului”, probabil din cauza pierderilor impresionante de personal.

Ministerul rus al Apărării a ignorat solicitările jurnaliștilor „Sistema” de a răspunde la întrebări.

Unitățile de deținuți „non-elitiste” Furtuna Z și Furtuna V. Care sunt diferențele?

Din februarie 2023, Ministerul rus al Apărării a devenit monopolist în recrutarea deținuților pentru războiul din Ucraina: la acea vreme, Evgheni Prigojin a anunțat încetarea recrutării de deținuți pentru compania privată „Wagner”. Recrutorii Ministerului Apărării au început să racoleze deținuți la mijlocul toamnei anului 2022, în paralel cu „Wagner” - așa au apărut echipele de asalt „Furtuna Z”, controlate doar de Ministerul Apărării.

Fiecare companie de asalt „Z” are în jur de 100 de persoane, însă numărul exact al efectivelor nu este cunoscut. Abia în aprilie 2023, când recrutarea nu luase încă amploare și mulți prizonieri luptau în cadrul grupării private „Wagner”, Ministerul Apărării plănuia să creeze cel puțin 14 companii (peste 1.400 de oameni), conform documentului „Cu privire la companiile de asalt Z” menționat mai sus.

Luptătorii „Furtuna Z” primesc grațierea de la Vladimir Putin și, astfel, după ce au trecut prin operațiunile de luptă, sunt de jure eliberați din penitenciar. Aceștia au mai puține drepturi decât soldații contractuali sau soldații mobilizați: salariile lor sunt mai mici (în „Furtuna Z”, un soldat (pușcaș) primește 40.500 de ruble pe lună, iar un comandant de companie - 92.000 de ruble. După ce intră într-o zonă de luptă, salariul aproape că se dublează. Pentru comparație, salariul unui soldat mobilizat începe de la 204.000 de ruble (2.270 de dolari) pe lună), primesc mai puține compensații în caz de rănire (de la 50 la 300 de mii de ruble pentru fiecare rană. Foștii deținuți nu au dreptul la plăți unice pentru răniri, care pot ajunge la trei milioane de ruble în cazul soldaților angajați prin contract), nu beneficiază de plăți de asigurare și nu au deloc acces la beneficii sociale (mai mult decât atât, „Z”-eții nu pot pretinde nici măcar la invaliditate militară). Ei au plecat la război fie în baza unor contracte de „voluntariat” de șase luni, fie prin semnarea unei „înțelegeri” cu armata pentru aceeași perioadă de timp, după care supraviețuitorii se întorceau acasă. Unii dintre cei care au semnat astfel de contracte erau „vânduți” de către comandament către compania militară privată „Redut”. Acum, recrutarea în unitățile „Furtuna Z” este practic oprită - noii luptători din coloniile penitenciare sunt racolați în unitățile „Furtuna V”.

Insigna purtată de luptătorii din echipele „Storm Z”.
Insigna purtată de luptătorii din echipele „Storm Z”.

La 24 iunie, Putin a semnat o lege care permite recrutarea pușcăriașilor prin contract cu Ministerul Apărării. Noul sistem de recrutare a deținuților bazat legea respectivă a început să funcționeze abia în septembrie. Deținuții care au semnat un contract în toată regula cu Ministerul Apărării, începând cu toamna anului 2023, au constituit baza escadroanelor de asalt „Furtuna V”, a relatat BBC Russian Service.

Acum, în loc de grațiere prezidențială, deținuții primesc o eliberare condiționată. Aceștia beneficiază de avantajele armatei, primesc un ecuson personal, iar salariile lor sunt egalate cu cele ale militarilor cu contract (de la 200.000 de ruble, 2.240 de dolari pe lună). Noile contracte sunt încheiate pentru o perioadă de un an sau mai mult și, din moment ce deținuții au acum „totul, ca și cei cu contracte”, se pare că nu se vor întoarce din armată până la sfârșitul războiului.

Teoretic, condițiile luptătorilor din „Furtuna V” s-au îmbunătățit (cu excepția faptului că vor lupta până la sfârșitul războiului) în comparație cu recrutarea anterioară a deținuților, dar în chat-urile specializate ale rudelor acestora se pot găsi multe plângeri privind întârzierile salariale. O altă problemă este cea a obținerii de beneficii: mai multe rude ale deținuților au scris că autoritățile regionale i-au „refuzat” sub pretextul că „în loc de beneficii regionale ați primit eliberarea condiționată”.

La mijlocul lunii ianuarie 2024, jurnaliștii de la Mediazona și BBC au confirmat deja moartea a peste 7.800 de deținuți recrutați pentru război. Unitățile formate din foști deținuți sunt folosite drept „carne de tun” în asalturile frontale, efectuate în „valuri umane”, care au cea mai mică rată de supraviețuire.

Deținuții și rudele lor se confruntă cu numeroase probleme pe care statul nu se grăbește să le rezolve: potrivit secretarului de presă al lui Vladimir Putin, pușcăriașii trebuie „să își răscumpere pedeapsa prin sânge”, ca în epoca stalinistă, când au fost create companii și batalioane de pedeapsă în timpul războiului cu Germania hitleristă.

În plus, experții vorbesc și despre o problemă de securitate în creștere pentru întreaga societate rusă.

„Deținuții au nevoie de resocializare, de ajutor psihologic”, consideră Olga Romanova, fondatoarea proiectului pentru drepturile omului „Rusia de după gratii”. „Statul rus eliberează „duhul din sticlă” - acest lucru ridică mari semne de întrebare din perspectiva dreptului societății la securitate. Înainte de a-i lăsa în libertate pe cei condamnați pentru crimă sau jaf armat, și cu atât mai mult trecuți prin război, aceștia ar trebui să fie „vindecați”, să devină oameni normali, nu periculoși pentru societate.”

Sursele anonime menționate în text au cerut să nu li se indice numele din motive de securitate și pentru că nu au fost autorizate să ofere comentarii pentru presă.

XS
SM
MD
LG