Linkuri accesibilitate

România în criză. De la protest la proiect? (V.Naumescu /Cotributors.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Când între stat și o parte importantă a populației comunicarea esențială se reduce la acte de violență simbolică, avem un semn rău prevestitor (Dilema Veche)

Valentin Naumescu consideră că protestul inițiat de românii din diaspora și programat să aibă loc mâine seara în Piața Victoriei din București indică înscrierea României în lista țărilor în care se confruntă opțiunea liberală cu cea iliberală. Textul publicat pe Contributors.ro mai spune și că protestul nu e suficient, că e urgentă nevoie de „proiectul politic de schimbare profundă a României, infinit mai greu”.

Teodor Tiță de la Dilema Veche își anunță și nuanțează scepticismul. „Manifestațiile nu trebuie idealizate”, spune el și adaugă că vineri nu va fi un miting al diasporei, ci al „străinilor de ambele părți ale graniței”. Pentru că și cei care nu se acomodează cu ceea ce se întâmplă pot fi considerați străini în țara lor.

Manifestațiile nu trebuie idealizate ...
Teodor Tiță

​În același săptămânal, Andrei Cornea scrie că starea de spirit a fost ațâțată substanțial de reacția autorităților, în speță a Poliției române, în cazul plăcuțelor de înmatriculare ale românului stabilit în Suedia. Mesajul anti-PSD - cuvântul obscen pus la vedere „a fost un act de violență simbolică prin care s-a răspuns eficient unei alte violențe simbolice, devenită politică de stat: la insulta guvernării țării de către incompetenți s-a răspuns cu o obscenitate, devenită aproape slogan de raliere antiguvernamentală. E urât, e imoral, e trivial, e antipolitic. Dar e un fapt: poporul a dat o replică – trivială, dar pe limba pe care cei în cauză o înțeleg prea bine”.

Oricum, nu e de glumit. „Când între stat și o parte importantă a populației comunicarea esențială se reduce la acte de violență simbolică, avem un semn rău prevestitor. Nici un vulcan nu erupe nimicitor de-a dreptul. Mai întâi, pregătindu-se, scoate un fum negru și puturos”.

Dan Tăpălagă se întreabă în articolul publicat pe G4media.ro ce anume îi sperie atât de tare pe pesediști încât au pornit așa din vreme demonizarea pe toate căile a manifestației anunțate. Că pot veni o sută de mii de oameni? Au mai fost. Problema e cuvântul acela de pe plăcuțele de înmatriculare.

Pe scurt, PSD se teme că-și va lua cea mai mare înjurătură publică din istoria partidului...

„Va fi altceva, mult mai urât, mai greu de suportat și mai percutant decât tot ce s-a auzit până acum în Piață. Imaginați-va câte mii sau zeci de mii sau câți vor fi strigând în cor numărul de înmatriculare al cetățeanului din Suedia și cum o țară întreagă se va răcori pentru șirul nesfârșit de umilințe din ultimul an și jumătate. Acest mesaj simplu și direct, devenit între timp refren național, va răsuna atât de tare încât nici o televiziune nu-l va putea ocoli, oricât se străduiesc acum să-l îngroape.

Cele patru litere, continuă Tăpălagă, sunt atât de ușor de înțeles încât coboară rapid în straturile de jos ale societății, se propagă ca focul la lumpenul atât de disprețuit de unii, având așadar un potențial devastator pentru PSD. Nici un protest de până acum, cu toate lozincile pe tema justiției, n-a trecut mai încolo de un grup relativ mic și elitist din societate, preocupat de soarta justiției și anticorupției”. Pe scurt, PSD se teme că-și va lua cea mai mare înjurătură publică din istoria partidului”.

XS
SM
MD
LG