Linkuri accesibilitate

Medicii rezidenți la sfîrșit de stagiu și cum asigură statul cadrele calificate de care are nevoie Moldova


Primii tineri acționați în judecată de Ministerul sănătății s-au prezentat azi în instanță.

După rezidențiat, tinerii medici care au studiat gratuit, sunt obligați prin contractul semnat la începerea facultății, să lucreze unde sunt repartizați. Anul trecut, mulți rezidenți nu s-au prezentat la locurile de muncă respective, așa că Ministerul Sănătății a depus acum peste 100 de cereri de chemare în judecată. Ceea ce a readus în discuție o problemă vitală: cum își asigură statul cadrele calificate necesare?

Primii tineri acționați în judecată de Ministerul sănătății s-au prezentat azi în instanță. Guvernarea cere ca aceștia să întoarcă statului banii investiți pentru pregătirea lor profesională, or din moment ce au fost înmatriculați la studii fără taxă și-au asumat obligația de a merge apoi într-o instituție anume, conform dispoziției ministerului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00
Link direct

În funcție de specializare, tinerii ar urma să restituie sume de peste 200 de mii de lei. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, Ion Ababii spune că pe de o parte, pot fi înțelese aspirațiile absolvenților la salarii mai mari și condiții bune de muncă, pe de altă parte însă este evident angajamentul pe care și l-au asumat, mai spune rectorul:

„Ei când vin la început, semnează un acord că sunt de acord cu asta. Și numai trec în anul trei, patru, când înțeleg cum e viața și

Acum deficitul de medici în Europa și în toată lumea este foarte mare și fără vorbă că îi iau cu brațele deschise în toate țările din Europa...

mai ales că cunosc limbile de circulație internațională, îndată caută să-și găsească un loc undeva. Acum deficitul de medici în Europa și în toată lumea este foarte mare și fără vorbă că îi iau cu brațele deschise în toate țările din Europa. Dar noi pe dânșii nu trebuie să-i învinuim. E corect asta că ei au cerințe, ei tot așa vor să trăiască, ei tot vor să aibă condiții și e corect așa.”

Această obligație contractuală a apărut urmare a unei hotărâri de guvern adoptată încă în 2003, însă până în acest an Ministerul sănătății nu a făcut niciodată uz de posibilitatea de a cere restituirea cheltuielilor pentru instruirea universitară.

Numai că în ultimul timp s-a acutizat problema lipsei de doctorilor în teritoriu și concomitent au crescut numărul refuzurilor din partea rezidenților de a merge la o instituție medicală din raion, notează Andrei Șveț, șeful direcției juridice din cadrul ministerului.

Despre insuficiența medicilor în satele Moldovei vorbește și rectorul Ion Ababii, lucru care este în măsură să îndreptățească acțiunile ministerului în opinia sa:

„Pe de altă parte, te uiți că oamenii, în localitățile rurale rămân fără o asistență medicală cât de cât. Îmi dau seama foarte bine că statul nu are de unde lua bani ca să îi plătească așa cum plătesc în alte state. Aici noi, fără ajutorul structurilor internaționale, să le plătească așa după cum ei merită și să aibă condiții de activitate în spitalele respective, cu echipament, noi nu o să ieșim din asta.”

Dacă aleg totuși o localitate din oferta Ministerului, medicii rezidenți beneficiază de o indemnizație de 45 de mii de lei și alte scutiri la plata serviciilor. Aceleași facilități sunt prevăzute și pentru studenții universităților pedagogice, în cazul acestora Ministerul Educație recurge de asemenea la repartizare.

Însă nu există nici o clauză contractuală care i-ar obliga să țină cont de repartizarea autorității din învățământ, spune rectorul Universității Pedagogie „Ion Creangă”, Nicolae Chicuș:

„După absolvirea universității, în momentul neprezentării, nu a fost nici un caz în care să-l fi impus pe student să întoarcă suma de bani care a cheltuit-o statul pentru pregătire în cazul în care nu pleacă în câmpul muncii. Contractul acesta este semnat numai pentru trei ani, pentru perioada de studii și într-însul nu este inclus că el mai este în vigoare încă trei ani după absolvire.”

Rectorul precizează că au fost cazuri în care doar cei 45 de mii de lei au fost întorși statului, întrucât tinerii au abandonat instituția școlară unde activau mai devreme de cei trei ani prevăzuți în contract. În opinia rectorilor cu care am stat de vorbă, unica soluție pentru asigurarea domeniului educație și învățământ cu cadrele necesare este majorarea salariilor, or, spun ei, nici o obligație nu va putea ține un tânăr specialist căruia i se oferă mai puțin de trei mii de lei.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG