Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri |  Involuția evoluției din Justiție   


Autorul podcastului Dincolo de Știri Alexandru Canțîr (centru) și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.
Autorul podcastului Dincolo de Știri Alexandru Canțîr (centru) și analiștii Nicolae Negru și Igor Boțan.

Evoluție de-a îndărătelea în Justiție. Ping-pong în continuare al replicilor dintre exponenții guvernării și ai judecătorilor: e vreo luminiță la capătul cercului vicios? Chezășia mică pentru libertatea mare a lui Andronachi: cine „trebuie să se autosesizeze” și „să ia măsuri”? Reprezentanta MAE de la Moscova: (ne)diplomații ruși au plecat de la Chișinău pentru a reveni?

Involuția evoluției din Justiție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:47 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 18 august:

  • După ce magistrații Curții Supreme de Justiție au anulat 21 de decizii ale Comisiei pre-vetting cu privire la respingerea a 21 de candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a urmat un ping-pong de replici dintre exponenții guvernării și ai judecătorilor.

Președinta Maia Sandu a caracterizat deciziile „pe bandă rulantă” ale CSJ drept „ilegale” și drept o „încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți”.

Asociația Judecătorilor, una dintre ONG-urile din Justiție, a replicat vorbind despre „formularea unor poziții subiective, cu caracter politic, prin care se critică actele emise de CSJ”, care nu ar reprezenta altceva decât „negarea prezumției de legalitate a actului de justiție”.

În ședința de Guvern de la începutul săptămânii, premierul Recean și-a reluat și amplificat criticile: „Minoritatea coruptă din sectorul justiției tot încearcă marea cu degetul și situația din justiția moldovenească deja iese din tiparele teatrului absurdului. Dar eu vreau să spun că noi vom continua să insistăm pe această reformă și pe curățarea sistemului. Pre-vettingul va continua și Curtea Anticorupție va activa. Eu înțeleg frustrările. Am auzit niște lamentări, dar vreau să-i transmit acestei minorități corupte că nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate. Voi ați ieșit din legitimitate”.

Cuvintele Prim-ministrului sugerează o neînțelegere a naturii și principiilor justiției și o confundare a luptei împotriva corupției cu atacurile asupra integrității sistemului judiciar în ansamblu”, a parat din nou asociația.

  • După aproape jumătate de an de arest preventiv, iar apoi – patru luni de arest la domiciliu, fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost eliberat, printr-o decizie a Judecătoriei Buiucani, în baza garanției a patru persoane - un preot, doi primari din raionul Cahul și o pensionară care deține Ordinul „Gloria Muncii”.

Chezașii au depus pe contul instanței de judecată o sumă cumulată de 22 de mii de lei. Andronachi și complicii săi sunt acuzați că ar fi prejudiciat statul prin infracțiunile săvârșite cu peste 26 de milioane de lei numai în dosarul fraudei bancare.

Maia Sandu: „Sunt instituții ale statului care trebuie să se autosesizeze, să ia măsuri...”

  • La 14 august, o navă TU-214 a plecat din aeroportul Chișinău, ducându-i acasă pe 45 de diplomați și angajați ai Ambasadei Federației Ruse.


După ce anterior a calificat decizia autorităților moldovene de a cere reducerea populației cartierului diplomatic și non-diplomatic rusesc din centrul Chișinăului drept „încă un pas spre distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că un răspuns va urma, purtătoarea de cuvânt a Externelor de la Moscova, Maria Zaharova, și-a reluat la scurt timp refrenul obișnuit deja de afirmații violente și cu caracter acuzator la adresa conducerii Republicii Moldova, în special a președintei Sandu.

Întrebată într-o emisiune dacă relațiile dintre Rusia și Republica Moldova „vor (mai) reveni la nivelul anterior”, Zaharova a spus că... „indiscutabil”. Pentru că „procesele care au loc în prezent în Moldova sunt nefirești, artificiale, inventate de Maia Sandu și regimul ei”. Dar ce altceva decât filipicele Mariei Zaharova poate urma la modul practic, ca „răzbunare”, față de R. Moldova?

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG