Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Bulboaca ce desparte guvernarea de opoziție


Analiștii Nicolae Negru, Igor Boțan și jurnalistul Alexandru Canțîr.
Analiștii Nicolae Negru, Igor Boțan și jurnalistul Alexandru Canțîr.

Bulboaca ce desparte guvernarea de opoziție: certitudini și frustrări după summit-ul Comunității Politice Europene. Controverse privind pavăza moldovenească împotriva dezinformării. Fugarii penali împresurați de tot mai multe sancțiuni. Costuri neașteptate de imagine ale reducerii tarifului la gaze.

Bulboaca ce desparte guvernarea de opoziție
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:41:56 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 9 iunie:

  • Într-un mesaj publicat pe 5 iunie, Președinta Maia Sandu a enumerat certitudinile, cum le-a numit, pe care le-a amplificat pentru Republica Moldova summit-ul Comunității Politice Europene desfășurat la Bulboaca. Printre acestea – R. Moldova este un partener respectat de toate țările europene, imaginea ei s-a îmbunătățit considerabil, „nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin”, „nu mai este singură în fața greutăților și pericolelor cu care se confruntă”, „este percepută drept viitoare membră a Uniunii Europene”...

De cealaltă parte, opoziția pro-rusă a făcut eforturi să banalizeze relevanța summit-ului în sine precum și pentru destinul de mai departe al R. Moldova, ascensiunea ei spre UE. Unii, cum ar fi secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon, au invocat cele mai contondente argumente din dotare retorică a lor și a formațiunilor lor ca să pună într-o lumină proastă evenimentul: „am fost doar lăturași la această nuntă pe cheltuiala noastră”.

Cum s-a desfășurat summit-ul european de la Bulboaca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:23 0:00
  • Vineri, 9 iunie, expiră termenul anunțat, în cadrul unor dezbateri publice, a propunerilor pentru proiectul de lege privind „Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – Patriot”. Acest centru, instituirea căruia este o inițiativă legislativă a Președintei Maia Sandu, prezentată la sfârșitul lunii mai, ar urma să aibă misiunea „de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea idensificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național”. „O nouă instituție represivă!”, a vociferat opoziția cu retorică anti-europeană.

Critici dure, însă, au venit subit și din partea organizației neguvernamentale, Comunitatea WatchDog.md, care susține că proiectul de lege, la elaborarea căruia a contribuit primordial, a fost „denaturat” și solicită administrației prezidențiale să revină la textul inițial al proiectului care prevedea constituirea unei instituții publice cu denumirea „Centrul pentru Comunicare Strategică și Transparență”.

  • Ministerul american de Finanțe (Departamentul Trezoreriei) a sancționat luni, 5 iunie, șapte persoane, membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse, pentru rolul lor în campania Federației Ruse de destabilizare în R. Moldova. Continuă astfel avalanșa de sancțiuni față de trimiși ai Moscovei și fugari cu cetățenie moldovenească operate de partenerii externi al Republicii Moldova.

Mai înainte, Canada a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și o entitate politică pe care le califică drept „colaboratorii Rusiei în R. Moldova”. La 30 mai Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a adoptat prima listare de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

Te-ar putea interesa și: SUA sancționează șapte persoane afiliate serviciilor secrete ruse pentru participarea în campania de destabilizare a R. Moldova
  • ANRE a aprobat la 7 iunie tarife mai mici la gazele naturale. Consumatorii casnici vor achita 18 lei și 6 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale, cu 38% mai puțin decât în prezent.

Diminuarea tarifelor de către ANRE a fost grăbită, oarecum în percepția unei părți a publicului, cel puțin, de faptul ieșit la iveală datorită liderului formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, că cinci companii private vând de ceva vreme gaze la preț 11-14 lei, în timp ce tariful plătit de majoritatea consumatorilor casnici era de 29,27 lei per metru cub.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG