Linkuri accesibilitate

De ce PD a decis să nu mai „retransmită” propaganda rusă?


Socialiștii și comuniștii au apărat televiziunile rusești, invocând norme și practici europene.

Parlamentul a adoptat în două lecturi amendamentul la Codul Audiovizualului care poate conduce la oprirea retransmisiunii în Republica Moldova a programelor rusești de radio și televiziune „cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic”. Amendamentul a fost propus de Partidul Democrat de guvernământ, iar autorii spun că are scopul să apere „securitatea informațională” a Republicii Moldova în fața unor „eventuale tentative de dezinformare și manipulare din exterior”. Amendamentul va afecta televiziunile și posturile de radio care retransmit programe din Rusia, inclusiv televiziunea Prime deținută de liderul PD, Vlad Plahotniuc. Președintele Igor Dodon a spus că nu va promulga amendamentul, iar deputații comuniști și cei socialiști au l-au criticat vehement, amintind că acesta survine după ani îndelungați în care PD a retransmis „propaganda” rusă pe care dorește acum să o interzică.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00
Link direct

Dată fiind ponderea actuală a forţelor politice din parlament, nu a existat nici o îndoială că va trece fără probleme o lege ca asta care, dacă nu va reuşi, măcar va încerca să limiteze gradul de proliferare a propagandei ruse în spaţiul mediatic moldovenesc. De remarcat, totuşi, este felul cum s-au raportat la iniţiativă astăzi diferite grupuri parlamentare, fie ele pro, fie contra măsurii.

Bunăoară, socialiştii. Ei şi-au bazat întregul arsenal de argumente cu care au încercat să combată iniţiativa nu pe altceva decât pe practicile şi valorile europene, care, aşa cum se ştie, nu sunt tocmai cele pe care le-ar împărtăşi cu mare plăcere acest grup parlamentar. Propaganda se combate prin informare, i-au spus ei democraţilor. Nu există stat european care ar lupta cu propaganda prin intermediul unor interdicţii, au continuat ei.

Comuniştii, care înainte de punerea la vot a proiectului au părăsit sala de şedinţe în semn de protest, la fel, au apelat la nevoia respectării unor valori democratice, cum ar fi dreptul cetăţenilor la informare, pentru a-şi exprima dezacordul cu măsura, acuzând autorii de reflexe „dictatoriale” şi „antidemocratice”.

Noi şi de remarcat au fost argumentele invocate de grupurile parlamentare ca cel al liberalilor sau liberal-democraţilor, care, deşi au sprijinit proiectul, nu au ascuns că îi suspectează de ipocrizie pe autori.

Scopul declarat al măsurii ar fi, aşa cum scrie în proiect, - dar a repetat de câteva ori şi democratul care l-a prezentat în faţa deputaţilor, Sergiu Sârbu, - întărirea securităţii informaţionale a statului.

Roman Boţan este liberalul din fruntea comisiei parlamentare pentru securitate:

„Mi-aş dori totuşi cu aceeaşi ardoare să fie abordate şi problemele legate de bugetarea autorităţilor din securitate şi apărare. Cu aceeaşi ardoare!”

Aluzia se referă la felul în care partidele guvernării refuză de cele mai multe ori să suplinească bugetele armatei sau ale securităţii atunci când ar fi nevoie.

În general, dezbaterea de astăzi din parlament a arătat că grupurile parlamentare, altele decât cele din care provin autorii măsurii, nu-i dau o importanţă prea mare în lupta cu propaganda rusească, chiar dacă consideră salutar gestul guvernării. La fel, această dezbatere a arătat cât de deranjate au ajuns să fie aceste grupuri de deputaţi nu doar de propaganda externă, ci şi de cea internă, pe care o denunţă tot mai activ şi instituţiile media profesioniste, cum ar fi Centrul de Jurnalism Independent sau Asociaţia Presei Independente. Iată un exemplu - declaraţia liberal-democratei Maria Ciobanu:

„Pe piaţa media din R. Moldova sunt doi moguli: Plahotniuc şi preşedintele Dodon. Spuneţi-ne, vă rog, ce l-a încurcat pe Vladimir Plahotniuc să renunţe la retransmiterea canalului 1 rusesc pe Prime, nu să prelungească, la 4 octombrie curent, licenţă pentru încă pentru 7 ani, adică până în 2024. De ce anume ieri, când în Rusia el a fost învinuit de grele păcate, aţi scos din sertar această lege? De ce nu aţi venit cu nişte modificări pentru a evita şi propaganda internă, care se face la holdingul lui Plahotniuc 24 din 24 de ore? Credeţi dvs. că propaganda internă este mai puţin toxică decât propaganda externă?”

Deputatul socialist, Bogdan Ţârdea:

„Sunteţi ridicoli, zău. Cică pentru a asigura securitatea informaţională a ţării. Păi nu PD aparţin posturile Prime, CTC, etc. Să înţeleg că timp de 11 ani aţi distrus securitatea informaţională a ţării, iar începând de azi v-aţi răzgândit şi sunteţi gata să purtaţi şi răspundere penală?”

Parlamentul a adoptat în două lecturi amendamentul, dar președintele Igor Dodon a spus imediat că nu-l va promulga „în niciun caz”, aşa că mulţi s-au întrebat deja dacă nu ar putea urma o nouă decizie de suspendare temporară a preşedintelui, după modelul testat deja acum câteva săptămâni în cazul numirii ministrului apărării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG