Linkuri accesibilitate

Petru Macovei: Combaterea propagandei ruse e necesară, dar nu cred deloc în sinceritatea PD și a lui Vlad Plahotniuc


Un interviu cu directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că partidul său depune astăzi în Parlament proiectul de lege pentru combaterea propagandei ruse la TV. Potrivit lui, proiectul nu vrea să interzică emisiunile și posturile TV rusești, mai ales cele de divertisment. Va fi însă controlată retransmisia programelor informative și analitice rusești. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei saluta intenţia, dar este sceptic că ea va deveni realitate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:25 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ce credeți despre această inițiativă a Partidului Democrat? Într-un briefing, dl Plahotniuc, liderul formațiunii, declară război propagandei ruse. Se pare că de mult timp, de doi ani, se tot vorbește despre acest război împotriva propagandei ruse. Ce înțelegeți dumneavoastră din această inițiativă?

Petru Macovei: „O asemenea inițiativă e necesară și bună. Doar că nu cred deloc în sinceritatea Partidului Democrat și a liderului acestuia care retransmite, de peste zece ani, cel mai toxic canal propagandistic din Federația Rusă, Pervîi Kanal, pe o frecvență care-i aparține, oferită de CCA, pentru postul cu acoperire națională PrimeTV. Într-adevăr, se discută de foarte multă vreme despre acest lucru.”

Europa Liberă: Și chiar spuneau membrii de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului că 80% din tot contentul audio-vizual din piața autohtonă vine din Federația Rusă și este în limba rusă.

Petru Macovei: „Și, într-adevăr, este așa. În tot acest timp ei profită de faptul că oamenii care retransmit acest lucru se gândesc doar la buzunarul și la interesul lor privat, inclusiv domnul Plahotniuc, repet, care a făcut acest lucru bine-mersi și îl face și în acest moment.

Petru Macovei
Petru Macovei

Salut, bineînțeles, un asemenea proiect de lege, l-aș fi salutat cu și mai mare entuziasm dacă acest lucru s-ar fi întâmplat cu vreo doi-trei ani în urmă, când s-a început și au fost primele rapoarte de monitorizare ale societății civile și ale CCA-ului, care arătau că aceste posturi sunt toxice.

Din câte eu înțeleg, în acest moment are loc o redistribuire a proprietăților pe piața media din Moldova. Postul de televiziune Pervîi Kanal de la Moscova nu mai vrea să prelungească contractul cu domnul Plahotniuc și îl va oferi lui Dodon, prin interpuși probabil. Corespunzător, domnul Plahotniuc a decis să se erijeze în mare luptător cu propaganda rusească, corespunzător, să interzică emisiunile și programele informativ-analitice care trebuiau interzise demult.

În schimb, din câte înțeleg, s-au încheiat contracte cu casele de producții din Rusia care produc emisiuni de divertisment, foarte populare aici în Moldova, de genul Davai pojenimsia (Hai să ne căsătorim) sau altele de felul acesta. Tot lucrul acesta se va produce sub sosul marii lupte cu propaganda.

Nu cred nicio iotă în sinceritatea acestor intenții. Proiectul de lege, repet, este Ok, dar este făcut în conjunctura situației actuale, a proprietății mass-media ale domnului Plahotniuc. Punct.”

Europa Liberă: Domnule Macovei, poate să vină și un reproș din partea lor că adică, până nu demult, experții media au tot insistat, au cerut autorităților să stopeze difuzarea propagandei ruse și, uite, chiar acum, când ei vor să facă acest lucru, cei care reprezintă mediul de experți au alte păreri.

Petru Macovei: „Nu, am aceeași părere. Aceste emisiuni și știri trebuie interzise pe teritoriul Republicii Moldova după monitorizări făcute de CCA. O opinie pe care am avut-o și acum trei ani, când am început să lucrăm pe acest segment, și acum o lună, și acum o am, în acest moment. Atâta doar că nu cred în sinceritatea politicienilor.

Sper ca această lege să fie adoptată, implementată și realizată. Însă de la intențiile pe care și le declară domnul Plahotniuc și PDM, până la adoptarea și promulgarea acestor legi va fi o cale foarte lungă – să nu uităm cine este președintele Republicii Moldova, cine semnează legile pentru promulgare.

Dar, susținând această intenție, nu cred că politicienii, că Partidul Democrat și personal domnul Plahotniuc, o face cu toată simplitatea, cum ar fi trebuit să o facă un politician responsabil și care urmărește interesul public. El acum urmărește exclusiv interesul său privat, dar se erijează. Și acum s-au potrivit așa cărțile, cum ar veni, astfel încât să valorificarea propriilor proprietăți și a beneficiilor pe care le are din piața de publicitate va fi prezentată publicului ca un efort de luptă cu propaganda.”

Europa Liberă: Domnul Plahotniuc a spus că chiar astăzi PD-ul depune în Parlament o inițiativă privind securizarea spațiului informațional. Teoretic, au suficiente voturi ca să și voteze această lege. Dar, pe de altă parte, sunt socialiștii care, așa cum ați spus și dumneavoastră, ar putea să se opună, dacă se gândesc că ar putea să preia ei o parte din ceea ce s-a difuzat până acum la Pervîi Kanal.

Petru Macovei: „Eu, din alte surse în care am toată încrederea privind informațiile pe care mi le oferă, știu că, într-adevăr, transmiterea postului de televiziune Pervîi Kanal în Republica Moldova va trece în trustul controlat acum de socialiști, Furculiță și alți politicieni care reprezintă Partidul Socialiștilor.

Și eu cred că ei vor face un gen de încercare, doar un joc pentru public, să arate că ei sunt apărătorii produselor rusești. Într-un final, legea va fi votată a doua oară, așa cum prevede Constituția Republicii Moldova, după ce Parlamentul își va reconfirma votul pentru această lege, ori Dodon cred că va refuza să o promulge, doar pentru public, repet. Parlamentul va vota a doua oară și legea va intra automat în vigoare.

Astfel toată lumea își va păstra imaginea neșifonată. Unu, Partidul Democrat se va erija în mare luptător împotriva propagandei ruse. Doi, Dodon și Partidul Socialiștilor – în persoane care apără interesul Rusiei în Republica Moldova. Toată lumea ca și cum își va păstra status-quo-ul.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG