Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

08:10 24.4.2018

G7 condamnă Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale

Ministrul britannic de externe Boris Johnson.
Ministrul britannic de externe Boris Johnson.



Miniştrii de externe din G7 (grupul celor şapte ţări puternic industrializate), reuniţi la Toronto, au condamnat luni Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale şi au cerut Moscovei să contribuie la soluţionarea conflictului din Siria și Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe Pavel Klimkin a fost invitat la parte din convorbiri.

Şefii diplomaţiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA au convenit să constituie un grup de lucru pentru studiul "comportamentului malign" al Rusiei, dată fiind îngrijorarea faţă de acţiunile acestei ţări în Ucraina şi Siria, a anunţat ministrul britanic de externe, Boris Johnson.

Referindu-se la eforturile Rusiei de a destabiliza statele democratice prin influenţarea alegerilor, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, gazda reuniunii, a arătat că "ţările G7 sunt angajate în prevenirea şi oprirea amestecului străin şi în reacţia la acesta". Ea a avertizat că "există consecinţe pentru cei care încearcă să submineze democraţiile noastre".

09:59 23.4.2018

Grupul G7 a decis să continue politica de sancțiuni împotriva Rusiei


Țările G-7 au decis menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei, a afirmat ministrul canadian de externe, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Ministrul [Afacerilor Externe al Canadei Chrystia] Freeland și alți miniștrii de externe ai G7 au reafirmat angajamentul comun față de dreptul internațional, inclusiv în ceea ce privește integritatea teritorială. Sancțiunile impuse împotriva Rusiei pentru acțiunile sale inacceptabile în Ucraina vor continua“, - se spune în declarație.

Potrivit unui oficial al Departamentului de stat american, în prima zi a reuniunii de la Toronto, miniștrii de externe G7 și-au exprimat însă și deschiderea pentru un dialogul cu Rusia în probleme de interes comun. E de așteptat ca reuniunea să se încheie cu o declarație care condamnă clar agresivitatea Rusiei, mai ales în Crimeea și estul Ucrainei, dar lasă ușa deschisă pentru dialog.

În Toronto (Canada), la 22 aprilie, au început negocierile miniștrilor de externe din clubul G7 – Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia. Pentru prima dată, la intanire a fost invitat ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin. Reprezentanții țărilor G-7 și-au exprimat poziția comună cu privire la problema ucraineană și au convenit să sprijine Kievul.

Grupul G7 este gata să continue dialogul cu Rusia, dar continua sa o considere responsabila de „actiuni răuvoitoare”, a declarat duminică, după summit, un reprezentant de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA.

09:50 23.4.2018

Ucraina, R. Moldova și Georgia inițiază crearea Adunării interparlamentare



Pe 8-9 iunie, la Kiev se va desfășura forumul, care va constitui Adunarea interparlamentară „Ucraina-Moldova-Georgia”.

Chestiunea dată a fost discutată în timpul întâlnirii Președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Andrii Parubii, cu reprezentantul Consiliului Atlantic, John Herbst.


Spekerul ucrainean a mulțumit Consiliului Atlantic pentru susținerea colaborării regionale, desfășurată de Ucraina. Andrii Parubii a mai comunicat că în cadrul primei ședințe a Adunării interparlamentare participanții la ea vor examina intenția creării unei brigăzi militare comune a acestor trei țări.

22:05 22.4.2018

Klimkin cu miniştrii de externe din G7 în Canada. Rusia, pe lista temelor de discuţie, dar nu noi sancţiuni


Miniştrii, care se vor afla în vizită la Toronto timp de două zile, vor discuta de asemenea şi despre recentele evenimente din Peninsula Coreea, Siria, Orientul Mijlociu şi Venezuela. Discuţiile, care se vor încheie luni, vor ajuta la pregătirea unui summit G7, care va avea loc în Canada la începutul lunii iunie.

Grupul celor şapte mari economii ale lumii este alcătuit din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franţa, Italia şi Japonia.

Săptămâna trecută, G7 a condamnat utilizarea unui agent chimic în atacul ce l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal. Un oficial de rang înalt din G7 a declarat că miniştrii sunt îngrijoraţi de un posibil tipar al comportamentului Rusiei din ultimii ani.

"Ei sunt, cred, interesaţi de o abordare unică privind exprimarea îngrijorării noastre profunde şi dezacordului nostru, cât şi a modalităţii de a ne adresa acestora", a declarat oficialul, care a preferat să vorbească în condiţii de anonimitate.

Moscova neagă orice implicare în incidentul din Salisbury.

Statele occidentale au impuse mai multe sancţiuni Rusiei în ultimii ani, după anexarea Crimeii, susţinerea militanţilor din Ucraina de Est şi a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin va participa la câteva din discuţiile care vor avea loc în Toronto.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG