Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

16:07 2.11.2017

Soția cecenului acuzat de complotul ce viza asasinarea lui Putin, împușcată mortal lângă Kiev

Adam Osmaiev și soția lui Amina Okuieva
Adam Osmaiev și soția lui Amina Okuieva


Soția ucraineancă a unui cecen acuzat de Rusia că a complotat pentru uciderea președintelui Vladimir Putin a fost împușcată mortal, luni, în afara Kievului, într-un atac în care a fost rănit și soțul său, au precizat oficiali din ministerul ucrainean de Interne, citați de
Amina Okuieva și Adam Osmaiev se aflau într-o mașină când asupra lor s-a tras din tufișurile de lângă o cale ferată de la periferia capitalei ucrainene, au arătat, în postări separate pe Facebook, consilierii din ministerul de Interne, Anton Gerașcenko și Zorian Șkiriak.

Joia trecută, într-o explozie a unui vehicul în Kiev, au fost uciși doi oameni și alți trei răniți, inclusiv Ihor Mosiciuc, un membru al Partidului Radical de opoziție.

Okuieva a avut legături cu Mosiciuc, în trecut ea colaborând cu acesta dintr-o poziție de consilier.

"În urma rănilor pe care le-a suferit, Amina a murit. Adam Osmaiev a fost rănit, dar va trăi. Tocmai am vorbit cu el la telefon", a spus Gerașcenko.

Incidentul de luni este a doua tentativă din acest an de a-l suprima pe Osmaiev, originar din Cecenia. În iunie, el a supraviețuit atacului unui bărbat, care a fost împușcat și rănit de Okuieva.

Gerașcenko și Șkiriak nu au sugerat un motiv pentru ultimul incident.

Pe 3 iunie în acest an, poliția din capitala Ucrainei, citată de AFP, a făcut cunoscut că Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost împușcat în piept și a fost internat în stare stabilă.

Potrivit forțelor de ordine, Adam Osmaiev și soția sa, Amina Okuieva, au mers în centrul orașului Kiev pentru a acorda un interviu unui bărbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus că se numește Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citați de Le Monde.

Publicația a precizat că nu are angajat "niciun Alex Werner (sau Verner)" și a condamnat "ferm orice uzurpare a identității jurnaliștilor săi sau a numelui său, indiferent de scop".

După ce grupul a urcat într-o mașină, individul a scos un pistol și a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Soția comandantului cecen a ripostat cu propria armă, rănindu-l pe agresor. Acesta a fost, de asemenea, internat în spital.

Poliția a informat că atacatorul avea un pașaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar.

Această tentativă de asasinat a fost "pregătită înainte de un ucigaș care a fost trimis în Ucraina de serviciile speciale ruse", a scris pe Facebook Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne.

Adam Osmaiev a petrecut câțiva ani într-o închisoare din Ucraina după ce a fost acuzat în 2012 că a vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetățeanul kazah Ilia Pianzin,a fost extrădat în Rusia și condamnat la zece ani de închisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, în sudul Ucrainei, și și-a recunoscut vina, înainte de a își retrage declarațiile care i-ar fi fost smulse sub tortură, după cum a afirmat. El a stat închis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru deținere ilegală de explozivi, fără să fie extrădat în Rusia.

Pus în libertate la scurt timp după mișcarea proeuropeană de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alăturat ulterior unui batalion de voluntari care luptă împotriva insurecției separatiste proruse din estul țării.

16:04 2.11.2017

SUA: Manafort avea trei pașapoarte, avere de milioane de dolari și legături cu oligarhi ruși și ucraineni


Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, deținea trei pașapoarte americane, bunuri de milioane de dolari și avea conexiuni cu oligarhi ruși și ucraineni, potrivit documentelor înaintate de procurorii federali Tribunalului Districtului Columbia (DC) după inculparea lui Manafort pentru conspirație împotriva Statelor Unire ale Americii, nedeclararea unor conturi din străinătate și spălare de bani.

Manafort și Rick Gates, asociatul său în afaceri și adjunctul său în campania electorală, prezintă risc semnificativ de a fugi din cauza gravității acuzațiilor care li se aduc, a dovezilor puternice în sprijinul vinovăției lor, a averii și a ''istoriei lor de comportament înșelător'', susțin procurorii federali.

Manafort și Gates și-au pledat luni nevinovăția la cele 12 capete de acuzare, printre care spălare de bani și activități nedeclarate de lobby și consultanță în favoarea fostului președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Acuzațiile sunt primele care au rezultat din ancheta fostului director al FBI, actual procurorul special al Departamentului Justiției, Rober Mueller, numit în 2016 în acest post pentru a investiga presupusa ingerință a Rusiei în campania prezidențială din SUA din 2016, al cărei scop ar fi fost înclinarea balanței în favoarea lui Trump.

Acuzațiile, care se referă la fapte din intervalul 2006-2017, nu au legătură cu activitățile din campania prezidențială, dar dezvăluie legăturile apropiate ale celor doi cu Rusia și se suprapun parțial cu perioada în care aceștia au lucrat pentru Trump.

Ei se află acum în arest la domiciliu și le-au fost reținute pașapoartele, justiția stabilind o cauțiune de 10 milioane de dolari pentru Manafort și una de 5 milioane de dolari pentru Gates.

Potrivit aceluiași memo, Paul Manafort a depus 10 cereri de pașaport în ultimul deceniu și în prezent deține trei astfel de documente. Bunurile financiare ale lui Manafort sunt substanțiale, dar dificil de cuantificat, cifrele din cererile de credite și alte documente financiare prezentate de el începând din 2012 oscilând între 19 și 136 milioane de dolari.

Manafort și Gates dețineau și controlau entități și conturi bancare în numeroase locuri din lume, printre care Cipru, insulele Grenadine, Seychelles și Anglia, menționează același document.

Paul Manafort şi fostul său subaltern Rick Gates au fost plasaţi, luni, în arest preventiv la domiciliu. Procurorii apreciază că aceştia prezintă un risc semnificativ să fugă din ţară, din cauza "naturii grave a acuzaţiilor, a dovezilor puternice de vinovăţie, a averii şi a istoriei comportamentului lor înşelător".

Manafort, în vârstă de 68 de ani, şi Gates au pledat nevinovaţi în faţa a 12 capete de acuzare, de la spălare de bani la activităţi ca agenţi neînregistraţi ai fostului guvern prorus din Ucraina. Informaţiile prezentate de către procurori vizează perioada 2006-2017.

"Ambii inculpaţi au legături substanţiale în străinătate, inclusiv în Ucraina, unde ambii au petrecut mult timp şi au lucrat ca agenţi ai guvernului ucrainean. Atât Manafort, cât şi Gates, au legături cu oligarhi ucraineni şi ruşi, care le-au furnizat celor doi milioane de dolari", se arată în documentaţia înaintată de către procurorii federali.

Activele financiare ale lui Paul Manafort sunt substanţiale, dar dificil de cuantificat, deoarece a depus cereri de împrumut şi alte documente financiare pentru sume care au variat de la 19 la 136 de milioane de dolari. Manafort deţine sau controlează mai multe entităţi şi conturi la nivel mondial, inclusiv din Cipru, Grenadine, Seychelles şi Anglia.

Manafort a depus zece cereri de paşapoarte în ultimul deceniu şi deţine în prezent trei paşapoarte americane. Aplicaţiile pentru mai mult de un paşaport se procesează în circumstanţe limitate, inclusiv în cazul în care o ţară străină refuză acceptarea unei persoane care deţine un paşaport care atestă călătorii în anumite ţări sau când o cerere de viză este procesată, fiind necesar un paşaport valabil pentru călătoria imediată, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Acuzaţiile au fost formulate în cadrul anchetei coordonate de către procurorul special Robert Mueller privind presupusele interferenţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 - pentru favorizarea lui Donald Trump - şi eventuale contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.

11:53 28.10.2017

SUA fac cunoscute firmele rusești din domeniul apărării vizate de sancţiuni


Departamentul american de Stat a dat publicităţii o listă cu 39 de entităţi ruse din domeniul apărării cu care sunt interzise tranzacţiile "semnificative", acestea fiind vizate de sancţiunile impuse Moscovei în legătură cu anexarea Crimeei şi pentru implicarea în conflictul separatist din Ucraina, dar şi pentru presupusele ingerinţe în campania electorală din SUA.

Printre aceste societăți legate de armata și de agențiile de informații ale Rusiei se numără mari grupuri de export, precum vânzătorul de arme și vehicule militare Rosoboronexport sau fabricantul de arme Kalașnikov, a anunțat Departamentul de Stat.

Pe listă se mai află şi principalele agenţii de informaţii din Rusia - FSB, SVR, GRU, cât şi PO KSI, o firmă de IT despre care autorităţile americane cred că ar fi implicată în instruirea hackerilor ruşi.

Administraţia SUA a prezentat lista cu 25 de zile întârziere faţă de data prevăzută în legislaţie, preşedintele Donald Trump opunându-se legii, care însă a fost adoptată cu o majoritate solidă de Congres, astfel că liderul de la Casa Albă a fost nevoit să promulge actul legislativ.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului american de Stat a declarat că Administraţia SUA împărtăşeşte intenţia Congresului de a răspunde la "comportamentul dăunător al Rusiei în ceea ce priveşte criza din estul Ucrainei, atacurile cibernetice şi încălcările drepturilor omului".

Industria de armament reprezintă un domeniu major al economiei ruse şi printre clienţii acestui sector se numără nu doar ţări inamice Statelor Unite, precum Iran, Siria, dar şi ţări partenere ale Washingtonului, cum ar fi India.

15:24 25.10.2017

Noi atacuri cibernetice în Ucraina



Numeroase atacuri cibernetice au avut loc în ultimele zile în Ucraina, afectând sistemele de transport.

Atacuri informatice au fost înregistrate la Aeroportul din Odesa şi la sistemul de metrou din Kiev, a comunicat Forţa de reacţie pentru situaţii cibernetice de urgenţă (CERT).

"Le cerem proprietarilor sistemelor de telecomunicaţii, companiilor de transport, tuturor utilizatorilor de Internet să implementeze sisteme de siguranţă mai puternice", a precizat CERT.

Ucraina a fost vizată de atacuri cibernetice masive în urmă cu câteva luni, iar Guvernul de la Kiev avertizase recent că s-ar putea produce noi incidente similare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG