Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

12:26 23.10.2017

Rada examinează proiecte anticorupție cerute de manifestanți

Ciocniri intre poliție și Parliament, in Kiev, 22 oct., 2017
Ciocniri intre poliție și Parliament, in Kiev, 22 oct., 2017


Deputații ucraineni examinează mai multe proiecte de lege vizând consolidarea luptei împotriva corupției încă endemice, cerute de protestatarii instalați de mai multe zile în fața parlamentului de la Kiev.

Aceste proiecte deschid calea ridicării imunității parlamentare, denunțată de critici că "garantează impunitatea" deputaților, precum și modificării legii electorale.

Aproape o mie de demonstranți erau adunați în liniște în fața clădirii parlamentului, la chemarea mai multor mișcări reformiste, pentru a menține presiunea asupra deputaților.

Marțea trecută, o mare manifestație condusă mai ales de Mihail Saakașvili, fost președinte georgian devenit oponent al puterii ucrainene, a adunat până la 5.000 de persoane și a fost marcată de ciocniri cu poliția.

Protestatarii îl acuză pe președintele Petro Poroșenko, ales după revolta proeuropeană, așa-numita Euromaidan (după numele pieței din Kiev unde au avut loc manifestațiile din iarna 2013-2014), că nu face destul pentru a lupta împotriva corupției, pentru a nu fi demascați aliații săi, în ciuda promisiunilor sale de a lupta contra acestui flagel.

Lupta împotriva corupției elitelor a fost una dintre revendicările majore ale revoltei împotriva ex-președintelui prorus Viktor Ianukovici și rămâne una din cerințele cheie ale occidentalilor pentru a sprijini Kievul.

În ciuda creării de noi structuri, această țintă se lovește de rezistența altor instituții ale statului și niciun oficial de rang înalt nu a fost condamnat de justiție de la căderea lui Ianukovici, în ciuda unor arestări foarte mediatizate.

Președintele Poroșenko a introdus un proiect de lege pentru ridicarea imunității parlamentarilor începând din 2020, dar protestatarii cer intrarea sa în vigoare din 2018.

11:54 21.10.2017

Consiliu NATO-Rusia pe 26 octombrie


Ambasadorii Aliantei Nord-Atlantice urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare, intr-o rara reuniune a Consiliului NATO-Rusia, cu omologul lor rus, a anuntat Alianta vineri, scrie News.ro, citand The Associated Press. Reuniunea este programata sa aiba loc joi, 26 octombrie, a anuntat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a precizat că pe agendă se află conflictele din Ucraina și Afganistan și reguli care să asigure că nu au loc accidente sau ciocniri în cursul manevrelor militare.

Stabilirea agendei Consiliului NATO-Rusia intampina de obicei dificultati.

Unul dintre motivele reticentelor Rusiei este discutarea situatiei din Ucraina.

NATO a stationat 4.000 de oameni in tarile baltice si Polonia, raspunzand astfel ingrijorarilor de pe flancul sau de est fata de o eventuala agresiune a Rusiei. La randul sau, Moscova acuza blocul militar occidental ca se apropie de frontierele tarii.

Secretarul general al NATO a dat asigurari, pe 9 octombrie, in Parlamentul de la Bucuresti, ca Alianta nu vrea un nou Razboi Rece cu Rusia.

11:52 21.10.2017

Poroșenko promite înființarea unei instanțe judiciare anticorupție

Afiș cu Petro Poroshenko pe un cort an protestatarilor în fața Parlamentului din Kiev.
Afiș cu Petro Poroshenko pe un cort an protestatarilor în fața Parlamentului din Kiev.


Petro Poroșenko a promis vineri înființarea unei instanțe judiciare speciale responsabile cu cazurile de corupție, cerută atât de occidentali, cât și de manifestanții instalați de mai multe zile în fața parlamentului de la Kiev.


Președintele Poroșenko, care rămăsese până acum vag în privința intențiilor sale pe acest subiect sensibil, a dat asigurări că măsura va fi integrată în proiectul de buget pe anul viitor.

'Aceasta demonstrează angajamentul statului de a înființa acest organ judiciar de importanță vitală anul viitor', a declarat Poroșenko, cu prilejul unei vizite la o unitate a gărzilor de frontieră.

Președintele ucrainean a făcut referire, în acest sens, la o lege care va fi promulgată 'până la sfârșitul' anului 2017.

Angajamentul asumat de președinte intervine pe fondul protestelor sutelor de manifestanți instalați de marți în fața parlamentului de la Kiev pentru a pune presiune asupra deputaților să întărească lupta împotriva corupției, o revendicare majoră a mișcării proeuropene din piața Maidan.

Lupta împotriva corupției elitelor a fost una dintre revendicările majore ale revoltei împotriva ex-președintelui prorus Viktor Ianukovici și rămâne una din cerințele-cheie ale occidentalilor pentru a sprijini Kievul.

În ciuda creării de noi structuri, acest obiectiv se lovește de rezistența altor instituții ale statului și niciun oficial de rang înalt nu a fost condamnat de justiție de la căderea lui Ianukovici, în ciuda unor arestări foarte mediatizate.

Criticii actualei puteri îl acuză pe președintele Poroșenko că tergiversează luarea de măsuri anticorupție, pentru a-și proteja aliații.

Joi, deputații au adoptat proiecte de lege care deschid calea pentru o altă măsură cerută de manifestanți, și anume ridicarea imunității parlamentare.

15:19 19.10.2017

Rusia speră ca Ucraina să nu utilizeze protestele din Kiev pentru escaladarea conflictului din Donbass



Rusia speră ca Ucraina să nu se folosească de noile proteste din afara Parlamentului din Kiev pentru escaladarea conflictului din Donbass, a anunţat ministerul rus de Externe.

Moscova ”urmăreşte îndeaproape protestele în curs din centrul Kievului”.

”Evenimentele arată oboseala acumulată în societatea ucraineană din cauza numeroaselor promisiuni eşuate ale autorităţilor de a depăşi crizele sociale şi economice, de a radia corupţia şi de a îmbunătăţi vieţile cetăţenilor”, a adăugat misterul rus de Externe.

”Ne aşteptăm ca cei aflaţi la conducerea Kievului să nu încerce să folosească actuala turbulenţă politică pentru o altă spirală a escaladării conflictului din Donbass”, a mai anunţat ministerul rus.

Mii de protestatari si-au instalat corturile in fata Parlamentului, pentru a sustine lupta anticoruptie

Cativa dintre ei si-au petrecut noaptea in corturile instalate pe o strada si intr-un parc vecin Parlamentului, unde pana la 5.000 de persoane conduse, printre altii, de fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, protestează începând de marti.

Acest mod de actiune aduce aminte de miscarea pro-europeana din Maidan, incheiata cu rasturnarea regimului pro-rus, in 2014.

Un important dispozitiv de politie a fost instalat iar circulatia e blocata in cartier.

Lupta impotriva coruptiei elitelor a fost una dintre revendicarile majore ale protestelor din Maidan si ramane una dintre cerintele esentiale ale occidentalilor.

In ciuda crearii de noi structuri, lupta anticoruptie intampina rezistenta in randul celorlalte servicii ale statului si niciun inalt oficial nu a fost condamnat de justitie dupa caderea fostului presedinte Viktor Ianukovici, in ciuda unor arestari foarte mediatizate.

Protestatarii cer puterii sa infiinteze un tribunal special insarcinat cu dosarele de coruptie, sa desfiinteze imunitatea parlamentara si sa schimbe legea electorala pentru a permite ascensiunea unor figuri noi la putere.

Proiecte de lege care vizeaza ultimele doua aspecte vor fi examinate joi.

Ciocniri violente între mai mulţi demonstranţi şi poliţie, în cadrul unui protest în Kiev

O serie de ciocniri violente au avut loc între mai mulţi demonstranţi şi poliţia ucraineană în cadrul unui protest ce a avut loc în afara Parlamentului din centrul Kievului.

Protestatarii au cerut înființarea unui tribunal însărcinat exclusiv cu combaterea corupției și ca parlamentarii să-și piardă imunitatea în timpul urmăririi penale.

Săptămâna trecută, Saakașvili a trecut granița din Polonia în Ucraina în mijlocul unei mulțimi de susținători prezenți la frontieră pentru ca grănicerii să nu îl împiedice să intre din nou în țară.

Saakașvili, care a creat un partid de opoziție în Ucraina, a fost președintele Georgiei aproape un deceniu până în 2013, când un partid care promova legături mai strânse cu Rusia a luat puterea.

El a fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră, din 2015 până când a demisionat anul trecut, acuzându-l pe președintele ucrainean Petro Poroșenko, al cărui aliat fusese înainte, de perpetuare a corupției adânc înrădăcinate.

În timp ce Saakașvili era plecat din țară în iulie, Poroșenko i-a revocat cetățenia ucraineană. Saakașvili își pierduse deja cetățenia georgiană în 2015 și se confruntă în Georgia cu acuzații de abuz în serviciu.

În această lună, avocatul lui Saakașvili, Markian Halabala, a anunțat că serviciul ucrainean de migrație a fost solicitat să împiedice extrădarea lui Saakașvili în Georgia.

Curtea Europeană de Audit a declarat anul trecut că "în ciuda eforturilor de reformă, Ucraina este încă percepută ca cea mai coruptă țară în Europa".

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG