Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

18:38 19.4.2017

CIJ dă câștig parțial de cauză Ucrainei

Curtea Internațională de Justiție discută Ucraina.
Curtea Internațională de Justiție discută Ucraina.

Curtea Internațională de Justiție a decis sa aprobe cererea Ucrainei privind impunerea de măsuri provizorii împotriva Rusiei pentru încălcarea convenției privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, dar a refuzat o hotărâre similară în ceea ce privește încălcarea de către Rusia a Convenției privind interzicerea finanțării terorismului.

Decizia în cauza a fost citita in incinta Palatului Păcii de la Haga de catre președintele instanței – Ronny Abraham.

Acesta a declarat ca măsurile provizorii împotriva Rusiei, referitoare la Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CERD), nu vor fi aceleași ca cele cerute de Ucraina.

În legatura cu măsurile temporare în cadrul acuzațiilor la adresa Rusiei de încălcare a CERD, judecătorul a declarat: „Instanța a acceptat … că condițiile impuse de Statutul Curții în scopul de a introduce măsuri temporare privind CERD sunt realizate“. În acest sens, Curtea ONU a subliniat că Rusia ar trebui să se abțină în a continua să aplice restricții privind capacitatea tătarilor din Crimeea de a păstra instituțiile tradiționale, inclusiv Mejlisul. Pentru această decizie au votat 13 judecători – împotriva s-au pronuntat trei.

Totodata, s-a decis în unanimitate că Rusia trebuie să garanteze în Crimeea accesul la educație în limba ucraineană.

De asemenea, s-a convenit în unanimitate, că ambele părți să se abțină de la orice acțiuni care ar putea agrava sau continua diferendul în instanță, fapt care va face mai dificil mersul procesului de judecata.

Tribunal ONU a refuzat însă măsurile temporare împotriva Federației Ruse în temeiul Convenției privind interzicerea finanțării terorismului. Președintele Curții, Ronny Abraham, a subliniat că Ucraina trebuie să dovedească faptul că măsurile provizorii solicitate trebuie să stopeze cauzarea unor daune ireparabile, precum și caracterul deliberat al actiunilor statului semnatar al convenției.

09:46 19.4.2017

9 dispăruți în naufragiul unei nave în strâmtoarea Kerci

Nava cargo Heroes of Arsenal, sub pavilion panamez, care avea la bordul său 12 membri ai ehipajului, a naufragiat miercuri în apele Mării Negre, în strâmtoarea Kerci în largul Crimeei.
La bordul navei se afla un echipaj alcatuit din 12 persoane, din care doar o persoana a reusit sa se salveze.

La operațiunea de căutare și salvare în zona naufragiului participa opt nave și doua elicoptere. Căutarea supraviețuitorilor este complicata de furtuna puternica din strâmtoarea Kerci.

Nava avea la bordul său 12 membri de echipaj, nouă ucraineni, doi ruşi, inclusiv căpitanul, şi un cetăţean georgian și se deplasa spre Turcia cu o încărcătură de cereale.

Trei membri ai echipajului au fost salvaţi, potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului de investigaţii din cadrul Departamentului de Transport.

Strâmtoarea Kerci face legătura dintre Marea Neagră și Marea Azov, separând peninsula Crimeea din vest de peninsula Taman din est. Strâmtoarea are o lățime între 4,5 – 15 km și până la 18 de metri adâncime.

12:11 18.4.2017

Putin a discutat telefonic despre Ucraina cu Franţa și Germania


Liderii Grupului Normandiei au purtat discuţii telefonice în privinţa desfăşurărilor din estul Ucrainei. Putin a avut convorbiri telefonice cu liderii Franţei, Germanii şi Ucrainei.

Cei patru au salutat reluarea acordului de încetare a focului, obţinut în timpul şedinţei din 29 martie a grupului de contact.

Iniţial armistiţiul fusese stabilit pentru data de 1 aprilie, fiind mutat apoi la 13 aprilie, după ce atât Kievul, cât şi autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk s-au învinovăţit reciproc de încălcarea armistiţiului.

Discuţia a avut loc cu câteva zile înaintea primei runde a alegerilor prezidenţiale franceze, liderii exprimându-şi speranţa ca eforturile diplomatice să continue în acest format și după alegerea unui nou lider francez.

12:00 18.4.2017

Rusia nici măcar nu va difuza Eurovision


Televiziunea rusă a decis că nici măcar nu va televiza concursul muzical Eurovision, după ce anterior Ucraina a interzis participarea la acesta a reprezentantei Rusiei.

Ucraina a interzis artistei Julia Samoilova să participe la concurs din cauza unui show pe care l-a susţinut în Crimeea în 2015, anexată de Moscova în 2014, unde ar fi intrat ilegal.

Samoilova, în vârstă de 27 de ani, a confirmat faptul că a susţinut câteva concerte în Crimeea, în 2015.

Iniţial au fost propuse mai multe soluţii, însă aceste au fost respinse de postul de televiziune rus, una dintre variante era ca Samoilova să-şi interpreteze numărul prin satelit.

Decizia Ucraina a fost condamnată de preşedintele comisiei Eurovision, în situaţia în care Rusia nu va mai participa la concursul muzical european din 2017.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG