Linkuri accesibilitate

Cipurile occidentale ocolesc sancțiunile și ajung în Rusia (Bloomberg)


Stema Rusiei, vulturul cu două capete, se poate vedea pe copertele crucișatorului de rachete Moskva, ancorat în portul ucrainean din Sevastopol, la Marea Neagră, 16 septembrie 2008
Stema Rusiei, vulturul cu două capete, se poate vedea pe copertele crucișatorului de rachete Moskva, ancorat în portul ucrainean din Sevastopol, la Marea Neagră, 16 septembrie 2008

Rusia a importat microcipuri fabricate în străinătate în valoare de 1,7 miliarde de dolari, în primele nouă luni din 2023, scrie Bloomberg, citând date confidențiale ale serviciului vamal rusesc.

Cele mai multe din aceste cipuri (cam de 1,2 miliarde de dolari) au fost fabricate în Occident, anume de companii americane și europene, printre care Intel Corp, Advanced Micro Devices, Analog Devices, Infineon Technologies, STMicroelectronics și NXP Semiconductors. Documentele vamale nu specifică ce companii au importat cipurile în Rusia și când au fost fabricate aceste produse, notează agenția.

Companiile enumerate de Bloomberg au dat asigurări că se conformează sancțiunilor și au încetat operațiunile în Rusia, și că investighează schemele de furnizare ilegală de cipuri în Rusia.

O sursă Bloomberg a declarat în martie anul trecut că Rusia poate procura cipuri europene ocolind sancțiunile, iar țările terțe care nu s-au alăturat restricțiilor, precum Turcia, Kazahstan și Emiratele Arabe Unite, ar putea acționa ca intermediari. Interlocutorul agenției a subliniat atunci că volumul importurilor rusești aproape că a revenit la nivelul de dinaintea invaziei Moscovei în Ucraina, din februarie 2022, în pofida sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și de țările G7. De asemenea, au crescut importurile în Rusia din țările asiatice, inclusiv din China.

Folosirea componentelor occidentale de către Rusia, mai ales la producția de rachete, a fost semnalată anterior de autoritățile ucrainene. Un reprezentant al Comandamentului Forțelor Aeriene de la Kiev, Iuri Ignat, a declarat că Rusia și-a intensificat producția de rachete, inclusiv Kalibr și Kinjal, în primăvara anului trecut, datorită faptului că a găsit modalități de ocolire a sancțiunilor occidentale. Rusia primește circuite, cipuri și semiconductori pentru producția de rachete din țări terțe care cooperează cu ea, declara oficialul ucrainean.

După lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, SUA și alte țări au impus controale la export pentru a limita accesul Rusiei la tehnologie și la alte resurse care pot susține complexul său industrial de apărare. În SUA, cei implicați în achiziționarea de electronice și echipamente occidentale avansate pentru complexul militar-industrial rusesc riscă ani grei de închisoare. În septembrie 2023, presa americană scria, citând oficiali occidentali și ucraineni, că Rusia a reușit să treacă în mare măsură peste efectele sancțiunilor occidentale, producând acum mai multe muniții și echipamente militare decât înaintea începerii invaziei sale în Ucraina.

XS
SM
MD
LG