Linkuri accesibilitate

„Tractoarele zburătoare” din Siberia și efectul sancțiunilor asupra aviației rusești


Iakuțk, Rusia - O aeronavă de pasageri Antonov An-24 a companiei Polar Airlines este verificată pe un aeroport. 12 decembrie 2023. (REUTERS/Roman Kutukov)
Iakuțk, Rusia - O aeronavă de pasageri Antonov An-24 a companiei Polar Airlines este verificată pe un aeroport. 12 decembrie 2023. (REUTERS/Roman Kutukov)

Interdicțiile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au lipsit industria aeronautică din țară de componente și piese esențiale pentru mentenanța aeronavelor. În acest context, companiile recurg la utilizarea unor avioane mai vechi și uzate pentru a menține liniile de transport aerian.

Este vorba de modelele An-24 și An-26, de dimensiune mică, care pot transporta până la 50 de pasageri, fiind adaptate condițiilor extreme meteorologice din Siberia și nordul îndepărtat al Rusiei. Deși pare a fi o soluție la penuria ce cuprinde flota aviatică, costurile de întreținere a acestora vor crește tot mai mult, în condițiile sancțiunilor instituite de Occident împotriva Rusiei, spun experții din domeniu.

Nu există alternative la An-24 și An-26

Interdicțiile au vizat inclusiv livrarea de componente pentru noile aeronave sau părți din acestea, fabricate în special de Boeing și Airbus, luând industria rusă prin surprindere, notează Reuters. „Este costisitor, este imposibil de continuat fără sprijinul statului", a spus Serghei Zorin, director adjunct al unui operator aerian din Siberia. „Astăzi lucrăm pe o piață în care nu există alternative la An-24 și An-26”, a adăugat el.

Reuters notează că guvernul rus a furnizat peste 12 miliarde de dolari în subvenții și împrumuturi sectorului de aviație, de la introducerea sancțiunilor occidentale.

„Folosirea în continuare a avioanelor An-24 și An-26 va crește inevitabil costul orelor de zbor”, a declarat Oleg Panteleev, șef al think tankului Aviaport, pentru Reuters. „Menținerea operațională a unei flote îmbătrânite ... va deveni din ce în ce mai costisitoare”.

„Tractorul zburător”, greu de pensionat

Solicitarea de a prelungi durata de exploatare a aeronavelor Antonov ilustrează problemele cu care se confruntă producătorii interni de avioane din Rusia, în încercarea de a ține pasul cu cererea de pe piață. Multe dintre aceste aeronave au fost produse în Ucraina sovietică, în urmă cu 60 de ani.

„Este o aeronavă foarte fiabilă, toate sistemele funcționează corect, nu există niciun fel de probleme", a declarat pentru Reuters Konstantin Nazmutdinov, pilotul Polar Airlines.

În prezent, aproximativ 100 de aeronave produse de această companie rămân în uz, vârsta lor medie fiind în jur de 50 de ani. Până în 2030, o pătrime din acestea ar urma să fie scoase din uz, în lipsă de piese dar și ca urmare a costurilor ridicate de întreținere.

Avantajul Antonov-urilor este că pot să aterizeze nu doar pe piste, ci se pot descurca pe sol sau pe zăpadă. Un avion care transporta 30 de pasageri a aterizat pe un râu înghețat în apropierea unui aeroport din Orientul Îndepărtat al Rusiei la sfârșitul lunii decembrie, din cauza unei erori de pilotaj. Nu s-au înregistrat victime.

„An-24 este, așa cum spunea tatăl meu, un tractor zburător", a declarat pentru Reuters pasagerul Konstantin Semionov pe pista acoperită de zăpadă de pe aeroportul din Iakuțk, la aproximativ cinci mii de kilometri est de Moscova. „Zboară, zboară și zboară și zboară ... Nu vă fie teamă să zburați pe el, o facem de mult timp".

Sancțiuni eludate

Deși industria rusă a aviației se află în criză din cauza incapacității de a importa piesele necesare pentru avioanele, în special cele produse de companiile occidentale, presa internațională a constatat cazuri în care sancțiunile au fost eludate.

În august 2023, Reuters a scris despre faptul că piese necesare pentru mentenanța aeronavelor de la furnizori mici, printre care și din Republica Moldova. Astfel, operatorul aerian S7, a importat în aprilie mai multe componente de la o compania Air Rock Solutions. Importurile, documentate pentru o perioadă de 14 luni, au avut o valoare totală de 1,23 milioane de dolari.

În același timp, datele autorităților vamale ruse relevă că circuitele importate din Moldova nu au ajuns direct în Rusia, ele fiind indicate ca fiind aduse din țări precum Emiratele Arabe Unite și Kîrgîstan.

Portalul iStories a scris despre cazul unei alte companii moldovenești, numită Max Jet Service, care a exportat în Rusia părți și piese necesare pentru avioane produse inclusiv de Boeing și Airbus, în sumă totală de jumătate de miliard de ruble (circa cinci milioane de euro).

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG