Linkuri accesibilitate

Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților Partidului Șor | Generatoarele de curent electric, la mare căutare


Un participant la protestul Partidului Șor din 23 octombrie se îndreaptă către PMAN. Câteva momente mai târziu acesta este reținut de polițiști pentru forțarea cordonului forțelor de ordine
Un participant la protestul Partidului Șor din 23 octombrie se îndreaptă către PMAN. Câteva momente mai târziu acesta este reținut de polițiști pentru forțarea cordonului forțelor de ordine

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Portalul agora.md citează o declarație a pretinselor autorități de la Tiraspol, care susțin că regiunea din stânga Nistrului a redus semnificativ consumul de gaze naturale așa încât se încadrează în limitele stabilite de Moldovagaz. Jurnaliștii notează că ar fi fost întreruptă activitatea Uzinei Metalurgice, Uzina de Ciment de la Rîbnița, activitatea Tirolex și a făbricii de cărămidă din regiunea transnistreană. Presa din regiune notează că s-a dovedit eficientă întreruperea parțială a iluminatului stradal de la 22:00 sau 23:00. La fel, o parte din economii rezultă din reducerea volumului de alimentare cu apă caldă care acum este disponibilă doar în intervalul orelor 18:00 la 9:00. Agora amintește că așa-zisele autorități de la Tiraspol sunt nemulțumite de limitarea volumului de gaze livrat în stânga Nistrului, începând cu data de 1 noiembrie și acuză Moldovagaz de încălcarea contractului cu Gazprom.
  • „Tiraspolul nu este pregătit să meargă la un dialog substanțial cu Chișinăul, nici în chestiuni privind criza energetică, nici pe alte subiecte”, spune vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Într-o declarație citată de portalul replicamedia.md, Serebrian amintește autorităților de facto de pe malul stâng că „suntem într-o barcă”, iar dialogul trebuie căutat cât mai repede în eventualitatea „unor situații și mai complexe”. Odată cu reducerea livrărilor de către Gazprom începând cu luna noiembrie, Chișinăul a propus Tiraspolului o diminuare proporționată a consumului, așa încât malul drept și malul stâng să împartă în mod echitabil povara deficitului de gaz, dar propunerea nu a fost acceptată.
  • Ce se întâmplă cu mandatele Partidului Șor din parlament, dacă formațiunea va fi scoasă în afara legii, la inițiativa ministerului justiției? Este întrebarea la care au încercat să găsească răspuns jurnaliștii newsmaker.md. Politologul Igor Boțan a comentat pentru reporterii portalului de știri că deputații Partidului Șor își vor păstra mandatele până la constituirea parlamentului nou-ales. Este „imposibilă și de neconceput” versiunea potrivit căreia mandatele Partidului Șor vor fi împărțite între celelalte fracțiuni parlamentare, a explicat Igor Boțan, citat de newsmaker.md. Jurnaliștii n-au reușit să obțină un răspuns oficial din partea autorităților, în condițiile în care nici ministrul justiției și nici președinta comisiei parlamentare juridice n-au răspuns, iar serviciul de presă al Curții Constituționale a comunicat că vor reveni cu un răspuns mai târziu.
  • În săptămâna în care populația globală ajunge la cifra de 8 miliarde, reporterii de la portalul sanatateinfo.md publică un articol în care readuc în discuții tema sporului demografic negativ din R. Moldova. „Se constată o rată scăzută de fertilitate și o creștere a indicatorilor de mortalitate, în special în rândul bărbaților”, remarcă Dumitru Udrea, secretarul general al guvernului, la cea de-a 6-a conferință globală privind îmbătrânirea populației și fertilitatea scăzută. În acest context, „Guvernul trebuie să rescrie politicile sale, creând condiții pentru familiile cu copii, asigurând echilibrul dintre viața profesională și cea personală, oferind oportunități pentru femei la locul de muncă și încurajând persoanele în vârstă de a continua să lucreze și să susțină educația de lungă durată”, mai adaugă secretarul general de la guvern, citat de sanatateinfo.md.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe rețelele de socializare interesul internauților a fost provocat de reportajul distribuit de postul de televiziune TV8 - „Generatoarele de curent electric, la mare căutare”. Comercianții au vândut într-o săptămână atâtea generatoare cât în altă perioadă nu vindeau nici într-un an, constată autorii materialului. În contextul crizei energetice și a cererii tot mai mari, reporterii TV8 relatează că prețurile la generatoarele de curent electric au crescut cu aproximativ 20%.
  • Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, populară a devenit și postarea Europei Libere, în care oamenii au fost întrebați ce cred despre inițiativa ministerului justiției privind declararea Partidului Șor neconstituțional. Sute de urmăritori ai paginii Radio Europa Liberă Moldova de pe Facebook și-au exprimat punctul de vedere cu argumente pro și contra privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG