Linkuri accesibilitate

Bulgaria se pregătește să preia cea de a doua conductă TurkStream


Devine tot mai probabilă redirecționarea celei de a doua conducte TurkStream spre orașul Varna

Gazoductul subacvatic TurkStream ar putea deveni BulgarStream, titrează mediile sofiote, citând experți energetici și pe vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

Bulgaria se pregătește să preia cea de a doua conductă subacvatică a gazoductului TurkStream și speră să devină unul din marile centre europene de distribuire a gazelor, scrie site-ul News.bg. În urmă cu câteva zile, țara a inaugurat o nouă stație de compresare și 20 de kilometri de gazoduct nou prin care este extinsă capacitatea gazoductului de tranzit în direcția Turciei. Devine tot mai probabilă varianta redirecționării celei de a doua conducte a gazoductului TurkStream spre orașul Varna.

Într-un interviu pentru postul de radio Deutsche Welle, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea energiei, Maroš Šefčovič, a declarat: „Comisia Europeană sprijină dorința Bulgariei de a aduna într-un singur centru de distribuire livrările de gaze”.

Experți ruși consideră că în acest mod va fi asigurată diversificarea cerută de Bruxelles. După eșuarea proiectului SouthStream, Sofia a lansat ideea creării centrului regional Balkan în apropiere de Varna.

Experții ruși constată că tot mai multe țări europene își exprimă ambițiile de a forma astfel de centre de distribuire pe fundalul proiectelor Gazpromului. Franța, Portugalia și Spania însă caută diversificarea prin achiziționarea de gaze americane lichefiate.

Experții informează că eventuala redirecționare a conductei subacvatice se discută, dar încă nu există o decizie finală. În luna mai, ministrul rus al energeticii Alexandr Novak a avertizat că Rusia are nevoie de garanții din partea Bulgariei și a Comisiei Europene. Gazpromul are în vedere două variante de tranzit din Turcia: prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, și prin Grecia și Italia.

În iunie, președintele concernului Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că Bulgaria, Serbia și Ungaria se pregătesc să asigure, începând cu anul 2020, tranzitul de gaze spre Europa Centrală.

Nu toți experții ruși împărtășesc optimismul în privința așa-zisei rute bulgare. Nikita Isaev consideră că Bulgaria are o atitudine duplicitară și nesigură fața de proiectele energetice ale Moscovei.

Serghei Pravosudov este de părere că mai realistă este varianta intrării în sistemul bulgar de gazoducte a gazelor de la TurkStream în regim revers. Infrastructura de tranzit în Bulgaria și Serbia există și va fi nevoie de un scurt tronson. În opinia sa, riscuri politice există în toate variantele – este vorba de politica de sancțiuni și de presiunile americane.

XS
SM
MD
LG