Linkuri accesibilitate

Moldova între Veneția, Bruxelles, și Orhei


Bilanțul săptămînii politice moldovenești.

Recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce privește reforma electorală şi condiționarea acordării ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro de către UE cu îndeplinirea celor prevăzute în aviz a fost subiectul central al presei de la Chişinău. Mai ales că mai mulţi politicieni locali s-au aflat zilele trecute la Bruxelles, iar declarații clarificatoare la acest subiect din partea oficialilor europeni nu au contenit.

Din punctul de vedere al analistului Dionis Cenuşă, în ciuda criticilor, Partidul Democrat aflat la guvernare a dat de înțeles că nu va abandona inițiativa, ci va retușa anumite articole. Problema este dacă asistența va fi amânată şi pentru cât timp, se întreabă Dionis Cenuşă.

„Eu cred că democrații au reușit, pe de o parte, să creeze percepția că ei controlează situația şi că nu vor renunța la planul lor, iar pe de altă parte, de a îmbunătăți dialogul cu Bruxelles-ul la nivel de lider de partid, şi aici mă refer la Vlad Plahotniuc. Întrevederea pe care a avut-o Vlad Plahotniuc la Bruxelles nu a fost dedicată doar votului mixt şi promovării acestuia, dar şi unui soi de umanizare a imaginii lui Plahotniuc, care pe parcursul ultimilor ani a fost a fost foarte şi foarte negativă la Bruxelles. Prin urmare, eu cred că din această criză legată de aprecierea negativă a Comisei de la Veneţia, inclusiv riscul de a fi amânată asistența macrofinanciară, democrații au reușit să tragă anumite foloase”.

Condamnarea politicianului Ilan Shor, primarul oraşului Orhei şi fost președinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii în perioada în care au dispărut circa 14 miliarde de lei din rezervele statului, a trezit mai multe semne de întrebare şi a demonstrat că justiţia aplică standarde duble, crede directoarea „Ziarului de gardă”, Alina Radu.

Cel care a semnat pierderea fără urmă a câtorva miliarde de lei s-a ales cu o sentință de 7 ani şi jumătate de închisoare, pe care îi va executa nu se ştie când, în timp ce o contabilă de la o avicolă care a furat nişte oua a executat zece ani de puşcărie, afirmă Alina Radu. Jurnalista spune cu ironie că prin decizia primei instanţe, lui Shor i s-au întâmplat trei minuni în viaţă: arestulul a domiciliu s-a schimbat într-o libertate deplină până la o decizie definitivă care nu se ştie când va fi pronunțată, acuzațiile grave care i s-au adus au fost confirmate doar parţial şi nu s-a pronunţat nici un cuvânt despre sechestrarea averilor pentru a reîntoarce bunurile furate dintr-o bancă care a aparținut cetățenilor Republicii Moldova.

„Se vede cu ochiul neînarmat că a fost favorizat prin acest autodenunț. Eu nu am înţeles ce valoare are acest autodenunț acum, când există deja date despre acest furt, dacă Moldova plătește alte milioane celor de la Kroll să facă o investigație şi care vin cu probe. Eu nu am văzut în această decizie judiciară şi nici în acest an în care a durat procesul, şi nici în perioada anterioară cât a durat ancheta, un efort al autorităților să indice unde sunt banii şi să se dispună dacă nu sechestrarea averilor măcar blocarea unor conturi. Pe parcursul acestui an, cât a fost procesul judiciar, Ilan Shor a cheltuit bani enormi pe campanie politică, pe diferite acţiuni sociale, dar tot cu tentă politică, făcându-şi imagine. Noi de unde ştim dacă banii cheltuiţi în această campanie de autolustruire, nu o fi fost banii beneficiarilor de la Banca de Economii”.

Despre o decizie mai degrabă arbitrară într-un proces de maxim interes public, dar lipsit de transparență a vorbit şi Anastasia Nani, redactor-şef la portalul Anticorupţie.md.

„Magistratul a fost extrem de înţelegător. Kroll a arătat o strânsă legătură dintre furt şi firmele controlate de primarul de la Orhei. Ilan Shor nu a fost condamnat însă pentru acest furt. nu este exclus şi faptul că omul de afaceri va scăpa şi de un an de închisoare pornind de la faptul că s-a aflat în arest în mare parte la domiciuliu. Acest fapt rămâne la discreţia instanţei, din câte înţeleg”.

Din mai multe acţiuni care nu au fost întreprinse de autoritățile publice, cele două jurnaliste de investigație deduc că Ilan Shor s-ar afla în continuare în relaţii de prietenie cu politicieni din vârful puterii. De altfel, acesta nu a ascuns că a fost în graţiile unor foşti decidenți politici sau că altora le-a finanțat campanii electorale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG