Linkuri accesibilitate

Eliberat sub control judiciar, Ilan Shor a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare


Ilan Shor în 2010
Ilan Shor în 2010

Un personaj judecat pentru escrocherii de proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a condamnat pe primarul oraşului Orhei şi fostul preşedinte al Băncii de Economii, Ilan Shor la 7 ani şi 6 luni de închisoare, dar l-a eliberat din arest la domiciliu. Sentința va intra în vigoare din momentul în care decizia va fi definitivă, a anunţat judecătorul Andrei Niculcea. Până atunci, fostul bancher se va afla sub control judiciar, având interdicția de a părăsi ţara.

Shor a fost judecat pentru escrocherii de proporţii deosebit de mari şi spălare de bani. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare, motivând că acuzatul ar fi cauzat un prejudiciu BEM de cinci miliarde de lei, aproape o treime din suma despre care presa a scris că a dispărut în 2014 din cele trei bănci falimentate. Totodată, oamenii legii au spus că au probe de la colegi din alte state, inclusiv Letonia, ţară prin care banii s-au făcut nevăzuţi.

Procurorul Andrei Băeșu a declarat că decizia este neîntemeiată, prea blândă: „Pe parcursul urmăririi penale, cât şi cercetării judecătorești, au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăţia lui Ilan Shor în comiterea infracţiunilor incriminate, mă refer aici la infracţiunea de escrocherie, prevăzută în art. 191 şi 196, cum a fost recalificat de instanța: cauzarea de prejudicii prin abuz de încredere şi înşelăciune.”

Primarul de Orhei, care a asistat la prima partea a şedinţei, a lipsit din sala când s-a pronunțat verdictul. Avocaţii lui au spus că i se făcuse rău. Ieri, în prima zi de pledoarii, Ilan Shor a spus că cererea procurorilor nu are temei. „Numai datorită mie au fost condamnaţi Vladimir Filat şi Veaceslav Platon”, a declarat el jurnaliştilor.

Avocaţii au afirmat că prejudiciul probat ar fi de două ori mai mic şi că beneficiarul schemei ar fi fost omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat în aprilie la 18 ani de închisoare. Anterior, Ilan Shor a dat vina pe fostul premier Vlad Filat care l-ar fi determinat să dea credite companiilor pe care le controla fostul lider PLDM.

Este a treia oară când primarul oraşului Orhei şi fostul preşedinte al băncii statului a fost lăsat să plece acasă. În ciuda faptului că, potrivit companiei americane Kroll, contractată de Banca Naţională să facă lumină în cazul devalizării celor trei bănci, oameni şi firme apropiate lui Shor ar fi contribuit la dispariția banilor. Iată de ce mai mulţi experţi au considerat că justiţiabilii au fost prea blânzi în cazul lui în comparație cu faptele documentate. De aici, Ilan Shor s-a ales cu etichetele de „omul sistemului” sau „complicele celor care au sustras banii din rezervele statului”.

Cauza lui Ilan Shor a fost examinat cu uşile închisa ca şi în cazurile lui Filat şi Platon, motiv ce a trezit mai multe suspiciuni. Juristul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice consideră că exeminarea acestui dosar a fost tergiversat şi conţine multe elemente suspecte:

„De ce zic suspect? Pentru că Dl Shor, în comparaţie cu dosarul Dlui Platon şi Dlui Filat a mers suspect de încet. Eu înțeleg miza. Posibil Dlui face şi alte declaraţii sau îşi negociază libertatea. Cert este faptul că eu nu vreau ca în cazul Dlui Shor să fie situaţii similare unor tot persoane importante din statul nostru, oficiale, care au părăsit sala sau la un moment dat, la o etapă când se examina cauza, când nu aveau nicio măsură preventivă aplicabilă lor, plecau bine-merci peste hotare.”

Unii comentatorii au prevăzut că la un moment dat omul de afaceri Ilan Shor va fi condamnat, în ciuda relaţiilor apropiate cu politicieni de la vârful puterii. Bunăoară, fostul premier Ion Sturza a scris pe o reţea de socializare că deznodământul în acest dosar care a trenat este ca un „os pentru opinia publică”, ca aceasta să creadă că lupta cu corupția continuă. „Un lucru mai rămâne să aflăm: cine este noul stăpân al banilor furați, dar şi al Aeroportului internațional Chișinău”, a comentat Ion Sturza.

Previous Next

XS
SM
MD
LG