Linkuri accesibilitate

Autoritățile pregătesc o nouă programă școlară națională. Elevii vor avea doar câteva discipline obligatorii


O lecție în clasa a IV-a, la liceul „Mihai Viteazul” din Chișinău.
O lecție în clasa a IV-a, la liceul „Mihai Viteazul” din Chișinău.

Doar patru discipline de bază, manuale digitale și învățământ orientat spre descoperirea vocațiilor elevilor. Asta prevede conceptul noului curriculum școlar național, elaborat de Ministrul Educației. Documentul urmează să fie aplicat din septembrie 2025, mai întâi în școlile model.

Conceptul noului curriculum școlar a fost realizat timp de trei luni de profesorii universitari Vladimir Guțu, Anatol Gremalschi, Viorica Andrițchi și Ana Țîbuleac. Aceștia s-au consultat cu alți 18 specialiști din domeniul educației, inclusiv profesori.

„Ne-am inspirat, evident, din aspirațiile europene ale R. Moldova și am folosit în calitate de punct de plecare competențele-cheie care sunt menționate în recomandările europene”, a explicat Europei Libere Anatol Gremalschi, unul dintre autori.

Expertul spune că acest curriculum este orientat pe profesiile viitorului și descoperirea vocațiilor elevilor: „Să-și găsească un loc în viață, să se simte împliniți și, de ce nu?, să aibă un venit rezonabil, ca să se poată întreține”.

Discipline obligatorii, la alegere și opționale

Noutatea este că elevii vor avea doar patru discipline obligatorii: limba română, matematica, prima limbă străină, istoria universală și istoria românilor (clasele IV, V-IX și X-XII), științe (clasele I-IV), care formează așa-numitul „trunchi comun de cultură generală”. Pe lângă aceste discipline de bază, vor fi și altele obligatorii, dar ele nu vor avea pondere la media anilor de studii și nu vor fi conta în cazul transferului elevului.

Celelalte discipline vor fi la alegere sau opționale. Obiectele pe care elevul și le va alege în clasa X-a pentru a-și aprofunda cunoștințele într-un domeniu și a se pregăti de universitate vor deveni obligatorii pentru toată perioada de liceu. Cele opționale sunt pentru dezvoltarea unor competențe și pentru diversificarea ofertei educaționale a școlii.

 Își doresc să ajungă în orașul high-tech, San Francisco | Cum a schimbat proiectul „Școala Digitală” un liceu din Florești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Toate acestea vor putea fi selectate, în funcție de capacitățile și interesele elevului, din liste prestabilite de minister și vor fi studiate într-un anumit volum. De exemplu, pentru liceu se propune următoarea formulă: șase discipline obligatorii (16 ore), trei – șase discipline la alegere (12 ore), patru ore opționale. Pe lângă un plan-cadru propus de minister, școlile își vor putea modela planuri de alternativă.

„Nu ne mai dorim să-i impunem pe elevii noștri să învețe sub amenințare. Nu încercăm să transformăm școala într-un loc de distracție, dar într-un loc în care se învață din plăcere, chiar dacă e un pic greu”, a spus Europei Libere Gremalschi.

Discipline la alegere pentru clasele X-XII: biologia; chimia; fizica și astronomia; informatica; tehnologia informației și comunicațiilor; a doua limbă străină; literatura universală; istoria românilor și universală; geografia; matematica.

Conceptul noului curriculum școlar național va fi supus consultărilor publice până în luna august, iar în septembrie ar putea fi aprobat de Ministerul Educației. Ulterior, vor fi elaborate programe pe fiecare disciplină. Noul curriculum național urmează să fie pus în aplicare în școlile care își vor dori acest lucru din septembrie 2025, iar din septembrie 2027 ar urma să fie implementat gradual în toate. Tot de la anul vor fi editate noile manuale, inclusiv în format digital.

Potrivit lui Gremalschi, în 2025 noul curriculum va fi folosit, în primul rând, în școlile model.

Rețeaua formată din 35 de școli mari, repartizate în centrele raionale, ar urma să fie creată anul viitor. Autoritățile promit că aceste instituții vor avea o infrastructură dezvoltată și echipamente moderne, cum ar fi sere inteligente pentru orele de biologie, terenuri de sport cu piste de alergare, zone de odihnă pentru elevi și profesori, rampe de acces, lifturi, blocuri sanitare adaptate și dispozitive de asistare pentru persoanele cu necesități speciale.

Părinții din localitățile mici care vor alege să-și dea copii la aceste școli vor primi alocații bănești, alimentație și transport gratuite pentru elevi.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG