Linkuri accesibilitate

Petras Austrevicius: „Cred că am luat decizia potrivită, la momentul potrivit”


Un interviu cu Petras Austrevicius, membru al Parlamentului European (Lituania) despre posibila amânare a ajutorului de 100 de milioane de dolari pentru R.Moldova

De la Bruxelles se relatează că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar european pentru R.Moldova, de 100 de milioane de euro, a fost amânată. Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak, a stat de vorbă cu Petras Austrevicius, membru al Parlamentului European (Lituania), raportor pentru Moldova din partea comisiei pentru politică externă.

Europa Liberă: Se relatează că s-a amânat cu o lună aprobarea ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană ar urma să-l acorde R. Moldova. Este adevărat?

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Moldova (1)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct

Petras Austrevicius: Parlamentul era pe punctul de a aproba discuțiile tri-partite cu Consiliul European și Comisia Europeană de a acorda Republicii Moldova o asistență macro-financiară de circa 100 de milioane de euro, compusă dintr-un credit și un grant, un aranjament cu condiții extrem de avantajoase, dar nu am putut ignora ce se întâmplă în Moldova. Pe lângă criteriile macro-financiare, analize și rezultate, Parlamentul European privește în acest moment mult mai atent situația politică din Moldova, cele mai recente decizii ale partidelor de la guvernare, și ale președintelui R. Moldova.

Am ajuns la concluzia că dacă în acest moment aprobăm începerea discuțiilor, aprobăm implicit acordarea ajutorului macro-financiar și sprijinim astfel strategia actuală a partidelor de la guvernare care ilustrează „statul capturat”. Suntem din ce în ce mai îngrijorați de transparența deciziilor, de direcția evoluției politice, așa că sunt convins că am luat decizia potrivită la momentul potrivit.”

Europa Liberă: În ce condiții s-ar putea renuța la amânare ?

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Moldova (2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00
Link direct

Petras Austrevicius: „Sunt multe lucruri care ne îngrijorează în legătură cu evoluția Moldovei. În primul rând, …concentrarea mediilor într-o serie de concerne; două dintre ele controlează peste 85% din piața de reclamă.

În al doilea rând, suntem îngrijorați de lipsa de transparență a deciziilor luate în domeniul justiției, de exemplu valul de arestări din ultimul timp care par mai degrabă motivate politic. Ultima

În Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral.” ...

noastră obiecție este legată de decizia foarte grăbită și nemotivată a coaliției de guvernământ de a forța schimbarea sistemului electoral, o schimbare „revoluționară”, […] care ridică însă o mulțime de semen de întrebare: de ce acum, de ce așa de grăbit și pentru ce motiv ? În acest moment, în Moldova sunt probleme mult mai complicate care ar trebui rezolvate decât schimbarea sistemului electoral.”

Europa Liberă: Aprobarea ajuotrului ar putea fi amânată și mai mult?

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Moldova (3)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00
Link direct

Petras Austrevicius: „Da, s-ar putea. În acest moment, raportorul nostru din Comisia pentru relații comerciale internaționale a cerut o amânare de cel puțin o lună, dar avem deja semnăturile a aproape 100 de europarlamentari care cer chiar revizuirea mandatului Parlamentului European de negociere cu Comisia și Consiliul. Am putea ajunge să cerem un vot în plen pentru revizuirea mandatului.”

Europa Liberă: Amânarea va fi anunțată oficial în ședința plenară a Parlamentului European de la Strasbourg?

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, raportor al Parlamentului European pentru Moldova (4)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:17 0:00
Link direct

Petras Austrevicius: „Săptămâna viitoare avem o reuniune în plen la Strasbourg, iar luni [15 mai] sau marți [16 mai] – încă nu s-a decis – amânarea va fi făcută publică și va fi un mesaj clar din partea Parlamentului European pentru partidele de la guvernare din Moldova.”

XS
SM
MD
LG