Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2018: turul doi la Chișinău, primaria Bălți câștigată din primul tur


La Chișinău va avea loc al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei, în care se vor confrunta candidatul Partidului Socialiștior, Ion Ceban (40,98%) și Andrei Năstase (32,12%), candidatul comun al Platformei „Deminiate și Adevăr” și Partidului „Acțiune și Solidaritate”, ambele partide extra-parlamentare, declarat pro-europene.

Potrivit Codului Electoral, cel de-al doilea tur de scrutin va fi organizat în două săptămâni, cel mai probabil pe 3 iunie 2018.

Silvia Radu, singura candidată independentă și primar interimar, s-a clasat numai pe locul trei, cu 17,65% din voturi, urmată de Constantin Codreanu, cadidatul Partidului Unității Naționale cu 4,55%.

Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor la primăria Chișinău
Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor la primăria Chișinău

Faptul că socialistul Ion Ceban a primit cele mai multe voturi nu a venit ca o surpriză, era prognoza ultimelor sondaje de opinie. Nu însă și intrarea lui Andrei Năstase în turul de balotaj, sondajele indicând drept mult mai plauzibilă o confruntare Ceban – Silvia Radu.

Andrei Năstase, candidatul Prtidului „DA” & PAS la primăria Chișinău
Andrei Năstase, candidatul Prtidului „DA” & PAS la primăria Chișinău

După înfrângerea de duminică, Silvia Radu a declarat că prezenta slabă la vot (35,5%) a dezavantajat-o în calitatea sa de candidat independent, scrutin fiind unul pur politic. Și a anunțat că nu va „accepta functii la primarie”.

Andrei Năstase și Maia Sandu, lidera PAS care l-a sprijinit, au salutat amândoi rezu„ltatul de duminică drept șansa unei schimbări reale. „…puterea oamenilor s-a dovedit a fi forța adevărată” a spus Maia Sandu.

Ion Ceban pe de alăta parte, a declarat că vrea să scoată dezbaterile electorale care vor urma si sfera „politicii și geopoliticii” și i-a propus lui Andrei Năstase, în cele două săptămâni până la turul doi, un maraton de dezbateri pe subiecte legate stric de problemele Chișinăului.

Nicolai Grigorisin, noul prima ales din Bălți
Nicolai Grigorisin, noul prima ales din Bălți

La Bălți, pe de altă parte, alegerile au fost câștigate din primul tur de candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Nicolai Grigorișin, cu 61,74% din voturi. Candidatul Partidului Partidul Socialiștilor, Alexandr Usatîi, s-a clasat pe locul doi, la mare distanță cu numai 19,17% din voturi.

Au mai avut loc alegeri anticipate în alte încă cinci loalități rurale.

XS
SM
MD
LG