Linkuri accesibilitate

Ion Ceban, oratorul de elită al comuniștilor, purtătorul de cuvânt al celui mai important socialist (VIDEO)


Ion Ceban la un protest în faţa parlamentului
Ion Ceban la un protest în faţa parlamentului

Funcţii deţinute:

- purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon: 26 decembrie 2016 – prezent

- preşedinte al fracţiunii Partidului Socialiştilor din Consiliul municipal Chişinău: din iulie 2015 - prezent

- deputat: septembrie 2011 - iulie 2015

- viceministru al educaţiei şi tineretului: noiembrie 2007 - aprilie 2008

Ion Ceban a devenit deosebit de popular în ipostaza de tribun la protestele PCRM, formațiune care l-a promovat în carieră, dar şi la cele organizate ulterior de PSRM, formațiunea spre care a migrat în 2012, urmându-l pe Igor Dodon. Mai mulți analişti îl declară drept unul din favoriţii cursei pentru Primăria Chişinău. Şansele sale au fost testate încă la alegerile generale locale din 2015, când s-a antrenat în dezbaterile televizate reprezentând-o pe actuala şefă de partid Zinaida Grecianâi.

Este cunoscut pentru lupta înverșunată dusă împotriva liberalilor, care, după părerea lui, au „administrat prost” municipiul din 2007. Presa a relatat că în mai multe rânduri el a dat buzna în sala de şedinţe a primăriei cerând demisia diferitor şefi care ar acoperi afaceri ilegale. Aceste vizite erau uneori însoțite de altercații și îmbrânceli.

Silvia Radu și Ion Ceban in campanie pentru primăria Chișinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Ascensiunea în carieră

Ion Ceban a terminat Matematica la Universitatea de Stat a Moldovei, după care a fost angajat la guvern, președinție şi parlament. A fost o vreme şef de direcţie la Ministerul Educaţiei, de unde a fost promovat ministru adjunct al învățământului, funcție pe care a exercitat-o timp de cinci luni. În 2008-2009 a fost şeful Secretariatului integrare europeană, o comisie creată pe lângă guvern.

A ajuns deputat în septembrie 2011, după ce câţiva colegi de partid au renunțat la mandat. Peste un an a părăsit formațiunea comuniștilor, invocând divergențe de idei, şi s-a alăturat grupului socialiştilor format de Igor Dodon, Zinaida Grecianâi şi Veronica Abramciuc.

„Niciodată nu ne-am gândit că acest om, care participa atât de înflăcărat la mitingurile noastre și îndemna oamenii de la tribună să participe la proteste, poate face așa ceva. Ne e greu să înțelegem ce s-a întâmplat cu el și de ce a făcut o asemenea ticăloșie”, a declarat atunci liderul PCRM Vladimir Voronin.

Fostul consilier municipal Oleg Cernei a spus că Ceban ar fi părăsit tăbăra comuniştilor din cauza unor dosare penale în care ar fi figurat mama lui, Eugenia Ceban, fosta şefă a Direcţiei asistenţă socială din Chişinău. Ion Ceban a negat că ar fi fost şantajat cu dosare sau că ar fi fost încurajat cu recompense ademenitoare.

Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor din Consiliul municipal Chişinău
Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor din Consiliul municipal Chişinău

Imediat după aderarea la socialişti, Ceban a început să promoveze ortodoxismul rus şi, ceea ce numeşte el, valorile tradiţionale. În plus, a pledat împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE, chiar dacă în perioada comunistă s-a ocupat un timp de promovarea integrării europene.

Promite tramvai şi funicular

Ion Ceban promite că, dacă ajunge primar, va aduce mai multă transparență în administrarea treburilor oraşului şi cheltuirea banilor publici. Pledează pentru angajarea profesioniștilor în bază de concurs şi pentru debirocratizare. Totodată, vrea să revizuiască documentele cu privire la construcțiile problematice, să introducă sistem electronic de achiziţii publice şi de circulaţie actelor. În ceea ce priveşte arenda terenurilor şi înstrăinarea bunurilor publice, acest lucru trebuie să se desfăşoare numai prin intermediul licitaţiilor, declară reprezentantul PSRM.

Chiar dacă promite să lupte cu corupţia şi fărădelegile din Chişinău, mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pun la îndoială integritatea sa...

În domeniul infrastructurii transporturilor, se declară convins că nu există alternativă la tramvai sau „transport feroviar de viteză”. De asemenea, îşi doreşte readucerea la viaţă a funicularului de la Buiucani şi chiar construirea altora la Ciocana şi Poşta Veche. Din aceeași categorie, aproape ireală, aşa cum a precizat chiar el, face parte reconstrucția tuturor străzilor şi edificiilor din Chişinăul vechi. În plus, PSRM promite ajutoare sociale, inclusiv locuinţe sociale pentru tineri. Nu banii ar fi problema, ci voinţa, afirmă Ceban, adăugând că fondurile necesare vor fi obţinute din economisire.

„În fruntea Chişinăului trebuie să se afle o persoană care, prin energia şi insistenţa sa, va implementa cele mai performante soluţii, va eradica ferm corupţia din fiecare birou al primăriei, preturilor şi întreprinderilor municipale, va dezvolta o cooperare reală cu cele mai avansate capitale mondiale, preluând de la ele cele mai bune practici. Și, elementul-cheie, niciodată nu va uita de nevoile cetăţenilor de rând. Ştiu că Ion Ceban este anume o astfel de persoană”, a spus liderul neformal al PSRM, Igor Dodon.

Ion Ceban în ipostaza de purtător de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon
Ion Ceban în ipostaza de purtător de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon

Dărnicia exemplară a politicianului de cursă lungă

Jurnaliştii de investigaţie au relatat că familia Ceban, în ciuda faptului că ar duce-o modest potrivit declarațiilor de venit, a fost donator important pentru PSRM la alegerile din 2014 şi 2016. Anticorupţie.md a scris că în 2014 el a donat 185 de mii de lei, sumă ce echivala cu salariul lui de deputat în parlament, asta în condițiile în care nu a declarat alte surse de venit. La fel s-a întâmplat şi la prezidențialele din 2016, jumătate din venitul familiei a fost virat în fondul electoral.

De când a părăsit tabăra comuniştilor, unii observatori au constatat că familia de bugetari a lui Ceban a început s-o ducă vizibil mai bine. Conform declaraţiilor depuse de Ion Ceban, acesta deţine un apartament în mun. Chişinău de 230 mp, un teren intravilan în or. Durleşti şi au automobil Skoda Kodiaq, pe care l-a cumpărat în anul 2017. Apartamentul în care locuieşte i-a fost donat de mama sa, care le fel nu a avut alte venituri decât salariul de angajat la stat, dar care a reuşit în ultimii ani să-şi construiască o casă la Tohatin, suburbie a Chişinăului.

Chiar dacă promite să lupte cu corupţia şi fărădelegile din Chişinău, mulţi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale pun la îndoială integritatea sa. Ion Ceban a fost angajat oficial consilier al şefului statului doar o lună. Autoritatea Naţională pentru Integritate a stabilit că funcția este incompatibilă cu cea de consilier municipal, în consecință acesta a dat preferință consiliului municipal. Atunci presa a făcut glume pe seama voluntariatului său de la președinție, dar ulterior juriştii socialiştilor au găsit un nou post de secretar. Aceasta eventuala incompatibilitate nu a fost examinată de instituțiile responsabile. Unii oponenți cred că acest lucru nu este întâmplător, ci ar dovedi încuviințarea tacită a democraților aflaţi la putere, care nu scapă nimic din vizor.

XS
SM
MD
LG