Linkuri accesibilitate

„Merkel să dispară!” - lozinca naţionaliştilor germani


„Merkel să dispară!” (colaj: William Totok)
„Merkel să dispară!” (colaj: William Totok)

Candidaţi, originari din România, pe lista partidului xenofob, naţional-autoritar şi antimusulman, Alternativa pentru Germania (AfD).

„Merkel să dispară!”. Acest slogan se scandează la mitingurile electorale organizate de grupuri şi partide ale naţonaliştilor germani. Mai ales în estul Germaniei, unde Angela Merkel este întîmpinată cu ostilitate crescîndă.

La un miting organizat de Uniunea Creştin-Democrată în oraşul est-german Finsterwalde, cancelara a fost confruntată cu un grup de scandalagii, extrem de zgomotoşi, care prin fluierături au încercat s-o împiedice să vorbească. Scene asemănătoare s-au repetat în numeroase alte localităţi, mai ales în estul Germaniei.

Şocată de explozia de ură a grupului de la Finsterwalde, scriitoarea Jana Hensel, prezentă la miting, a publicat în revista „Die Zeit” o scrisoare deschisă, adresată Angelei Merkel. În această scrisoare, ea îi cere lui Merkel să nu fie timorată şi să reacţioneze faţă de aceste provocări. Îi mai cere să se distanţeze deschis faţă de „rasiştii din AfD [Alternativa pentru Germania] şi de sloganurile şi revendicările lor prin care dispreţuiesc umanitatea. Spuneţi-le ăstora ce însemană a fi german.” (A se vedea aici versiunea scrisorii în limba engleză).

AfD încită spiritele

Unul dintre partidele care incită spiritele este Alternativa pentru Germania (AfD), o formaţiune xenofobă, naţional-autoritară, militant eurosceptică şi antimusulmană care, la alegerile generale din 24 septembrie, are şanse mari să intre în Bundestag. La un miting electoral care a avut loc la începutul săptămînii la Jena şi unde au fost înregistrate altercaţii între susţinători AfD şi contrademonstranţi a vorbit şi Alice Weidel. Candidata de frunte a AfD a atacat-o dur pe Angela Merkel.

Merkel trebuie trasă la răspundere pentru politica ei şi deferită justiţiei, a spus Alice Weidel în cuvîntarea ei electorală, însoţită de ropote de aplauze ale sprijinitorilor ei.

Markus Cornel Frohnmaier s-a născut în 1991 la Craiova şi este un apropiat al lui Hans-Thomas Tillschneider, născut în 1978 la Timişoara, din 2016, deputat AfD în parlamentul regional din Saxonia Anhaltină, considerat ideolog AfD ...

Candidaţi AfD, născuţi în România

Se ştie că AfD-ul are o puternică bază de susţinători în rîndurile strămutaţilor germani din Rusia. Există însă şi mulţi alţi simpatizanţi cu rădăcini în estul Europei. Inclusiv din România. Unul dintre aceştia este Markus Cornel Frohnmaier, preşedintele tineretului AfD şi fost purtător de cuvînt al şefei partidului, Frauke Petry.

Frohnmeier s-a născut în 1991 la Craiova şi este un apropiat al lui Hans-Thomas Tillschneider, născut în 1978 la Timişoara, din 2016, deputat AfD în parlamentul regional din Saxonia Anhaltină, considerat ideolog AfD. Tillschneider este şi coordonator al aşa numitei Platforme patriotice, o grupare „alternativă”, influenţată de ideologia Noii Drepte europene.

Frohnmeier candidează pe lista AfD în landul federal Baden-Württemberg (circumscripţia 260 din Böblingen) şi va fi, după toate probabilităţile, deputat în viitorul parlament german. El face parte din aşa numitul grup al „putiniştilor” (alături de Dubravko Mandic, născut în 1980 la Saraievo, în Bosnia-Herţegovina din fosta Iugoslavie, care şi el candidează pe lista AfD în oraşul universitar, Tübingen).

Idolii dreptei naţionaliste germane: Viktor Orbán şi Vladimir Putin

Tot pe lista AfD (din circumscripţia 285, Rottweil – Tuttlingen, din landul Baden-Württemberg) candidează şi Reimond Hoffmann. Acesta s-a născut tot în România ca şi colegii săi, Frohnmeier şi Tillschneider. El deţine totodată funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei de tineret (JA) al AfD şi este, practic, al doilea om în JA - după preşedintele Markus Frohnmeier.

Potrivit ziarului „Neue Rottweiler Zeitung” (NRWZ), Hoffmann este şi unul dintre fondatorii filialei Pegida (acronin pentru mişcarea radicală de dreapta: Patrioţi Europeni contra islamizării Apusului) din landul Baden-Württemberg.

Hoffmann s-a născut la Arad în 1987 şi este un admirator al liderului Fidesz şi premier al Ungariei, Viktor Orbán care s-a pronunţat pentru o politică „iliberală”. Tocmai această linie declarat autoritară este atît de atractivă pentru cei din AfD şi demnă de imitat pentru simpatizanţi ai neo-autoritarismului naţional-populist din vestul Europei.

„Viktor Orbán este ununl dintre cei mai buni politicieni din Europa”, a declarat Hoffmann (a se vedea şi restul declaraţiilor sale pe Youtube).

Pe de altă parte, nu e de mirare că la un miting, organizat pe data de 9 septembrie la Berlin de către mişcarea care-şi zice „Noi pentru Germania” („Wir für Deutschland”) au apărut persoane care au arborat steagul Ungariei. La mitingul pomenit a luat cuvîntul Sebastian Schmidtke, un activist al Partidului Naţional-Democrat (NPD) şi susţinător al mişcării Pegida.

Ca şi la alte asemenea întruniri, participanţii au scandat lozinca „Merkel trebuie să dispară” („Merkel muss weg!”).

Desigur, Merkel n-o să dispară, dar la alegerile din 24 septembrie contestatarii cancelarei vor avea reprezentanţi în parlament. Cum se vor comporta aceştia se va vedea în următoarea legislatură.

XS
SM
MD
LG